Την πάγια θέση Αθήνας και Λευκωσίας για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετ΄την συνάντησή του με το Νίκο Χριστοδουλίδη.
«Αθήνα και Λευκωσία, Λευκωσία και Αθήνα, συνεχίζουμε σε απόλυτο συντονισμό, και θέλω να το τονίσω αυτό, είτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε σε επίπεδο ΟΗΕ, είτε σε επίπεδο των όποιων διμερών και πολυμερών επαφών μας, να διεκδικούμε μία δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση, διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, μετά τη συνάντησή τους.
«Αυτές οι αποφάσεις και το διεθνές δίκαιο είναι ο οδηγός μας. Ήταν, είναι και θα παραμείνουν οδηγός μας. Θα επιμείνω ότι στον 21ο αιώνα δεν γίνεται να είναι ανοιχτή αυτή η ιστορική πληγή που εξακολουθεί να αιμορραγεί σε μία ανεξάρτητη χώρα. Δεν μπορεί να είναι ανεκτή ούτε η παρουσία κατοχικού στρατού σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε το ξεπερασμένο σύστημα των εγγυήσεων, του δικαιώματος επέμβασης τρίτων στις υποθέσεις του» πρόσθεσε.
Επίσης επισήμανε ότι έτσι τίθεται εκτός ατζέντας συζήτησης κάθε διχοτομική σκέψη περί δύο κρατών, είναι κάτι το οποίο θέλω να το τονίσω με απόλυτη σαφήνεια εδώ, από τη Λευκωσία.
«Είναι καιρός να ισχύσει σε ολόκληρο το νησί το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και ο μόνος τρόπος, όπως είπες [σ.σ. απευθυνόμενος στον Κύπριο Πρόεδρο], είναι να ξεκινήσουν και πάλι, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, οι διαπραγματεύσεις» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Επιπλέον ο πρωθυπουργός είπε ότι συμφώνησαν να συνεργαστούν ακόμα πιο στενά και για την εφαρμογή των συμπερασμάτων του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Ένα κείμενο το οποίο για πρώτη φορά εκφράζει την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβει ενεργό ρόλο, στηρίζοντας αυτή τη διαπραγματευτική διαδικασία σε όλα τα στάδια και με όλα τα κατάλληλα μέσα, όπως ρητά αναφέρει» είπε.
«Αυτή η διαφαινόμενη βελτίωση και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και στις ευρωτουρκικές σχέσεις είναι κάτι, μια ευκαιρία, την οποία θα πρέπει να την αγκαλιάσουμε. Υπό την προϋπόθεση -και θέλω να τονίσω αυτές τις δύο λέξεις τις οποίες ανέφερε ο Πρόεδρος- να είναι σταδιακή και αναστρέψιμη. Αυτές είναι δύο λέξεις οι οποίες πιστεύω ότι θα αποτελέσουν τον οδηγό σε αυτή τη νέα προσπάθεια, καθώς μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι αλλά δεν είμαστε ταυτόχρονα και αφελείς» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Επιπλέον ανέφερε ότι το σημερινό θετικό κλίμα, δεν σημαίνει ότι η Τουρκία έχει μεταβάλει ουσιαστικά την πολιτική της, ούτε και έπαψαν να υφίστανται οι ουσιαστικές διαφορές στις θέσεις μας. «Όμως η Ελλάδα έχει την αυτοπεποίθηση, θέλει να αξιοποιήσει τη συγκυρία, να εξαντλήσει κάθε περιθώριο στη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα θα επιμείνει ότι η ‘Αγκυρα οφείλει να εγκαταλείψει οριστικά την επιθετική και παραβατική της συμπεριφορά και μαζί να εγκαταλείψει και τις ανιστόρητες διεκδικήσεις σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας και ακεραιότητας τόσο της Ελλάδος όσο και της Κύπρου» τόνισε.
«Αυτή η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ίσως μπορεί να έχει ένα θετικό αντίκτυπο και στο Κυπριακό. Και αντίστοιχα, βέβαια, Αθήνα και Λευκωσία συντάσσονται, συνεργάζονται ολοένα και στενότερα σε όλα αυτά τα πεδία, έτσι ώστε τους επόμενους μήνες, όπως είπα, να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα σημαντικής προόδου, τόσο στο ζήτημα του Κυπριακού, όσο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό ανακοίνωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει το κόστος της αναδάσωσης των περιοχών που κάηκαν στη Ρόδο. Επίσης, αφού μίλησε, για μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση η οποία είχε στο επίκεντρο την έναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό, υπογράμμισε ότι οι σχέσεις και οι επιδιώξεις των δύο χωρών είναι κοινές.
«Όσο κι αν κάποιοι είτε στην Αθήνα είτε στη Λευκωσία “βλέπουν” για δικούς τους λόγους διαφορές μεταξύ μας, οι στόχοι και οι επιδιώξεις μας είναι κοινοί, όπως και ο τρόπος και τα μέσα για να πετύχουμε τους στόχους. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Τουρκία μετά τις εκλογές και καλωσορίζουμε τις δημόσιες τοποθετήσεις της Άγκυρας για την επιθυμία ενίσχυσης των ευρωτουρκικών σχέσεων» ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι είναι καθοριστικής σημασίας ο ρόλος του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Επιπλέον ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι με τον Έλληνα πρωθυπουργό συζήτησαν τα θέματα της ενέργειας και του μεταναστευτικού. «Σχετικά με την ενέργεια, είναι κοινή πεποίθηση ότι οι δυο χώρες μπορούμε να συνδράμουμε καθοριστικά στην αξιοποίηση των ενεργειακών προοπτικών της Ανατολικής Μεσογείου για κάλυψη των αναγκών και της Ευρώπης, λαμβάνοντας υπόψη την προσπάθεια για απεξάρτηση από τον ρωσικό φυσικό αέριο» είπε.
«Σε σχέση με το μεταναστευτικό, είναι σημαντική η ανάγκη να βρεθούν ευρωπαϊκές λύσεις αφού τα κράτη της πρώτης γραμμής, όπως η Κύπρος, η Ελλάδα και κάποια άλλα μεσογειακά κράτη, δεν μπορούν να συνεχίσουν να επωμίζονται την ευθύνη» πρόσθεσε.