Στις 11:00 αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι οποίες θα ολοκληρωθούν το απόγευμα με την ψηφοφορία για το σχέδιο πολιτικής απόφασης. Η χθεσινή ημέρα της ΚΕ σημαδεύτηκε από την αποχώρηση από τη συνεδρίαση, της «Ομπρέλας» και των ομάδων της Έφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα.
Όπως δήλωσαν αποχωρώντας, ο λόγος είναι ότι δεν έγινε δεκτή από το προεδρείο η πρότασή τους να τεθεί σε ψηφοφορία άμεσα το θέμα του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές των στελεχών που είχε βάλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.
Το παρασκήνιο της χθεσινής μέρας και το χρονικό της ρήξης
Μέρα ιστορίας η χθεσινή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένταση στον υψηλότερο βαθμό, ανταλλαγή φραστικών πυρών, συγκρούσεις, αποχωρήσεις, ρήξεις. Το κλίμα φάνηκε από την πρώτη αποστροφή του κυρίου Κασελάκη στην ομιλία του που επιτέθηκε στον κύριο Τσακαλώτο με τις αναφορές στα τοπικά νομίσματα. Με τις πρώτες αποδοκιμασίες από την αίθουσα, αλλά και επιδοκιμασίες από την πλευρά των υποστηρικτών του που ζητούσαν, “να τελειώνουμε σήμερα με τους διαφωνούντες”. Ο πρόεδρος του κόμματος με μια σκληρή ομιλία κατά των διαφωνούντων έδειχνε την πόρτα σχεδόν σε κάθε του αποστροφή. Ήταν χαρακτηριστική η φράση “Η αποχώρηση των υπό διαγραφή στελεχών δεν είναι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η αρχή της ενότητας”. Εκεί που τα πνεύματα οξύνθηκαν και ακούστηκαν και πολύ βαριές εκφράσεις ήταν όταν ο κύριος Κασσελάκης μίλησε για πεμπτοφαλαγγίτες της Νέας Δημοκρατίας. Τότε τα πνεύματα και οι φράσεις ξέφυγαν μέσα στην αίθουσα. Ο κ. Βίτσας σηκώθηκε, αποχώρησε λέγοντας “Δεν μπορώ να ακούω να λέγονται τέτοια πράγματα”.
Στη συνέχεια και μετά την ομιλία Κασσελάκη, τέθηκε το θέμα για να μπει σε ψηφοφορία η πρότασή του σχετικά με το δημοψήφισμα και περί διαγραφών. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή και τότε, έφυγαν οι τρεις ομάδες, του κυρίου Τσακαλώτου, της κας Αχτσιόγλου και του κυρίου Τεμπονέρα. Εγκαλούν την ηγεσία για το γεγονός ότι δεν συζητήθηκε και δεν τέθηκε σε ψήφιση το ζήτημα του δημοψηφίσματος. Κατατέθηκαν μομφές στο προεδρείο όπου δεν δέχτηκε να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση. Αλλά από το προεδρικό περιβάλλον, αποσαφηνίζουν ότι ποτέ δεν τέθηκε το ζήτημα του δημοψηφίσματος για να μπει στην ψηφοφορία, με βάση την χθεσινή εισήγηση του προέδρου, όχι με βάση την προχθεσινή του δήλωση.
Στη συνέχεια οι Έφη Αχτσιόγλου και Διονύσης Τεμπονέρας κατευθύνθηκαν μαζί στο βήμα για να μιλήσουν και το προεδρείο ζήτησε να πάρει ο ένας από τους δύο. Τον λόγο πήρε αρχικά η κυρία Αχτσιόγλου και στη συνέχεια ο κ. Τεμπονέρας.
Ο κύριος Κασσελάκης στην ομιλία του είπε ότι έδωσε διορία μία εβδομάδας στο Πειθαρχικό προκειμένου να ξεκαθαρίσει το θέμα με τις διαγραφές. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Πειθαρχικού, ο κύριος Κοτσακάς, απευθυνόμενος στον κύριο Κασσελάκη του είπε “Σύντροφε Πρόεδρε, επειδή δεν έχουμε γνωριστεί, είμαι ο Αντώνης Κοτσακάς, πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας. Είπατε ότι σε μια εβδομάδα από τώρα θα πρέπει να αποφασίσει η Επιτροπή σε σχέση με το θέμα των διαγραφών. Η Επιτροπή, είπε, δεν εντέλλεται, δεν απολογείται. Απολογείται μόνο στο συνέδριο που την έχει εκλέξει”.
Τι περιμένουμε σήμερα
Τα στελέχη της Ομπρέλας και του κ. Τεμπονέρα δεν θα επιστρέψουν στις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής. Αναμένεται να συνεδριάσουν και οι 6 + 6, το πιθανότερο και οι ίδιοι να κρατήσουν αυτή τη στάση. Μένει να δούμε τώρα, αν η Ομπρέλα θα μεταθέσει σε δεύτερο χρόνο τις αποφάσεις της για το πότε θα φύγει. Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής θα ξεκινήσουν στις 11 το πρωί της Κυριακής (12/11), θα συνεχιστούν οι ομιλίες των στελεχών και θα γίνουν οι ψηφοφορίες επί της εισηγήσεως του Προέδρου και επί του κειμένου της πολιτικής απόφασης. Οι πληροφορίες λένε ότι τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής θα κλείσει ο κύριος Κασσελάκης. Βέβαια το ζητούμενο για τη σημερινή μέρα είναι η στάση της Ομπρέλας σε σχέση με την απόφασή της για το αν θα αποχωρήσει σήμερα ή όχι ή αν θα μεταθέσει τις αποφάσεις της για αργότερα τις επόμενες ημέρες.