«Δεν υπάρχει η «αλλαγή σκηνικού» που επιθυμεί διακαώς η Κουμουνδούρου». Αυτό τονίζουν από την κυβέρνηση με αφορμή τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. Σε αυτές, όπως προφανώς παραδέχονται, υπάρχει μια σαφής κάμψη και δημοσκοπική πτώση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά δεν υπάρχει αντίστοιχη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η μείωση της «ψαλίδας» οφείλεται στην πτώση της Νέας Δημοκρατίας στη μέτρηση της πρόθεσης ψήφου, όχι σε βελτίωση των ποσοστών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία επιχειρεί μεν να καλλιεργήσει κλίμα ότι η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα έχει περιοριστεί στο πλαίσιο του στατιστικού λάθους, όμως παραβλέπει το γεγονός ότι ουδεμία δημοσκόπηση του αποδίδει πολιτικά κέρδη, πόσω μάλλον το προβάδισμα», υπογραμμίζουν στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου οι διαρροές της ΝΔ δεν είναι προς κάποιο άλλο κόμμα, αλλά προς του αναποφάσιστους, κάτι που σημαίνει ότι ελπίζουν πως στο επόμενο διάστημα αυτοί θα επιστρέψουν. «Η δυσαρέσκεια οδηγεί ορισμένους ψηφοφόρους σε μικρότερα κόμματα και στη δεξαμενή των αναποφάσιστων», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, από την κυβέρνηση θεωρούν ενδιαφέρον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που μέχρι πρότινος ισχυριζόταν ότι οι δημοσκοπήσεις ήταν είτε αναξιόπιστες είτε στημένες και κατήγγειλε τις εταιρείες που τις διενεργούσαν ότι εξυπηρετούν κυβερνητικά συμφέροντα, άρχισε ξαφνικά να τις επικαλείται.

« Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προκαλεί καμία έκπληξη, δεν αποκλείεται μάλιστα σε λίγες μέρες αρχίσει να καταγγέλλει ξανά τις έρευνες εάν διαπιστώσει κάτι που δεν ευθυγραμμίζεται με τα δικά του αφηγήματα», τονίζουν.

Επισημαίνουν, δε, ότι οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες, στον απόηχο του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, διενεργήθηκαν, όπως παραδέχονται οι δημοσκόποι, σε περίοδο έντονα φορτισμένη συναισθηματικά και συνεπώς οι πολίτες διακατέχονται από αισθήματα θυμού και οργής για τις ζωές που χάθηκαν.

«Χρεώνουν την τραγωδία σε όσους κυβέρνησαν διαχρονικά με το μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην παρούσα κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται στον τελευταίο χρόνο της θητείας της και φυσικά έχει την μεγαλύτερη φθορά.

Μερίδιο ευθύνης χρεώνεται και στον ΣΥΡΙΖΑ που κυβέρνησε την προηγούμενη τετραετία, γι’ αυτό και δεν κερδίζει σε ποσοστά», εξηγούν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκης και εν κατακλείδι βάζουν το νέο δίλημμα: «το ερώτημα «ποιος μπορεί να διορθώσει αυτά τα προβλήματα;» θα είναι και ένα από τα ζητήματα τα οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες στις εκλογές».