Το ΜέΡΑ25 κατέθεσε, την Πέμπτη (30/03), τροπολογία ώστε οι νέοι να ψηφίσουν στον τόπο εργασίας ή στον τόπο σπουδών τους κατά τις εθνικές εκλογές, που έχουν προγραμματισθεί για τις 21 Μαΐου.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση, το ΜέΡΑ25 – μεταξύ άλλων – επεσήμανε: «Στο δημοκρατικό μας πολίτευμα, ο Λαός εν στενή εννοία (το εκλογικό σώμα), αποτελεί το κυρίαρχο όργανο του Κράτους. Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Συντάγματος: “Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα”. Ο Λαός συμμετέχει στην εκλογή των βουλευτών, των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, των Aρχών της Tοπικής Aυτοδιοίκησης και αποφαίνεται επί δημοψηφίσματος, που τίθεται ενώπιόν του».

Ακόμα, το κόμμα, που έχει ως γραμματέα τον Γιάνη Βαρουφάκη, πρόσθεσε: «Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, ειδικά τα μνημονιακά (τα οποία ακόμα διανύουμε), κατά τα οποία μόνο ο τουρισμός άντεξε – δεκάδες χιλιάδες νέοι εργάζονται εποχιακά στον τουρισμό, στις περιοχές της χώρας που εκείνος ανθεί, κατά συντριπτική πλειοψηφία μακριά από τον τόπο άσκησης των εκλογικών δικαιωμάτων αυτών των νέων σε ηλικία εργαζομένων».

Το ΜέΡΑ25, στη συνέχεια, συμπλήρωσε: «Παρατηρείται, λοιπόν, η εξής παθογένεια: Εάν η διεξαγωγή των εκλογών λάβει χώρα κατά τους μήνες που οι δεκάδες χιλιάδες νέοι αυτοί εργαζόμενοι διαμένουν, απασχολούμενοι στην λεγόμενη “σεζόν”, στα νησιά και στα παραθαλάσσια τουριστικά μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας – εκατοντάδες χιλιόμετρα δηλαδή μακριά από τον τόπο άσκησης των εκλογικών τους δικαιωμάτων – η άσκηση αυτού του κορυφαίου δημοκρατικού δικαιώματος περιορίζεται ή παρεμποδίζεται εν τοις πράγμασι και τούτο διότι οι εποχικοί εργαζόμενοι αδυνατούν να μεταβούν στην εκλογική περιφέρεια του εκλογικού καταλόγου όπου είναι εγγεγραμμένοι, προκειμένου να ψηφίσουν».

Κάτοπιν, το κόμμα της αντιπολίτευσης σημείωσε: «Οι νέοι αυτοί εποχικοί εργαζόμενοι περιορίζονται de facto, λοιπόν, από τις παραπάνω συνθήκες, στο να ασκήσουν το κορυφαίο τους δημοκρατικό δικαίωμα, το εκλογικό. Τούτο, όμως, σημαίνει ότι εκείνες, εκείνοι και εκείνα που αποτελούν το μέλλον αυτής της χώρας, δεν μετέχουν στην κορυφαία διαδικασία των εκλογών, η οποία κατεξοχήν καθορίζει το μέλλον! Στερούνται, δηλαδή, τη δυνατότητα να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Τέτοια, όμως, στέρηση πολιτικού δικαιώματος είναι ανεπίτρεπτη και επιπλέον παραβιάζει την αρχή της καθολικότητας της ψήφου κατά τρόπο ώστε, εξαιτίας και του μεγάλου αριθμού των εποχικά εργαζομένων, συνιστά και αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος».

Τέλος, το ΜέΡΑ25 τόνισε: «Είναι γνωστό πως οι εκλογές αποτελούν και τη δημοκρατική έκφραση της πολιτικής διαπάλης μεταξύ της συντήρησης του τρέχοντος κοινωνικο-οικονομικού πλαισίου, που στατιστικά εκπροσωπείται από μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες του πληθυσμού, και της ρήξης με αυτό, που εκπροσωπείται από ηλικιακά νεότερες πληθυσμιακές ομάδες. Η μη συμμετοχή των δεύτερων δημιουργεί την παθογένεια της ουσιαστικής αλλοίωσης της δημοκρατικής βούλησης του λαού, όπως αυτή εκφράζεται στις κάλπες. Έχει παγιωθεί, από το 2010 και μετά, το εκλογικό δικαίωμα των δεκάδων αυτών χιλιάδων νέων εποχιακά εργαζομένων στον τουρισμό και ευρύτερο τουρισμό (σεζόν), να καθίσταται υπό αίρεση: Ισχύει αρκεί οι εκλογές να μην γίνουν καλοκαίρι! Αυτό συνιστά παθογένεια, που απαιτεί άμεσα θεραπεία από το νομοθετικό σώμα!».

Photo credits: Eurokinissi