Μόνο τυχαία δεν ήταν η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. Από την μια ο πρωθυπουργός είχε στο μυαλό του την ανάγκη να υπάρξει κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο σε ότι αφορά την οικονομία, από την άλλη στόχος του πρωθυπουργό ήταν να θέσει το ζήτημα των τρένων και την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης με την Ιταλική εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίον η ιταλική κυβέρνηση, μέσω της Trenitalia, θα μπορεί να υποστηρίξει με πιο ενεργό και με πιο ουσιαστικό τρόπο την επανεκκίνηση των ελληνικών σιδηροδρόμων.

«Όπως γνωρίζετε, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει πουληθεί ουσιαστικά στην ιταλική κρατική εταιρεία, έναντι 45 εκατομμυρίων ευρώ, το 2018. Έχουμε όμως τη δυνατότητα, πιστεύω, να χαράξουμε από κοινού ένα νέο μέλλον για τους σιδηρoδρόμους μας, όπου η μεν ιταλική εταιρεία θα επενδύσει περισσότερο σε αξιόπιστα και ακόμα πιο ασφαλή και γρήγορα τρένα και εμείς θα κάνουμε τη δουλειά την οποία πρέπει να κάνουμε -όπως έχω ήδη πει- για να επενδύσουμε περισσότερο στο δίκτυό μας, στην ασφάλειά του και στην ενδεχόμενη επέκτασή του», τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά το ραντεβού με την κυρία Μελόνι.

Παράλληλα, υπήρξε συντονισμός και συζήτηση για τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης, ενόψει της συνόδου του Eurosummit που θα πραγματοποιηθεί στη συνέχεια με τη συμμετοχή της επικεφαλής της Ε.Κ.Τ. Christine Lagarde. Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει και σε επίπεδο ηγετών (και όχι μόνο Eurogroup), να βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και όχι σε στερεότυπα του παρελθόντος και να ολοκληρωθεί σύντομα.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι ο πρωθυπουργός εμφανώς πλέον έχει στρέψει το νου του στην επενδυτική βαθμίδα. «Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, εφόσον μπορέσει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, θα μπορέσει με αυτόν τον τρόπο να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού. Με άλλα λόγια, να μπορεί η Ελληνική Δημοκρατία να δανείζεται φθηνότερα, οι τράπεζες να δανείζονται φθηνότερα και τελικά και οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να μπορούν να δανείζονται φθηνότερα.Θεωρώ ότι μπορούμε να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023. Να το αναδιατυπώσω: είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023 εφόσον από τις εκλογές ο ελληνικός λαός μας εμπιστευθεί και προκύψει μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά.