Με επίθεση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του σε ό,τι αφορά στη Ροδόπη αλλά και την «ηθική χρεοκοπία σε δημόσια θέα», όπως χαρακτήρισε την απόπειρα εμπλοκής ευαίσθητων εθνικών θεμάτων στην προεκλογική αντιπαράθεση, συνέχισε την περιοδεία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χθες βρέθηκε στα Ιωάννινα.

Ο Τσίπρας κατηγόρησε τον πολιτικό του αντίπαλο ότι «πήγε να μας παγιδέψει βάζοντας την ΕΥΠ του predator, να μας υποδείξει ποιον πρέπει να έχουμε και ποιον όχι στα ψηφοδέλτιά μας, όμως «στο έγγραφο που μας έστειλε, φαίνεται ξέχασαν να σβήσουν την αναφορά στον δικό τους υποψήφιο ως ‘στρατευμένο’ στην ‘Αγκυρα και στο τουρκικό προξενείο. Επί δύο εβδομάδες, από τη ΝΔ μας ζητούσαν δηλώσεις εθνικοφροσύνης, παίζοντας ανεύθυνα και επιπόλαια με την πατρίδα, ενώ ο δικός τους υποψήφιος βουλευτής (σ.σ. εννοεί τον Μουσταφά Κατραντζή) έκανε δηλώσεις για Τούρκους της Δυτικής Θράκης».

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε επίσης ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε μια ανεξέλεγκτη και ασύδοτη ΝΔ, που επιχειρεί να μετεξελιχθεί σε καθεστώς. Μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται» και ζήτησε εκ νέου την ψήφο των πολιτών ώστε το κόμμα του να μπορέσει να ασκήσει αντιπολίτευση με όσο το δυνατόν περισσότερα πρόσωπα στη Βουλή.

Τα νούμερα, ωστόσο, δεν βγαίνουν για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι δημοσκοπήσεις όχι μόνο δεν δείχνουν άνοδο, έστω και οριακή, σε σχέση με το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών, αλλά αντίθετα, έχουν πτωτική τάση. Και αυτομάτως όσο κι αν δεν θέλουν να το παραδεχθούν στην Κουμουνδούρου, ήδη γίνονται σκέψεις για την επόμενη μέρα με τις δεύτερες κάλπες. Από το αν θα συνεχίσει ο Τσίπρας στο τιμόνι, μέχρι το ποιος έχει το ειδικό βάρος να τον αντικαταστήσει και μάλιστα σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία.

Αυτό που φαντάζει ως δεδομένο είναι ότι με τον Τσίπρα στο τιμόνι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αλλάξει… τα πάντα. Από το πώς λειτουργεί συνολικά ως κόμμα, μέχρι την επικοινωνιακή του τακτική που παραμένει προβληματική από την εποχή ακόμα που ενίσχυε τη δυναμική του για να διεκδικήσει την εξουσία.

Κι ένα βασικό ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι αν μπορεί ο διάδοχος του Τσίπρα, εκτός από το ειδικό βάρος να σηκώσει στην πλάτη του το κόμμα μετά από μια τέτοια παταγώδη εκλογική αποτυχία, να έχει συγχρόνως και τη δυναμική να προχωρήσει σε τόσο σημαντικές αλλαγές…

«Δεν θα χορέψω το τανγκό της ανευθυνότητας με τον Μητσοτάκη, ας το χορέψει μόνος του»

O Αλέξης Τσίπρας μίλησε στην εκπομπή Live News, στο Mega για τα κρίσιμα ζητήματα της επόμενης ημέρας στην ελληνική κοινωνία, ενώ περιγράφει τα βήματα ως την κάλπη και αποτυπώνει το διακύβευμα της δεύτερης εκλογικής μάχης όπως διαμορφώνεται μετά τις πρώτες εκλογές της 21ης Μαΐου.

Για το μείζον θέμα που έχει ανακύψει με την μουσουλμανική μειονότητα και τος υποψήφιους σε Ροδόπη και Ξάνθη, ο κ. Τσίπρας είπε: «Δεν είναι καθόλου ευχάριστο το γεγονός ότι έγινε κεντρικό θέμα στην προεκλογική αντιπαράθεση το ευαίσθητο θέμα της μειονότητας στη Θράκη. Το ξεκίνησε ο κ. Μητσοτάκης άγαρμπα. Δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω, γιατί όταν έχεις τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα, να βάλεις κεντρικό θέμα το ζήτημα Θράκης, με τόσο επιθετικό τρόπο. Ήταν ένα κομμάτι στον χάρτη που δεν βάφτηκε μπλε. Τόση αλαζονεία;».

Χαρακτήρισε λάθος την απόφαση Μητσοτάκη «να αποσύρει τον υποψήφιο της ΝΔ, εκ των υστέρων, κι ενώ γνώριζε τις απόψεις του από τις προεκλογικές δηλώσεις του. Είναι τυπωμένο το όνομά του στα ψηφοδέλτια. Δεν πρέπει να δημιουργούμε κλίμα στοχοποίησης της μουσουλμανικής μειονότητας».

Για τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη είπε: «Αξιολογώ τα ενημερωτικά σημειώματα που παίρνω και είχα πάρει ως πρωθυπουργός… Τους συνάντησα (σ.σ.: τους υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) μου απάντησαν ότι είναι προβοκατόρικα, κυπατζίδικα κτλ. Είναι αριστεροί. Από μικροί. Παλεύουν για να καλυτερέψουν τη ζωή των συνανθρώπων τους.

Οταν επισκέφθηκε ο Ερντογάν τη Θράκη, στην πρώτη και μοναδική επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, τον υποδέχθηκα Μαξίμου και τέθηκε το ζήτημα της Λωζάνης. Αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα. Η μειονότητα εκεί έχει τρεις βραχιόνες. Τους τουρκογενείς, τους Πομάκους και τους Ρομά.

Θέλω να διαβεβαιώσω σε ό,τι αφορά στους δικούς μας, ουδέποτε έχει μιλήσει ο Ροδόπης για τουρκική μειονότητα, το έκανε ο Ξάνθης και τον επέπληξε το κόμμα και δεν το ξανάπε έκτοτε.

Θα ήταν λάθος κι ανεύθυνο, το να θέσουμε απέναντί μας ως πολιτεία το σύνολο της μουσουλμανικής μειονότητας, γιατί είναι αυτό που θέλει να κάνει ο Ερντογάν. Θέλει να αναδείξει ότι η μειονότητα είναι υπό την πίεση του ελληνικού κράτους, κι ότι θα πρέπει να μπει στο τουρκικό άρμα για την ευημερία του. Θα υπάρχει χώρα και στις 26 του μηνός. Και δεν γίνεται να ανοίξουμε πληγές που θα είναι ανεπούλωτες και θα δημιουργήσουν πρόβλημα την επόμενη μέρα κι όλα αυτά για λίγες ψήφους».