Συνέντευξη στον Νίκο Ευαγγελάτο και την εκπομπή LiveNews του Mega παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε εκτενώς στα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν μεγάλη μερίδα πολιτών, όπως στις αυξήσεις των μισθών, στις σημαντικές μειώσεις φόρων, στην ιδιωτική εκπαίδευση αλλά και στις προσλήψεις στον χώρο της υγείας.

Προσλήψεις στην υγεία

Σχετικά με το ΕΣΥ ο ίδιος δήλωσε πως πρόκειται για ένα προσωπικό στοίχημα, ενώ για ακόμη μία φορά έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί. «Στην Υγεία τρέχουν ήδη προκηρύξεις γιατί έχουμε ελλείψεις ειδικά στον χώρο των νοσηλευτών. Αυτό που με προβληματίζει, είναι η ταχύτητα με την οποία γίνονται προσλήψεις. Οι καθυστερήσεις στο ΑΣΕΠ είναι μεγάλες. Γι’ αυτό βασική μεταρρύθμιση για μένα θα είναι ο τρόπος που μπορούμε να επιταχύνουμε την διαδικασία. Μιλάω για αλλαγή του ΑΣΕΠ, όχι για προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ. Έχουμε ήδη κάνει μια χαρτογράφηση της διαδικασίας, θα κάνουμε οριζόντιους διαγωνισμούς. Οι προσλήψεις για την Υγεία είναι προτεραιότητα, πολύ σημαντικές. Είναι ένα προσωπικό στοίχημα το νέο ΕΣΥ. Έχω κουραστεί να απαντάω σε fake news περί ιδιωτικοποίησης. Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, αφού είναι δωρεάν, είναι προς όφελος του πολίτη. Έχουμε καταφέρει τους τελευταίους μήνες επίσης να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των ράντσων, πάλι σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα».

Ιδιωτικά πανεπιστήμια

«Θα θέσω ζήτημα αναθεώρησης του άρθρου 16. Τα πανεπιστήμια μπορούν να είναι και ιδιωτικά. Δεν θέλω πανεπιστήμια που να έχουν αστείες προδιαγραφές. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα έχουν υψηλές προδιαγραφές. Μέχρι να φτάσουμε εκεί όμως, θα πρέπει να στηρίξουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο που στηρίχτηκε από την κυβέρνησή μας την προηγούμενη 4ετία. Το ότι καταφέραμε και βγάλαμε τους μπαχαλάκηδες από τα πανεπιστήμια, το πρόβλημα της βίας δεν είναι πια το ίδιο, δημιουργούμε φοιτητικές εστίες μέσα από συμπράξεις, έχουμε ξενόγλωσσα προγράμματα όπως στην Ιατρική Θεσσαλονίκη που το χρεώνει σε φοιτητές στο εξωτερικό, είναι σημαντικό. Γίνεται η Ελλάδα κέντρο και έχει έρθει η ώρα να προσφέρουμε εμείς αυτές τις υπηρεσίες. Αυτό γίνεται από τα δημόσια πανεπιστήμια. Θα εστιάσουμε όμως και στην τεχνική εκπαίδευση, στα επαγγελματικά λύκεια. Η αγορά αναζητά αγωνιωδώς καλούς τεχνίτες με πολύ καλές απολαβές, με καλή πιστοποίηση και προοπτικές».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας στο Mega, τόνισε ότι δεν θέλει να μπει σε διαδικασία θριαμβολογίας για το εκλογικό αποτέλεσμα πριν από το βράδυ της Κυριακής.

«Και εγώ προφανώς είμαι αισιόδοξος, αλλά να κρατάμε χαμηλά τους τόνους, να μην προεξοφλούμε κανένα αποτέλεσμα. Κατανοώ την ανάγκη των δημοσιογράφων, αλλά για μένα προέχει ο σεβασμός στη λαϊκή ετυμηγορία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Νέα αύξηση μισθών από το 2024

Σχετικά με τους μισθούς ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως ενδέχεται να αγγίξουν τα 1.500 ευρώ καθώς αποτελούν τον κεντρικό πολιτικό του στόχο. «Αναγνωρίζω πρώτος ότι στη χώρα μας οι μισθοί είναι χαμηλοί, ειδικά για τα παιδιά που μπαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας. Λέμε λοιπόν ότι ο μισθός μπορεί να φτάσει στα 1500. Πώς; Μέσα από τη μείωση της ανεργίας και μέσα από την αύξηση της διαπραγματευτικής δύναμης του εργαζόμενου. Λέω στους εργοδότες ότι συμπάσχω μαζί τους, αλλά ότι πρέπει να πληρώσουν περισσότερο. Οι επιχειρήσεις έχουν βοηθηθεί πολύ από την κυβέρνηση με πολλά χρηματοδοτικά προγράμματα. Η αγορά είναι σε πολύ καλή διάθεση, τα μαγαζιά στηρίχθηκαν από την κυβέρνηση. Είμαι απολύτως σίγουρος πως ο κατώτατος μισθός μπορεί να φτάσει στα 950 ευρώ ως το τέλος της δεκαετίας».

«Καμία αύξηση φόρων»

Αναφορικά με τις αυξήσεις φόρων ξεκαθάρισε μιλώντας στο Mega, πως δεν θα υπάρξει καμία αύξηση, καθώς πρόκειται για προεκλογική δέσμευση. «Η οικονομία θα πάει καλά και φέτος, γιατί έχουμε δείξει ότι δεν υπολειπόμαστε των στόχων μας, ότι θα βοηθήσουμε τους αδύναμους συμπολίτες μας, συμπεριλαμβανομένων προφανώς και των συνταξιούχων. Δεν θα υπάρξει καμία αύξηση φόρων, αντιθέτως περαιτέρω μείωση. Έχουμε δεσμευτεί για την αύξηση του αφορολόγητου στα 1.000 ευρώ. Καμία αύξηση φόρου επομένως, μειώσεις να περιμένουν οι πολίτες. Στόχος μου είναι στο δεύτερο μισό της τετραετίας να εξετάσουμε μόνιμες αυξήσεις μισθών. Δεν προτείνω την μείωση του ΦΠΑ που προτείνει η αντιπολίτευση γιατί κάποια στιγμή θα καταλήγαμε να την καταργήσουμε για να αυξηθούν οι τιμές στα προϊόντα. Τονίζω ότι αυτό θα γίνει στο δεύτερο μισό της 4ετίας».

«Η πορεία του πληθωρισμού στην Ελλάδα είναι καλύτερη από τις άλλες χώρες της Ένωσης»

«Εμένα δε μου αρέσουν οι ταμπέλες. Με θεωρώ μεταρρυθμιστή, προοδευτικό, με έντονο πατριωτισμό. Είναι κεντρώο, δεξιό ή αριστερό να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης στα ΚΕΠ; Είναι κεντρώο, δεξιό ή αριστερό να τρέχουμε προγράμματα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού; Και άλλα πολλά που έχουν να κάνουν με την αποτελεσματικότητα της εξουσίας. Πιστεύω σε ένα κράτος που πρέπει να διορθώνει τις ατέλειες της αγοράς, αλλά να της δίνει και χώρο να αναπτύσσεται. Απέδειξε η πρόσφατη κρίση ότι η αγορά δεν τα έλυσε όλα. Πετύχαμε στην ενεργειακή κρίση και αποκλιμακώθηκαν οι τιμές. Ο πληθωρισμός είναι επίμονος. Θεωρώ ότι έχουμε δει τα χειρότερα, αλλά δεν έχουμε λύσει το πρόβλημα. Οι αυξήσεις καθορίζονται από την ΕΚΤ ως προς τα επιτόκια.

Πάντα όταν υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις, οι τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια. Το ίδιο θα κάνουν, εκτιμώ, και οι τουρκικές τράπεζες τώρα, που ακολούθησαν μια καταστροφική πολιτική. Η αντιμετώπιση της ακρίβειας δε μπορεί να έρθει μέσα από ένα market pass. Δεν είναι αμελητέο. 600 εκατομμύρια μας στοίχισε το προηγούμενο. Η λύση είναι όμως η σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Εκτιμώ ότι φτάνουμε στο τέλος αυτού του κύκλου, η πορεία του πληθωρισμού στην Ελλάδα είναι καλύτερη από τις άλλες χώρες της Ένωσης. Η λύση είναι όμως μόνο η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος και η καλύτερη λειτουργία της αγοράς. Πιστεύω ότι μπορεί να μας δώσει καινοτομίες».

«Απορώ πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε ότι φταίω εγώ για τη βύθιση του βαθυσκάφους»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση προς τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως αποτελεί την χειρότερη κυβέρνηση και αντιπολίτευση την οποία διέπει η τοξικότητα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κακή κυβέρνηση και χειρότερη αντιπολίτευση. Έλεγαν πως για τα πάντα έφταιγε ο Μητσοτάκης. Απορώ που δεν είπαν ότι φταίω και για το βαθυσκάφος που βυθίστηκε. Προσθέστε στο cocktail και την τοξικότητα και τις επιθέσεις στην οικογένειά μου. Αυτό τους πήγε στο 20%. Πιστεύω θα πάρουν μαθήματα. Προς το παρόν δεν φαίνεται. Θα χρειαστεί να είμαστε εμείς η αντιπολίτευση του εαυτού μας. Το δικό μας χρέος είναι να μην κλειστούμε σε έναν γυάλινο πύργο εφησυχασμού και αυταρέσκειας. Δεν υπάρχει περίπτωση να το επιτρέψω ούτε σε μένα τον ίδιο. Όσο μεγαλύτερη η εντολή, τόσο μεγαλύτερη η ευθύνη, τόσο πιο πολύ πρέπει να είμαστε αυστηροί με τις πολιτικές μας, γιατί δεν θα τα κάνουμε όλα τέλεια. Και λάθη θα κάνουμε και θα εφαρμόσουμε πράγματα που δεν θα δουλέψουν. Μια δημοκρατία χρειάζεται αξιόπιστη αντιπολίτευση, αλλά όχι σαν αυτή που είχαμε πριν 4 χρόνια».

Τέλος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζητά για μία ακόμα φορά από τους πολίτες να στηρίξουν την παράταξή του και να της δώσουν την ψήφο τους για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις 26 Ιουνίου και να ανοίξουν μια νέα σελίδα στη χώρα.