Από το 2019 ξεκίνησε η αντιπαράθεση για το debate ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς, όταν ο Αλέξης Τσίπρας προσκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μεταξύ τους τηλεμαχία. Τότε ο νυν πρωθυπουργός απέφυγε να αντιπαρατεθεί με τον πολιτικό του αντίπαλο.

Η αντιπολίτευση ωστόσο επανήλθε στο αίτημά της για τις επερχόμενες εκλογές της 21ης Μαΐου. Στην τηλεμαχία τους στην ΕΡΤ, στην εκπομπή «Στο Κέντρο» του Γιώργου Κουβαρά ανάμεσα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο της ΝΔ Γιάννη Οικονόμου και την εκρπόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου, μία από τις ερωτήσεις που έθεσε η δεύτερη στον πρώτο, σχετιζόταν με το debate. Ο κ. Οικονόμου ωστόσο απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση και έτσι η διεξαγωγή debate παράμεινε εκκρεμής παρά τις διαρκείς πιέσεις της αντιπολίτευσης για debate ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα.

Στην πορεία, με γνώμονα τις αντιρρήσεις της κυβέρνησης σε debate ανάμεσα στους δύο αρχηγούς, έπεσε στο τραπέζι η ιδέα να πραγματοποιηθεί debate με συμμετοχή όλων των αρχηγών του Κοινοβουλίου.

Χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος δήλωσε: «Στόχος μας, όπως επανειλλημένα έχει πει ο πρωθυπουργός, είναι η σύγκριση και όχι η σύγκρουση. Η διεξαγωγή ενός πολιτισμένου προεκλογικού διαλόγου, χωρίς τοξικότητα» και συμπλήρωσε: «Θα γίνει τηλεμαχία. Θέλουμε τα κόμματα να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι».

Σε αυτό τον άξονα που έθεσε η κυβέρνηση ορίστηκε debate που θα διεξαχθεί στις 10 Μαΐου. Ωστόσο, ακολούθησε η «παρέμβαση» του Mega.

Η πρόταση του Mega

To Μεγάλο Κανάλι λόγω μετάδοσης αγώνα αδυνατεί να μεταδώσει το debate των πολιτικών αρχηγών σε όλη του τη διάρκεια, για το λόγο αυτό την Παρασκευή ο διευθυντής του καναλιού Σταμάτης Μαλέλης απέστειλε αίτημα στους δύο «μονομάχους»: να πραγματοποιηθεί ένα debate ανάμεσά τους στο Mega μόνο με Μητσοτάκη και Τσίπρα.

Η απάντηση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν άμεση και θετική: «Με χαρά αποδεχόμαστε την πρόσκληση του τηλεοπτικού σταθμού MEGA σε ανοιχτό διάλογο ντιμπέιτ μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Αντίθετα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άρης Σκέρτσος αρνήθηκε: «Η διακομματική επιτροπή, δηλαδή ο συναινετικός θεσμός που εδώ και δεκαετίες ορίζει τις διαδικασίες και τους όρους διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα, αποφάσισε για ένα debate μεταξύ των έξι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων την Τετάρτη 10 Μαΐου. Αυτό αποφασίσθηκε ομόφωνα και αυτό θα γίνει».

Debate πριν από τις δεύτερες εκλογές;

Το πιο πρόσφατο «επεισόδιο» για το debate παίχθηκε σήμερα το πρωί…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκέ καλεσμένος στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» όπου δήλωσε ότι θα υπάρξει debate ανάμεσα στον ίδιο και τον Αλέξη Τσίπρα πριν από τις δεύτερες εκλογές.

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν καλεσμένος στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στο ΟΡΕΝ. Φυσικά ενημερώθηκε on air για τη δήλωση του προωθυπουργού και απάντησε με δισταγμό και χιούμορ στο ενδεχόμενο debate μεταξύ τους:

«Αυτός μπορεί να είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος να πάμε σε δεύτερες εκλογές», είπε γελώντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει ότι τελικά ο κ. Μητσοτάκης θα δεχθεί να πάει σε ντιμπέιτ μαζί του.