Την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Alpha. Ο Πρωθυπουργός απαντά στις ερωτήσεις του Αντώνη Σρόιτερ για την οικονομία, τους εκλογικούς του στόχους στην κάλπη της 21ης Μαΐου, το πρόγραμμα που προτείνει, τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, την στήριξη των νέων, τα ελληνοτουρκικά και τις εθνικές κινήσεις στην γεωπολιτική σκακιέρα.
Η συζήτηση ξεκίνησε με την μεταφορά των Ελλήνων από το Σουδάν, τονίζοντας πώς η χώρα μας είναι σε συννενόηση καθώς έχει επικονωνήσει 4 φορές ο Πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Στην συνέχεια έγινε αναφορά στις εκλογές μιλώντας για τις δημοσκοπήσεις. «Τα νούμερα θα είναι δύσκολα να βγουν όσο ισχυροποιείται η Νέα Δημοκρατία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως διεκδικεί κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. «Τα έμπκεξε σήμερα πάλι ο κ. Τσίπρας με τα περί ψήφου ανοχής», δήλωσε.
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε εκ νέου τον Αλέξη Τσίπρα ότι «κλείνει το μάτι» σε κυβέρνηση ηττημένων, φέρνοντας πλέον το σενάριο της ψήφου ανοχής. Ο ίδιος είπε ότι ποτέ δεν πρόκειται να δεχθεί να κυβερνήσει με ψήφο ανοχής ακόμη και αν του την προσέφερε κάποιο κόμμα.
Ερωτηθείς για το τι θα κάνει με την διερευνητική εντολή, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Θα σεβαστώ το Σύνταγμα, θα παραλάβω κανονικά την εντολή που θα μου έχει εμπιστευθεί ο Ελληνικός λαός». Όσο για το εάν θα την αξιοποιήσει επιδιώκοντας συνεργασία με άλλα κόμματα, απάντησε: «Θα το δούμε μετά τις εκλογές». Σχετικά με το εκλογικό σύστημα των ευρωεκλογών ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές με την επανακαθιέρωση της λίστας.
Με αφορμή την υπόθεση Γεωργούλη σημείωσε ότι ήταν πολύ προσεκτικός με την υπόθεση και δεν καταδίκασε έναν ολόκληρο πολιτικό χώρο, όπως έπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ κάτι για το οποίο εμφανίστηκε βέβαιος ότι ήταν στρατηγική.
Ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι θα προτείνει να εκλέγονται οι ευρωβουλευτές με λίστα. «Πρέπει να πάμε σε ένα αντιστάρ σύστεμ» είπε, αποκαλύπτοντας ότι έχει κλείσει με αυτή τη λογική και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. «Μπορεί να δείτε πολιτικούς, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, αλλά μπορεί και να χρειαστεί να γκουγκλάρετε για να δείτε ποιοι είναι» είπε χαρακτηριστικά.
Η δύσκολη σχέση με τον Ανδρουλάκη
Αναφερόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη είπε ότι έχει μια δυσκολία συνενόησης μαζί του, καθώς, όπως επανέλαβε, δύο φορές αρνήθηκε να τον συναντήσει. Σημείωσε ότι αντιλαμβάνεται τον θυμό που ενδεχομένως βγάζει, ωστόσο η πρόσκληση να συναντηθούν έγινε 6 μήνες πριν αποκαλυφθούν οι υποκλοπές. «Ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει είξει καμία διάθεση, έχει δείξει ότι το πρόβλημά του δεν είναι η ΝΔ αλλά εγώ προσωπικά. Εκεί εγώ δεν μπορώ να μπω σε αυτή τη συζήτηση, οι εκλογές είναι μπροστά μας, ο λαός θα αποφασίσει» τόνισε.
Ερωτηθείς εάν θα προστρέξει στο ΠΑΣΟΚ στις δεύτερες κάλπες αν δεν έχει αυτοδυναμία η ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν θα κάνει καμία απολύτως εκτίμηση για τις δεύτερες εκλογές. Ξεκαθάρισε ότι δεν συζητά τον όρο να μην είναι πρωθυπουργός. «Παντού στην Ευρώπη πρωθυπουργός γίνεται ο αρχηγός του πρώτου κόμματος» πρόσθεσε φέρνοντας ως παράδειγμα τον κ. Σολτς που έγινε αυτόματα πρωθυπουργός. Στις εκλογές δεν ψηφίζεις μόνο κόμμα, ψηφίζεις και υποψήφιο πρωθυπουργό σημείωσε.
Τα αισχρά hashtag
Ερωτηθείς για την εικόνα της χώρας στην Ευρωβουλή, είπε ότι ήταν προσεκτικός για την υπόθεση Γεωργούλη και δεν θα εξάγει συμπεράσματα για την ηθική ενός χώρου από μια μεμονωμένη συμπεριφορά. Είπε ότι τα αισχρά hashtag ndpederastes έγιναν οργανωμένα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών είπε ότι η εισήγησή του είναι να αλλάξει και να γυρίσουμε πάλι σε λίστα όπως στο Επικρατείας.
«Κάνω κι εγώ τη δικιά μου αυτοκριτική και πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να πάμε στο αντιστάρ system. Θα το δείτε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας», ανέφερε σημειώνοντας πως έχει καταλήξει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Tα μέτρα που θα εισηγηθεί η Νέα Δημοκρατία για την επόμενη τετραετία που αποκάλυψε ο πρωθυπουργός:
– Μια ποσοστιαία μονάδα μείωσης ασφαλιστικών εισφορών.
– Επιπλέον 1.000 αφορολόγητο στις οικογένειες με παιδί
– Θα σβήσει το τέλος επιτηδεύματος στην τετραετία, καθώς αυξάνει η φορολογική συμμόρφωση.
– Κάποια στιγμή θα πέσουν οι έμμεσοι φόροι. αλλά μόνο όταν δεν θα τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα.
Φωτογραφία αρχείου – Eurokinissi