Μια ιδέα για τις πρώτες του σκέψεις σε ό,τι αφορά στο νέο υπουργικό σχήμα, έδωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διακαναλική του συνέντευξη, ενισχύοντας και όσα δήλωσε σε συνέντευξή του στη RealNews.

Μιλώντας στην εφημερίδα, εμφανίστηκε υπέρμαχος της ιδέας ότι οι άνθρωποι πρέπει να βγαίνουν από τη ζώνη άνεσής τους και να μην τους καλλιεργείται η αίσθηση ότι «μόνο εγώ μπορώ να τα καταφέρω εδώ», ενώ τόνισε ότι στο νέο υπουργικό συμβούλιο θα έχουν θέση περισσότερες γυναίκες και νέα πρόσωπα.

Χθες επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να κάνει ένα καλό rotation αξιοποιώντας σε άλλες θέσεις στελέχη που κατά γενική ομολογία άφησαν έργο στα υπουργεία τους και δίνοντας ρόλους σε άτομα από τον χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς, με διάφορα ονόματα ήδη να ακούγονται σχετικά με το ποιοι είναι εκ των επικρατέστερων υποψηφίων.

«Εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, θα είναι μια κυβέρνηση σκληρής δουλειάς και μετρήσιμου αποτελέσματος. Το αποτέλεσμα της προηγούμενης κάλπης είναι μεγάλο βάρος, μεγάλη ευθύνη της εντολής που μου δίνει ο ελληνικός λαός.

Θα δώσουμε έμφαση στην ικανότητα των προσώπών να υπηρετήσουν τις πολιτικές στις οποίες έχουμε δεσμευτεί, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς αν θα αξιοποιήσει και πρόσωπα από την Κεντροαριστερά. Για μένα το ιδεολογικό πρόσημο δεν είναι τόσο σημαντικό, είπε, το «μπόλιασμα» του κόμματος με ικανά στελέχη είναι συνεχές», ανέφερε χθες μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας.

Υπήρχαν, πάντως, κι άλλα πολύ ενδιαφέροντα σημεία στη συνέντευξή του. Όπως για παράδειγμα το σχέδιό του για το ΕΣΥ, για το οποίο ανέφερε πως θα διατεθεί ποσό 1,5 δισ. ευρώ, αλλά και οι τοποθετήσεις του για το θέμα των μουσουλμάνων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για το οποίο τόνισε ότι υπήρξε γενική ενημέρωση του κ. Τσίπρα πολύ πριν τις εκλογές και στη συνέχεια άλλη μία, πολύ συγκεκριμένη ενημέρωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις 25 Μαΐου, όταν ακόμα ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός. Όπως υποστήριξε, έλαβε εμπιστευτική έκθεση από την ΕΥΠ για το εύρος της παρέμβασης του τουρκικού προξενείου στη Θράκη, την οποία και έστειλε στον Αλέξη Τσίπρα

Κι όλα αυτά ενώ μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές και όλες οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τη Νέα Δημοκρατία κοντά σε εξασφάλιση της αυτοδυναμίας, που θα δώσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη δυνατότητα να κάνει όσα δεν μπόρεσε, λόγω συνθηκών, να κάνει στην πρώτη τετραετία διακυβέρνησής του.

Προβάδισμα 21% για την ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου

Λιγότερο από μία εβδομάδα απομένει μέχρι τις κάλπες της 25ης Ιουνίου και ακόμα μία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνει ότι δεν αλλάζουν σημαντικά όλα όσα ξέραμε σχετικά με τη δυναμική των μονομάχων, τις συσπειρώσεις, τις μετακινήσεις καθώς και τον αριθμό των κομμάτων που αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του 3% για τη Βουλή.

Αναλυτικότερα, στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει το 40,6% προηγούμενη κατά 21% του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στο 19,6%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι στο 11,5%, το ΚΚΕ στο 6,8%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 4,7%, η Ελληνική Λύση στο 4,1%, η Νίκη στο 3,9%, το ΜέΡΑ25 στο 2,5% και οι Σπαρτιάτες στο 1,6%.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 35,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 17,1%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 10,1%, το ΚΚΕ 6%, η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας 4,1%, η Νίκη 3,4%, το ΜέΡΑ25 2,1% και οι Σπαρτιάτες 1,4%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 8,3% τα λοιπά κόμματα 3,5% και άκυρο-λευκό 1,6%

Με αυτά τα δεδομένα, η ΝΔ κατοχυρώνει κοινοβουλευτική πλειοψηφία με πάνω από 160 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζει 53, ενώ επτά κόμματα μπαίνουν στη Βουλή.

Συγκεκριμένα:

ΝΔ: 161
ΣΥΡΙΖΑ: 53
ΠΑΣΟΚ: 31
ΚΚΕ: 18
Ελληνική Λύση: 13
Πλεύση Ελευθερίας: 13
Νίκη: 11

Ποιος ο καταλληλότερος πρωθυπουργός

Σε ό,τι αφορά στην καταλληλότητα των πολιτικών αρχηγών για την πρωθυπουργία, προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 40% έναντι 15% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ δεύτερο είναι ο Κανένας με 22%. Ακολουθούν Νίκος Ανδρουλάκης με 5%, Ζωή Κωνσταντοπούλου με 4%, Δημήτρης Κουτσούμας και Κυριάκος Βελόπουλος με 3% και Γιάνης Βαρουφάκης με 1%.

Πάνω από το 80% είναι σίγουρο για την ψήφο του

Αναφορικά με την αποφασιστικότητα των πολιτών για την ψήφο τους στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, το 88% έχει καταλήξει στην επιλογή που θα κάνει (το 64% είναι απόλυτα βέβαιο και το 24% είναι μάλλον βέβαιο), το 11% έχει αμφιβολίες (το 8% δεν είναι τόσο βέβαιο και το 3% δεν είναι καθόλου βέβαιο), με το 1% να απαντά «δεν ξέρω/δεν απαντώ».