Το βαρύ πένθος, το οποίο συγκλονίζει την ελληνική κοινωνία από την πρώτη στιγμή που συνέβη το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, ρίχνει βαριά τη σκιά του και στις πολιτικές εξελίξεις. Ο χρόνος δείχνει να πάγωσε πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης 28ης Φεβρουαρίου, οπότε άρχισαν να κυκλοφορούν οι πρώτες πληροφορίες για τη μοιραία σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών που εξελίχθηκε στην πρωτοφανή εθνική τραγωδία με τους 57 νεκρούς…
Το εθνικό πένθος που προκάλεσε το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα πυροδότησε τη φημολογία για μετάθεση του εκλογικού χρονοδιαγράμματος στο οποίο είχε καταλήξει το Μέγαρο Μαξίμου και… όριζε τις εκλογές για τις 9 Απριλίου. Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του ακόμη, και παρά τη δημοσιογραφική πίεση που δέχτηκε την περασμένη Τρίτη στη διάρκεια του Συνεδρίου για την Υγεία, απέφυγε να πει συγκεκριμένη ημερομηνία, επαναλαμβάνοντας στερεότυπα ότι «ισχύει αυτό που έχω πει, ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη».
Οι εξελίξεις όμως έδωσαν νέα τροφή στη σεναριολογία για το εκλογικό ημερολόγιο. Και τα σενάρια είναι, πλέον, τρία.
Σενάριο 1: εκλογές στις 9 Απριλίου
Πρόσωπα από το ευρύτερο περιβάλλον της κυβερνητικής ηγεσίας διοχετεύουν στο διαδίκτυο εκτιμήσεις και εικασίες ότι οι κάλπες θα στηθούν τελικά την Κυριακή των Βαΐων αν και θα είναι νωπές οι εντυπώσεις από την τραγωδία. Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση θα θελήσει να δείξει ότι η ευθύνη για την τραγωδία δεν είναι μόνο δική της: τούτη αποτελεί και εισήγηση αρκετών στο υπουργικό συμβούλιο.
Σενάριο 2: η 30ή Απριλίου
Με δεδομένο ότι στις 16 Απριλίου έχουμε Πάσχα και η 23η Απριλίου, μετά την εν λόγω γιορτή, δύσκολα θα στείλει τον κόσμο ξανά στην επαρχία (για τους ετεροδημότες ο λόγος, που δεν είναι δα και λίγοι…) η επόμενη πιθανή ημερομηνία είναι η 30ή Απριλίου. Μια ημερομηνία που πέφτει παραμονή της Πρωτομαγιάς η οποία αποτελεί μια ετήσια ημέρα μνήμης, συν τη γιορτή της άνοιξης. «Γαλάζια» στελέχη που επικαλούνται γνώση του τρόπου με τον οποίο δρα ο πρωθυπουργός υποστηρίζουν ότι «αν έχουν αλλάξει τα πλάνα του Μητσοτάκη, ο οποίος σε κάθε περίπτωση δεν παίρνει αποφάσεις εν θερμώ, η 30ή Απριλίου είναι πολύ πιθανή».
Σενάριο 2: στα μέσα Μαΐου
Αν τα Τέμπη επηρέασαν τόσο τις σκέψεις του πρωθυπουργού, τότε ως πιθανές νέες ημερομηνίες εμφανίζονται η 14η και η 21η Μαΐου, που από καιρό θεωρούνται ως επικρατέστερες εναλλακτικές της 9ης Απριλίου. Κι αυτό διότι είναι αρκετά πιο μακριά, χρονικά, από όλα αυτά που προηγήθηκαν, συν ότι η κυβέρνηση θα έχει τον χρόνο να δείξει, με πράξεις και όχι με λόγια, ότι έμαθε από την τραγωδία και πήρε μέτρα.
Η οριστική απόφαση θα ληφθεί αφού σταθμιστεί το κλίμα των προσεχών δύο εβδομάδων. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η προκήρυξη εκλογών γίνεται εντός ενός μήνα από τη διάλυση της Βουλής, αλλά με βάση τις πρόνοιες του εκλογικού νόμου (προθεσμίες για την υποβολή υποψηφιοτήτων, ανακήρυξη συνδυασμών κ.λπ.), το ελάχιστο χρονικό διάστημα που προβλέπεται να μεσολαβήσει για τις εκλογές είναι 22 ημερολογιακές ημέρες. Υπό αυτό το πρίσμα, το απώτατο χρονικό περιθώριο για να στηθεί κάλπη στις 9 Απριλίου είναι μέχρι το τέλος της μεθεπόμενης εβδομάδας, δηλαδή την Παρασκευή 17 Μαρτίου. Πάντως, ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, συνιστούν να δοθεί χρόνος ώστε οι πολίτες να κρίνουν με μεγαλύτερη ψυχραιμία.
Λόγω του εθνικού πένθους για την εθνική τραγωδία αναβλήθηκε το Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής, στη συνεδρίαση του οποίου ήταν προγραμματισμένο να επικυρωθεί η εισήγηση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη για το ύψος που θα έχει η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα ισχύσει από την 1η Απριλίου. Νέα συνεδρίαση δεν έχει οριστεί ακόμη, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συγκληθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας.