Οι εκλογές στις 25 Ιουνίου αναμένεται να προκαλέσουν διαφοροποιήσεις στην σύνθεση της επόμενης Βουλής από αυτή που προέκυψε από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής, με το πρώτο κόμμα να ευνοείται σημαντικά σε σχέση με αυτά της αντιπολίτευσης.
Κάποιοι που δεν ορκίστηκαν τον Μάιο έχουν βάσιμες πιθανότητες να γιορτάσουν την εκλογή τους στους 300 σε λίγα 24ωρα, ενώ θα υπάρξουν και πολλοί που χάρηκαν στις πρώτες κάλπες αλλά οι δεύτερες θα σημάνουν την «έξωσή» τους από τη Βουλή.
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως μπορεί η επόμενη Βουλή μπορεί να έχει επτά κόμματα, ωστόσο μία «ανάσα» πριν τις εκλογές το σκηνικό παραμένει ρευστό. Να σημειωθεί εδώ πως ο αριθμός των κομμάτων που θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή επηρεάζει άμεσα τον αριθμό των βουλευτών του πρώτου κόμματος
Οι εκτιμώμενες έδρες
Με βάση τον μέσο όρο όλων των δημοσκοπήσεων, η Ν.Δ. πιθανότατα θα εκλέξει 162 βουλευτές, αυξάνοντας τη δύναμη κατά 16 σε σχέση με τη Βουλή της «μιας ημέρας».
Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να χάσει 18 βουλευτές και να πέσει συνολικά στους 53, το ΠΑΣΟΚ να βρεθεί με 32 βουλευτές, το ΚΚΕ με 20, η Ελληνική Λύση με 11, η Πλεύση Ελευθερίας με 12 και η Νίκη με 10.
Καταποντίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ
Εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, ο κατάλογος των ηχηρών ονομάτων του ΣΥΡΙΖΑ που μένουν εκτός Βουλής θα διευρυνθεί αρκετά, καθώς «επίφοβοι» είναι ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Παύλος Πολάκης, ο Γιώργος Τσίπρας και ο Γιάννης Ραγκούσης.
Παράλληλα, στη λίστα με τις 9 μονοεδρικές (Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Λευκάδα, Φλώρινα, Σάμος, Γρεβενά, Καστοριά, Θεσπρωτία, Φωκίδα) και τις 4 περιφέρειες (Λακωνία, Λασίθι, Ρέθυμνο, Χίος), όπου βγήκε 3ο κόμμα, πιθανότατα θα προστεθούν: Δωδεκάνησα, Εβρος, Ημαθία, Καβάλα, Καρδίτσα, Κυκλάδες, Πιερία, Χανιά και Δυτική Αττική.
Οι ανακατατάξεις
Στην Α’ Αθηνών (13 έδρες) η ΝΔ αντί για 7 θα εκλέξει 6 βουλευτές. Έτσι, εκτός Βουλής μένει η Φωτεινή Πιπιλή. Οι έδρες για ΣΥΡΙΖΑ (3), ΠΑΣΟΚ (1), ΚΚΕ (1) και Ελληνική Λύση (1) μένουν ίδιες ενώ η Πλεύση Ελευθερίας κερδίζει την έδρα που θα απωλέσει η ΝΔ (Ζωή Κωνσταντοπούλου ή Διαμαντής Καραναστάσης).
Όσον αφορά στον Βόρειο Τομέα (16 έδρες), η ΝΔ από 9 θα εκλέξει 7 βουλευτές. Ως εκ τούτου, εκτός βουλής μένουν η Άρια Αγάτσα και ο Γιώργος Κουμουτσάκος. ΣΥΡΙΖΑ (3) και ΠΑΣΟΚ (1) μένουν στις ίδιες έδρες, κάτι που αφήνει και σε αυτές τις εκλογές εκτός Βουλής τους Κώστα Ζαχαριάδη και Ανδρέα Λοβέρδο αντίστοιχα. Ακόμα, στις ίδιες έδρες παραμένουν ΚΚΕ (2) και Ελληνική Λύση (1) ενώ από μια έδρα κερδίζουν Πλεύση Ελευθερίας (Ζωή Κωνσταντοπούλου ή Σπήλιος Ζαχαρόπουλος) και Νίκη (Ασπασία Κουρουπάκη).
Στον Νότιο Τομέα (19 έδρες), η ΝΔ χάνει 2 έδρες. Έτσι, εκτός βουλής μένουν η Ιωάννα Γκελεστάθη και ο Τάσος Γαϊτάνης. Τις έδρες που χάνει η ΝΔ μοιράζονται η Πλεύση Ελευθερίας (Σπύρος Μπιμπίλας) και η Νίκη (Νίκος Βρεττός). Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στις 4 έδρες, κάτι που κρατά εκτός βουλής ξανά τους Γιάννη Μαντζουράνη και Θανάση Θεοχαρόπουλο, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα, ΠΑΣΟΚ (1), Ελληνική Λύση (1) και ΚΚΕ (2) παραμένουν στα ίδια.
Στη Δυτική Αθήνα (12 έδρες) η ΝΔ παραμένει στις 5 έδρες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει από τις 3 στις 2, κάτι που αφήνει εκτός Βουλής τον Γιάννη Δραγασάκη. Το ΚΚΕ πέφτει από τις 2 στη 1 έδρα, ενώ ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση διατηρούν από 1 έδρα. Τις έδρες που έχασαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ μοιράζονται Πλεύση Ελευθερίας (Τζώρτζια Κεφαλά) και Νίκη (Ανδρέας Βορύλλας).
Στη Ανατολική Αττική (12 έδρες) η ΝΔ χάνει 2 έδρες και πέφτει στις 5. Εκτός Βουλής μένουν η Βάσω Κόλλια και η Κατερίνα Κατσανδρή. ΣΥΡΙΖΑ (2), ΠΑΣΟΚ (1), ΚΚΕ (1) και Ελληνική Λύση (1) διατηρούν τις δυνάμεις τους. Οι έδρες που χάνει η ΝΔ πάνε σε Πλεύση Ελευθερίας (Ελένη Καραγεωργοπούλου) και Νίκη (Τάσος Οικονομόπουλος).
Τέλος, στη Δυτική Αττική (4 έδρες), η ΝΔ κερδίζει 1 έδρα και εκλέγει 3 βουλευτές. Ο τρίτος βουλευτής της «γαλάζιας παράταξης» είναι ο Βαγγέλης Λιάκος. Η ΝΔ κερδίζει την έδρα από τον ΣΥΡΙΖΑ κάτι που αφήνει εκτός βουλής τον Γιώργο Τσίπρα ενώ το ΚΚΕ κρατά τη μία έδρα του.
Στην Α΄ Πειραιώς (5 έδρες), η ΝΔ εκλέγει 2 βουλευτές και έτσι εκτός μένει ο Νίκος Βλαχάκος. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ κρατούν από 1 έδρα, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας (Νότα Σοφίου) κερδίζει την έδρα που χάνει η ΝΔ.
Στη Β΄ Πειραιώς (8 έδρες), η ΝΔ κερδίζει 1 έδρα και εκλέγει 4 βουλευτές, κάτι που σηματοδοτεί την εκλογή του Γιάννη Τραγάκη ο οποίος έμεινε εκτός στις 21 Μάιου. Την έδρα που κερδίζει η ΝΔ τη χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εκλέγει έναν βουλευτή και εκτός μένει ο Γιάννης Ραγκούσης. Το ΠΑΣΟΚ χάνει την 1 έδρα που είχε με αποτέλεσμα να μην εκλέγεται ο Δημήτρης Διαμαντίδης. ΚΚΕ και Ελληνική Λύση διατηρούν από 1 έδρα, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας (Χρήστος Αρίδας) παίρνει την έδρα του ΠΑΣΟΚ.
Στην Α΄ Θεσσαλονίκης (17 έδρες) η ΝΔ παραμένει στις 9 έδρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει 1 έδρα και έτσι μένει εκτός βουλής ο Γιάννης Αμανατίδης. ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ διατηρούν από 1 έδρα, ενώ η Ελληνική Λύση χάνει την έδρα της (Χαράλαμπος Παναγιωτίδης). Από 1 έδρα κερδίζουν Πλεύση Ελευθερίας (Μιχάλης Χουρδάκης) και Νίκη (Δημήτρης Νατσιός ή Βιορίκα Ματσουκατίδου).
Στη Β΄ Θεσσαλονίκης (9 έδρες) η ΝΔ χάνει 1 έδρα και εκλέγει 3 βουλευτές, με αποτέλεσμα να μένει εκτός ο Σάββας Αναστασιάδης. Ο ΣΥΡΙΖΑ από τις 2 έδρες χάνει τη 1 και έτσι δεν εκλέγεται η Δώρα Αυγέρη. ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση κρατούν από 1 έδρα, ενώ οι δύο χαμένες έδρες από ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ πάνε σε Πλεύση Ελευθερίας (Ζωή Κωνσταντοπούλου ή Αρετή Παπαϊωάννου) και Νίκη (Νίκος Παπαδόπουλος).
Στον Έβρο (4 έδρες), η ΝΔ από 2 θα βγάλει 4 βουλευτές. Έτσι εκλέγονται οι Τάσχος Δημοσχάκης και Ευαγγελία Κοσμίδου. ΣΥΡΙΖΑ (Μενέλαος Μαλτέζος) και Ελληνική Λύση (Παράσχος Παπαδάκης) χάνουν από 1 έδρα. Η τέταρτη «μπλε» έδρα ωστόσο κινδυνεύει από τον Νίκο Μαγγίνα της Νίκης.
Στην Καβάλα (4 έδρες), από 3 η ΝΔ κερδίζει όλες τις έδρες. Η Αγγελική Δεληκάρη εκλέγεται και η Σουλτάνα Ελευθεριάδου του ΣΥΡΙΖΑ μένει εκτός Βουλής.
Στις Σέρρες (5 έδρες) η ΝΔ από 2 βγάζει 3 βουλευτές και έτσι εκλέγεται η Φωτεινή Αραμπατζή. ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση κρατούν από 1 έδρα ενώ το ΠΑΣΟΚ υπό τον Μιχάλη Τζελέπη χάνει την έδρα.
Στην Πέλλα (4 έδρες), η ΝΔ παραμένει με 2 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ με 1, ενώ την έδρα που χάνει η Ραχήλ Αλεξανδρίδου του ΠΑΣΟΚ την κερδίζει η Νίκη (Δημήτρης Γαλαντάρης).
Στην Ημαθία (4 έδρες), η ΝΔ από 2 έδρες πάει στις 4. Ετσι εκλέγονται ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης και η Στέλλα Αραμπατζή, ενώ μένουν εκτός ο Άγγελος Τόλκας του ΣΥΡΙΖΑ και ο Βασίλης Κοτίδης της Ελληνικής Λύσης.
Στην Πιερία (4 έδρες,) η Ν.Δ. παραμένει στις 3 έδρες, ενώ Σάκης Γκούνας του ΣΥΡΙΖΑ χάνει την έδρα η οποία πηγαίνει στη Νίκη (Κομνηνός Δεβλερούδης).
Στην Κοζάνη (4 έδρες) η ΝΔ από 1 έδρα πάει στις 2 και εκλέγει τον Μιχάλη Παπαδόπουλο. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διατηρούν την έδρα τους, ενώ η Τίνα Κουζιάκη του ΚΚΕ χάνει την έδρα της. Παρ’ όλα αυτά, ίσως το ΚΚΕ τη διατηρήσει και τη χάσει ο Πάρις Κουκουλόπουλος του ΠΑΣΟΚ.
Τα Χανιά (4 έδρες) είναι ο μόνος νομός στην Κρήτη που αναμένεται μεταβολή. Η ΝΔ από 2 βγάζει 3 βουλευτές και έτσι εκλέγεται και ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης. Ο Παύλος Πολάκης διατηρεί την 1 έδρα του ΣΥΡΙΖΑ ενώ το ΚΚΕ δεν εκλέγει τελικά βουλευτή. Υπάρχει όμως και το πλέον αισιόδοξο σενάριο της ΝΔ, με τον Βασίλη Διγαλάκη να αφήνει εκτός Βουλής τον τέως υπουργό Υγείας.
Στην Αιτωλοακαρνανία (7 έδρες), η ΝΔ από 3 βγάζει 4 έδρες και έτσι εκλέγεται ο πρώην υπουργός Σπήλιος Λιβανός. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει από τις 2 τη 1 έδρα και έτσι μένει εκτός ο Γρηγόρης Θεοδωράκης. ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ κρατούν από 1 έδρα.
Στην Αχαΐα των 9 εδρών, η ΝΔ ανεβαίνει στις 4 έδρες (εκλέγεται ο Άγγελος Τσιγκρής), ο ΣΥΡΙΖΑ από τις 3 πέφτει στις 2 και έτσι εκτός μένει ο Γιώργος Κυριακόπουλος. ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ κρατούν από 1 έδρα, ενώ η Ελληνική Λύση χάνει την έδρα της. Από 1 έδρα κερδίζουν Πλεύση Ελευθερίας (Ανδρέας Ρεγκλής) και Νίκη (Σπυρίδων Τσιρώνης).
Στα Ιωάννινα (5 έδρες), η ΝΔ από 1 έδρα βγάζει 3 και έτσι εκλέγονται η Μαρία Κεφάλα και ο Γιώργος Αμυράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει 1 έδρα από τις 2 και έτσι μένει εκτός ο Γιάννης Στέφος. Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί την 1 έδρα του, ενώ το ΚΚΕ τη χάνει με αποτέλεσμα να μην εκλέγεται ο Νίκος Έξαρχος.
Στην Κορινθία (4 έδρες), η ΝΔ από 2 εκλέγει 3 βουλευτές και έτσι επανεκλέγεται η Μαριλένα Σούκουλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ κρατά τη 1 έδρα του, ενώ το ΠΑΣΟΚ χάνει την έδρα του με αποτέλεσμα να μένει εκτός η Κατερίνα Ταγαρά.
Στη Μεσσηνία (5 έδρες) η ΝΔ κερδίζει 2 επιπλέον έδρες και εκλέγει 4 βουλευτές. Ο λόγος για τους Γιάννη Λαμπρόπουλο και Περικλή Μαντά. Ο Αλέξης Χαρίτσης κρατά τη 1 έδρα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ χάνουν τη 1 έδρα που είχαν, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός οι Παναγιώτης Αδαμόπουλος και Νίκος Κουτουμάνος αντίστοιχα.
Στη Λάρισα (8 έδρες), η ΝΔ από 3 θα βγάλει 4 βουλευτές και έτσι εκλέγεται η Ρένα Καλαριώτου. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει από τις 2 έδρες τη 1 και έτσι μένει εκτός ο Γιάννης Καρυπίδης. ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ κρατούν από 1 έδρα, ενώ τη 1 έδρα που χάνει η Ελληνική Λύση (Κυριάκος Βελόπουλος) την κερδίζει η Νίκη (Γιώργος Ρούντας).
Στα Τρίκαλα (4 έδρες), η ΝΔ κερδίζει 2 επιπλέον έδρες και εκλέγει 3 βουλευτές. Οι «τυχεροί» είναι οι Θανάσης Λιούτας και Κατερίνα Παπακώστα. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει με 1 έδρα, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ χάνουν τις έδρες τους, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός οι Γεώργιος Οικονόμου και Αχιλλέας Κανταρτζής αντίστοιχα.
Στην Καρδίτσα (4 έδρες) η ΝΔ από 2 εκλέγει 4 βουλευτές. Έτσι Ασημίνα Σκόνδρα και Τέλης Σπανιάς εισέρχονται στο Κοινοβούλιο. ΣΥΡΙΖΑ (Νίκος Μιχαλάκης) και ΠΑΣΟΚ (Σωτήρης Παπαγεωργίου) χάνουν την έδρα τους.
Στις Κυκλάδες (4 έδρες) η ΝΔ τις κερδίζει όλες και έτσι εκλέγει και τον Μάρκο Καφούρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει την έδρα του και ο Νίκος Συρμαλένιος μένει εκτός.
Στα Δωδεκάνησα (5 έδρες) η ΝΔ κερδίζει 1 έδρα και ανεβαίνει στις 4, με τον Βασίλη Υψηλάντη να εκλέγεται βουλευτής. Την έδρα που κερδίζει η ΝΔ τη χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μένει χωρίς βουλευτή (Χρύσα Καραγιάννη). Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί την έδρα υπό τον Γιώργο Νικητιάδη.
Στη Φθιώτιδα (4 έδρες), η ΝΔ κερδίζει 2 επιπλέον έδρες και εκλέγει 3 βουλευτές. Στη Βουλή εισέρχονται οι Γιάννης Οικονόμου και Γιώργος Κοτρωνιάς. Τις 2 έδρες η ΝΔ τις κερδίζει από ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, όπου θα μείνουν εκτός Βουλής οι Νίκος Τσώνης και Δημήτρης Κουτσούμπας αντιστοίχως. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τη 1 έδρα του.
Τέλος, στην Εύβοια (6 έδρες), ΝΔ (2) ΣΥΡΙΖΑ (1) ΠΑΣΟΚ (1) ΚΚΕ (1) παραμένουν στις ίδιες έδρες, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας (Μαρία Σταράντζη) κερδίζει την έδρα της Ελληνικής Λύσης (Βασίλης Αρμόνης) που μένει χωρίς βουλευτή στην εκλογική περιφέρεια.