Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή (24/03) μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξελλες, δήλωσε έπειτα από σχετική ερώτηση ότι η Ελλάδα υποστηρίζει επί της αρχής την πρόταση της Κομισιόν για τη νέα οικονομική διακυβέρνηση. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως αυτή η πρόταση αναγνωρίζει τη δυνατότητα να έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία και λογική αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους και πως αυτή τη θέση φαίνεται να την ασπάζονται τα περισσότερα κράτη-μέλη.

«Απαιτείται πιο γρήγορη πρόοδος», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα αποδεχτεί να επιστρέψουμε στους προηγούμενους αυστηρούς κανόνες. Συν τοις άλλοις, ο ίδιος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορούμε μόνοι μας να χαράσουμε πολιτική που αποκλιμακώνει το χρέος και δεν υπονομεύει τη δημοσιονομική σταθερότητα.

«Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να πετύχουμε εντός 2023 το στόχο της επενδυτικής βαθμίδας εφόσον ο λαός μας εμπιστευθεί και προκύψει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση», απάντησε ερωτηθείς πόσο κοντά είμαστε στον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας. Ανάφερε, επίσης, ότι με την επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα θα αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού.

«Έχουμε στηρίξει έμπρακτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις»

Σε ό,τι αφορά στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει στηρίξει έμπρακτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και πως καθώς μειώνονται οι τιμές, είναι χαμηλότερη και η ανάγκη επιδότησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι κανείς δεν είναι σίγουρος τι θα γίνει τον επόμενο χρόνο και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να γεμίσουν στην Ευρώπη οι αποθήκες φυσικού αερίου και να γίνει επανασχεδιασμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ελλάδα, είπε, θα είναι πρωταγωνίστρια σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενώ σημείωσε πως η αποκλιμάκωση στις τιμές άρχισε όταν ελήφθη η απόφαση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως θέλουμε περισσότερα δίκτυα για να εξάγουμε ενέργεια στην Κεντρική Ευρώπη ή αυτή που μπορούμε να μεταφέρουμε ενδεχομένως από την Αφρική.

Τι είπε ο Μητσοτάκης για τους σιδηροδρόμους

Ερωτηθείς για τη συνάντησή του με την Ιταλίδα ομόλογό του, Τζιόρτζια Μελόνι, και την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με τη Hellenic Train, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως κάλεσε την Ιταλίδα πρωθυπουργό να επισκεφτεί την Αθήνα πριν από τις εκλογές για να συζητήσουν όλη την ατζέντα και εκείνη αποδέχθηκε την πρόσκληση.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν για τους δημοσιονομικούς κανόνες, το μεταναστευτικό και το πώς η ιταλική κυβέρνηση θα μπορεί να μας υποστηρίξει στην επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων. Επ’ αυτού, υπενθύμισε ότι ο ΟΣΕ πουλήθηκε το 2018 αντί 45 εκατομμυρίων ευρώ και τόνισε πως «έχουμε τη δυνατότητα να χαράξουμε νέο μέλλον για τους σιδηροδρόμους μας, η ιταλική εταιρεία να επενδύσει σε αξιόπιστα και πιο ασφαλή τρένα και εμείς στο δίκτυο».

Πώς απάντησε o Μητσοτάκης στον Ανδρουλάκη

Κληθείς να κάνει ένα σχόλιο για τις μετεκλογικές συνεργασίες σε σχέση με τις πρόσφατες δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη απάντησε «ρωτήστε τον ίδιο τι ακριβώς εννοούσε». Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Η χώρα χρειάζεται ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση για να κάνουμε το μεγάλο άλμα στο μέλλον. Για αυτό αγωνίζομαι και θα εξακολουθώ να αγωνίζομαι. Για τα υπόλοιπα ρωτήστε άλλους τι εννοούν».

Επίσης, έπειτα από σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα ιδιωτικοποίησης του νερού. «Ήταν και θα παραμείνει δημόσιο», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως την ιδιωτικοποίηση του νερού την απορρίπτει. «Ρωτήστε αυτούς που αναπαραγάγουν αυτά τα fake news», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η αναφορά στο ελληνικό τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα

Ερωτηθείς πόσο σταθερό είναι το ευρωπαϊκό και – κατ’ επέκταση το ελληνικό τραπεζικό σύστημα – μετά την πρόσφατη χρηματοπιστωτική καταιγίδα, τόνισε πως η ΕΚΤ έχει κάνει σοβαρή δουλειά για να εξασφαλίσει την σταθερότητα στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως σταθερές. Δεν απειλούνται από αυτή τη νευρικότητα στις αγορές», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ υπενθύμισε πως όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν στο 40% και σήμερα είναι κάτω απο το 10%.

«Οι τράπεζες μας είναι ισχυρές και θωρακισμένες. Δεν είμαι σίγουρος αν θα μπορούσαν και άλλοι να πουν τέτοιο πράγμα αν επι των δικών τους ημερών τύχαινε αυτή η κρίση. Σήμερα άλλες τράπεζες φαίνεται να δοκιμάζονται. Δεν υπάρχει καμιά ανησυχία για την σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το ισχυρό τραπεζικό σύστημα και η επενδυτική βαθμίδα θα μας επιτρέψει να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικά επιτόκια δανεισμού. Σε ερώτηση για το «βαθύ κράτος» για την οποία μίλησε, απάντησε πως η κυβέρνηση έχει δώσει συγκεκριμένα δείγματα γραφής.

Ανάφερε επ’ αυτού το gov.gr και τον ΕΦΚΑ, καθώς χρειάζονταν δύο-τρία χρόνια για να εκδοθούν συντάξεις. Μάλιστα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για το μπόνους παραγωγικότητας, στην αξιολόγηση και τόνισε πως «αυτή η κυβέρνηση και αυτό το κόμμα έχει δώσει διαπιστευτήρια οτι μπορεί και θέλει να αλλάξει το κράτος».

«Μερικές φορές βγαίνουμε νικητές σε αυτή τη μάχη και άλλοτε θα χάνουμε. Η τραγωδία στα Τέμπη μας υπενθύμισε ότι έχουμε πολλή δουλειά. Είμαστε αποφασισμένοι να βρεθούμε απέναντι σε όλους όσους θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα δέσμια του παρελθόντος», υπογράμμισε τέλος ο πρωθυπουργός.

Photo credits: Eurokinissi