Περιεχόμενα
Μπορεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης να δείχνει το δρόμο που θα ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επόμενη τετραετία, δεν θα πρέπει ωστόσο να περάσει απαρατήρητη η ομάδα του Μαξίμου που θα τρέχει όλα τα δύσκολα θέματα.
Η task force για τις ειδικές αποστολές δεν έχει πλέον τον Παναγιώτη Πικραμμένο (πληροφορίες τον θέλουν να αναλαμβάνει τις συνταγματικές αλλαγές που θα προτείνει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες), αλλά έχει νέα πρόσωπα και αρκετούς συμβολισμούς για την προηγούμενη αλλά και την επόμενη μέρα στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας.
Επιστροφή Παπασταύρου στο Μαξίμου
Σε ό,τι αφορά το κενό που δηµιουργεί η µετακόµιση του Γιώργου Γεραπετρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών, καλείται να το καλύψει ο πολύπειρος Σταύρος Παπασταύρου, που θα έχει την εποπτεία των εµβληµατικών (και όχι µόνο) νοµοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, καθώς και το σύνολο των θεσµικών παρεµβάσεων, οι οποίες βρίσκονταν στην «οµπρέλα» του προκατόχου του.
Ιδιαίτερα οργανωτικός, γνώστης των πολιτικών θεμάτων αλλά και της ανθρωπογεωγραφίας της Νέας Δημοκρατίας, ένας πολύ καλός νομικός μπορεί να προσφέρει με τις γνώσεις του.
Ο Σταύρος Παπασταύρου (κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τον ανελέητο πόλεμο «λάσπης» που δέχθηκε και κατάφερε μετά από χρόνια να δικαιωθεί οριστικά) ήταν σύμβουλος και του Αντώνη Σαμαρά όταν αυτός ήταν πρωθυπουργός και όλοι αναγνωρίζουν τη δυνατότητα που έχει να διαχειρίζεται λεπτά και ιδιαίτερα δύσκολα θέματα που προκύπτουν.
Όσοι τον γνωρίζουν πάντως λένε πως συνδυάζει δύο διαφορετικά χαρακτηριστικά: έχει οξύ πολιτικό αισθητήριο, καθώς από τα νεανικά του χρόνια, ως ενεργό μέλος της ΟΝΝΕΔ, βρίσκεται μέσα στον «στίβο», αλλά και στέρεη τεχνοκρατική συγκρότηση.
Μαξίμου χωρίς Σκέρτσο δεν γίνεται
Στη θέση του ως υπουργός Επικρατείας θα παραμείνει ο Ακης Σκέρτσος ο οποίος είχε μια καλή παρουσία ως εκπρόσωπος της ΝΔ στην προεκλογική περίοδο. Στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη τα τελευταία χρόνια, έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται πολλά θέματα, κυρίως τα θέματα της οικονομικής πολιτικής, της στέγασης των νέων κλπ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με το προαναφερθέν μέλος της «ομάδας κρούσης», δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζονται.
Όταν ο Παπασταύρου εκπροσωπούσε την Ελλάδα στη «μάχη» με την τρόικα, ήταν σε συνεχή επαφή με τον τότε στενό συνεργάτη του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, που ήταν ο Άκης Σκέρτσος. Μία δεκαετία μετά, οι δυο τους είναι υπουργοί Επικρατείας του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η έκπληξη Βορίδη
Την τριάδα των υπουργών Επικρατείας συµπληρώνει µια από τις µεγαλύτερες εκπλήξεις του παρόντος κυβερνητικού σχήµατος. Ο λόγος, βεβαίως, για τον Μάκη Βορίδη. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών θα εκπροσωπεί τον πρωθυπουργό στη Βουλή, ενώ θα έχει άµεση εµπλοκή στην οργάνωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.
Το γραφείο του, ωστόσο, δεν θα βρίσκεται, για λόγους λειτουργικότητας, εντός του Μαξίµου, αλλά λίγο πιο δίπλα, στην οδό Ζαλοκώστα, όπου στεγαζόταν η αντιπροεδρία της κυβέρνησης.
Οι αρμοδιότητές του, όπως δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ, είναι: α) η εκπροσώπηση του Πρωθυπουργού στη Βουλή, β) η ρύθμιση οριζόντιων θεμάτων που αφορούν τις ανεξάρτητες αρχές και γ) η εκπλήρωση οποιουδήποτε ειδικού έργου που του αναθέτει ο Πρωθυπουργός. 2. Στις αρμοδιότητες της παρ. 1 περιλαμβάνονται: α) οι κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες, συμπεριλαμβανομένης και της νομοθετικής πρωτοβουλίας, β) η πρόταση για την έκδοση ατομικών και κανονιστικών διαταγμάτων, γ) η έκδοση πράξεων ατομικού και κανονιστικού χαρακτήρα, δ) η πρόταση για την έκδοση διαταγμάτων και η έκδοση πράξεων από κοινού με άλλους Υπουργούς, Αναπληρωτές Υπουργούς και Υφυπουργούς, ε) η υποβολή ερωτημάτων προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και η αποδοχή σχετικών γνωμοδοτήσεων και πρακτικών και στ) ο διορισμός, η πρόσληψη, η απόσπαση και η λύση της υπαλληλικής σχέσης των μελών του Ιδιαίτερου Γραφείου του, καθώς και κάθε θέμα που αφορά στην οργάνωση και λειτουργία του Ιδιαίτερου Γραφείου του.
Αυτό που δεν γράφεται στα προεδρικά διατάγματα αλλά θα είναι μια πολύ κομβική δουλειά για τον υπουργό είναι η «μάχη» με τα τρία ακροδεξιά κόμματα εντός του Κοινοβουλίου, καθώς θα λειτουργεί «αντ’ αυτού» όταν ο πρωθυπουργός δεν μπορεί – ή όταν κρίνεται ότι δεν πρέπει να φθαρεί από την τριβή με το περιθώριο.
Παραμένει στο Μαξίμου ο Μπρατάκος
Μετά τους τρεις ισχυρούς του Μαξίμου πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Γιάννης Μπρατάκος κρίνεται επιτυχημένος και θα παραμείνει εντός του Μαξίμου και παρά το πρωθυπουργώ.
Θα συνεχίσει να ασχολείται µε την καθηµερινότητα του Πρωθυπουργικού Γραφείου, αλλά και τη γενικότερη δραστηριότητα του πρωθυπουργού. Ως εκ τούτου, το γραφείο του θα βρίσκεται στο ισόγειο του Μαξίµου, µαζί µε το αντίστοιχο του πρωθυπουργού.
Όσον αφορά τις αρμοδιότητές του, αυτές είναι οι εξής: α) απευθείας οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, ήτοι: αα) ο Τομέας Υποστήριξης του Πρωθυπουργού, αβ) ο Τομέας Επιστημονικής Υποστήριξης του Πρωθυπουργού και αγ) ο Τομέας Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης της Προεδρίας της Κυβέρνησης, β) η άσκηση των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, γ) ο διορισμός, η πρόσληψη, η απόσπαση, η μετάταξη και η λύση της υπαλληλικής σχέσης του προσωπικού των υπηρεσιών που υπάγονται στον Πρωθυπουργό, δ) η εποπτεία και η ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ε) η εποπτεία και η ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων των κάτωθι νομικών προσώπων: εα) Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ Α.Ε.), εβ) Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ Α.Ε.). 2. Στις αρμοδιότητες της παρ. 1 περιλαμβάνονται: α) οι κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες, συμπεριλαμβανομένης της νομοθετικής πρωτοβουλίας, β) η πρόταση για την έκδοση ατομικών και κανονιστικών διαταγμάτων, γ) η έκδοση πράξεων ατομικού και κανονιστικού χαρακτήρα, δ) η πρόταση για την έκδοση διαταγμάτων και η έκδοση πράξεων από κοινού με Υπουργούς, Αναπληρωτές Υπουργούς και Υφυπουργούς.
Και εδώ πάντως υπάρχει ένα άγνωστο παρασκήνιο που αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι του παζλ. Ο Γιάννης Μπρατάκος γνωρίζεται σχεδόν 30 χρόνια με το «νέο» πρόσωπο του Μαξίμου, τον Σταύρο Παπασταύρου, καθώς μεταξύ τους υπάρχει φιλία από τη δεκαετία του ’90 και τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ.
Σαφέσταση αναβάθμιση Μαρινάκη
Μια ακόμη «είσοδος» στους στενούς συνεργάτες, αλλά πλέον περισσότερο αναβαθμισμένος, είναι ο Παύλος Μαρινάκης. Πιστώνεται την οργανωτική εγρήγορση του κόμματος που οδήγησε στη διπλή νίκη στις εκλογές.
Θετική κρίνεται και η εικόνα του στα μέσα ενημέρωσης όπου σήκωσε το βάρος της επικοινωνιακής στρατηγικής της ΝΔ σε κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας.
Πέραν της ενηµέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Παύλος Μαρινάκης θα εµπλέκεται στην υιοθέτηση της επικοινωνιακής στρατηγικής του Μαξίµου και της διαχείρισης κρίσιµων ζητηµάτων, ευρισκόµενος σε άµεση και πλήρη συνεννόηση µε τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ∆. Τσιόδρα.
Σηµαντικό λόγο και ρόλο θα έχει φυσικά η διευθύντρια Επικοινωνίας, Κύρα Κάπη. Στο ίδιο κάδρο συµπεριλαµβάνεται ο αναπληρωτής, Χρήστος Ζωγράφος, καθώς και ο Γιάννης Βλαστάρης (κύριος συνεργάτης στη σύνταξη των οµιλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη) και η Αριστοτελία Πελώνη.
Παρότι ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ αναλαμβάνει κυβερνητικός εκπρόσωπος, φαίνεται να κρατάει και τη θέση του γραμματέα της ΝΔ προκειμένου να οργανώσει τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Θα έχει στενή συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς γνωρίζει καλά και την κομματική γεωγραφία στο «γαλάζιο» στρατόπεδο.
Ο «αθόρυβος» του Μαξίμου
Ένα από τα πρόσωπα που διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στο Μαξίμου, δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι ο Θανάσης Κοντογεώργης, ο οποίος στη νέα κυβέρνηση αναβαθμίζεται σε υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ.
Την τετραετία που πέρασε «έγραψε» πολλά χιλιόμετρα αθόρυβης δουλειάς για την ομαλή υλοποίηση του επιτελικού σχεδίου της κυβέρνησης και η αναβάθμισή του δείχνει την πορεία που έχει χαράξει για τη χώρα ο πρωθυπουργός από τον Ιούλιο του 2019 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Πρόκειται για έναν τεχνοκράτη ο οποίος ανήκει στη χορεία των στελεχών που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και προσέλκυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη τετραετία, όπως οι Άκης Σκέρτσος, Κυριάκος Πιερρακάκης και άλλοι.
Μέχρι πρότινος είχε τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου και πλέον εκτός από αυτό το καθήκον θα έχει στις αρμοδιότητές του και τη συνδρομή στο έργο των υπουργών Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και Σταύρου Παπασταύρου.