Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή έχει προειδοποιήσει ότι το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης μπορεί να οδηγήσει σε μια πολιτική τερατογένεση. Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός μιλά για μια κυβέρνηση ηττημένων που θα περιλαμβάνει κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΜεΡΑ25. Το σενάριο αυτό, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι προφανώς υπαρκτό και μπορεί από την Χαριλάου Τρικούπη να υποστηρίζουν ότι με το ΜεΡΑ25 δεν συνεργάζονται., όμως η στάση του ΠΑΣΟΚ προδιαθέτει για το αντίθετο. Και εξηγούμαστε.

Το τελευταίο διάστημα ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται πως έχει πάρει σαφείς αποστάσεις από τη Νέα Δημοκρατία, ρίχνοντας κλεφτές ματιές προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα ο επικεφαλής του κόμματος θεωρεί ότι προαπαιτούμενο για να συνεργαστεί είναι να υπάρξει απόφαση για τη σύσταση εξεταστικής Επιτροπής για το ζήτημα των υποκλοπών. Παράλληλα, σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του (αλλά και των «πράσινων» στελεχών) εξαπολύει σφοδρή -προσωπική- επίθεση στον πρωθυπουργό.

«Η υπόθεση αυτή δεν θα παραγραφεί ούτε πολιτικά ούτε ποινικά. Και να είναι σίγουροι οι υπεύθυνοι ότι θα αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες τους», είπε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κ. Ελευθεριάνο προκειμένου να καταθέσει αίτηση επίσπευσης της εισαγγελικής έρευνας για την υπόθεση των υποκλοπών. Χθες, μάλιστα, προσέθετε με νόημα: «Πρώτος γύρος, δεύτερος γύρος, τρίτος γύρος… μέχρι να βγει ο κ. Μητσοτάκης πρωθυπουργός; Αν είναι δυνατόν! Αυτή είναι η πλήρης περιφρόνηση του συντάγματος και της λαϊκής ετυμηγορίας».

Στην ίδια γραμμή και ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά: «Το ερώτημα αυτήν τη στιγμή στο οποίο θα απαντήσει ο ελληνικός λαός είναι αν θα συνεχίσουμε με μονοκομματικές κυβερνήσεις, που δίνουν την αλαζονεία στον κάθε κ. Μητσοτάκη να διαπράττει το σκάνδαλο των υποκλοπών, να δίνει σε 68 εταιρείες τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψη».

Εν ολίγοις, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να μην κρατά ίσες αποστάσεις από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δυνητικός εταίρος θα μπορούσε να είναι -μετεκλογικά- ο ΣΥΡΙΖΑ. Και επειδή τα κουκιά (των δύο κομμάτων δεν φτάνουν) θα χρειαστεί ένας ακόμη κυβερνητικός εταίρος ή ένα κόμμα που θα δώσει ψήφο ανοχής. Θα είναι ο Γιάννης Βαρουφάκης, θα είναι το ΚΚΕ, θα είναι άλλο κόμμα που με 3% θα μπει στη Βουλή; Αυτό προς ώρας παραμένει άγνωστο, αλλά σίγουρα αποτελεί ένα υπαρκτό σενάριο, το οποίο ορισμένοι στη Κουμουνδούρου επεξεργάζονται…