Περιεχόμενα
- Οι κινήσεις μετά την εντολή από τη Σακελλαροπούλου
- Κοστολογημένο το πρόγραμμα
- Τι είπε για τον ΦΠΑ
- Θα υποχωρήσει η ακρίβεια
- Δεν καταργείται η προσωπική διαφορά
- Η αναφορά στην ακροδεξιά και τον Κασιδιάρη
- Για τον Νίκο Ανδρουλάκη
- Στόχος η αυτοδυναμία
- Για το ΕΣΥ
- Οι διαφορές με την Τουρκία
- «Δεν θα έχουμε άμεσα αποτελέσματα στο δημογραφικό»
- Το debate
Συνέντευξη στον σταθμό ΑΝΤ1 και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας (8/5) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της οποίας δεσμεύθηκε ότι θα αποδεχθεί ένα debate με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά στις δεύτερες εκλογές.
Οι κινήσεις μετά την εντολή από τη Σακελλαροπούλου
«Οι μόνες εκλογές που έχουμε μπροστά μας είναι στις 21 Μαΐου», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στην αρχή της τοποθέτησής του.
Ερωτηθείς για τις επόμενες κινήσεις του μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «θα λάβω την εντολή από την πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα δείξει τι θα κάνω. Περιμένετε να δούμε το αποτέλεσμα».
Στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Ο κ. Ανδρουλάκης είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ από ό,τι με εμένα. Τους ενώνει ο κοινός στόχος να μην είμαι εγώ πρωθυπουργός».
«Μην με ρωτάτε τι θα γίνει στην 2η κάλπη αν δεν ξέρουμε ακόμα τι θα γίνει στην πρώτη», είπε και συνέχισε: «Με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη έχουμε μεγάλες διαφορές».
«Ο κ. Ανδρουλάκης δεν δέχθηκε να με συναντήσει από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Το είχα ζητήσει δύο φορές και δεν δέχθηκε».
Κοστολογημένο το πρόγραμμα
Ως προς το πρόγραμμα της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι «πολύ καλά κοστολογημένο και θα συνεχίζουμε να το παρουσιάζουμε».
«Θα δείτε μεγαλύτερη εξειδίκευση των μέτρων, όπως χθες με το επίδομα τέκνων των δημοσίων υπαλλήλων», είπε και πρόσθεσε: «Το youth pass θα δοθεί εφάπαξ μόλις ενηλικιωθούν οι 18άρηδες».
«Τα μέτρα αυτά είναι εντός στόχων και στα πλαίσια των δημοσιονομικών ορίων και δεν χρειάζεται να πάρουμε το πράσινο φως από τους εταίρους».
«Για να υλοποιηθεί το πρόγραμμά μας έχουμε πει ότι προϋπόθεση είναι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που θα μας επιτρέπουν να δημιουργούμε πλεονάσματα», πρόσθεσε.
Τι είπε για τον ΦΠΑ
«Η μείωση του ΦΠΑ δεν περνάει στις τιμές των προϊόντων, το είδαμε αυτό με το παράδειγμα του καφέ», σημείωσε και συνέχισε:
«Στο εξωτερικό όσοι μείωσαν τον ΦΠΑ είδαν στη συνέχεια μείωση στα έσοδα».
«Η αγορά λειτουργεί με τους δικούς της κανόνες, η αγορά ισορροπεί στο επίπεδο που θεωρεί ότι προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες που μπορεί οι καταναλωτές να πληρώσουν. Όσοι εφάρμοσαν μείωση του ΦΠΑ είδαν μείωση στα έσοδα και χωρίς να μειωθούν οι τιμές».
Θα υποχωρήσει η ακρίβεια
Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι επιμένει «στο να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό στα 930 ευρώ και τον μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ σε βάθος 4ετιας».
«Εκτιμώ ότι η ακρίβεια θα αρχίσει να υποχωρεί, ενώ οι μειώσεις φόρων και αυξήσεις μισθών είναι μόνιμες», πρόσθεσε. «Εκτιμώ ότι τα χειρότερα στον πληθωρισμό τα έχουμε δει. Εκτιμούμε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 3% το 2024».
«Οι κρίσεις που κληθήκαμε να διαχειριστούμε ήταν όλες εισαγόμενες, ενώ το 2015 την είχαμε δημιουργήσει εμείς, άρα δεν μπορεί να λέει ο κ.Τσίπρας ότι μας έβγαλε από τα μνημόνια αφού αυτός μας έβαλε», είπε.
Δεν καταργείται η προσωπική διαφορά
«Για πρώτη φορά έχουμε αύξηση 8% στις συντάξεις. Αύξηση είδαν όλοι. Κάποιοι δεν την είδαν λόγω της προσωπικής διαφοράς», τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Δεν δεσμεύομαι για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Δεν πρόκειται να επιστρέψω η χώρα να κατρακυλήσει σε μνημόνια. Οι εποχές των παχιών αγελάδων του κορονοϊού έχουν τελειώσει. Το πλεόνασμα το επιστρέφουμε στην κοινωνία και οι πρώτοι που θα το καρπωθούν θα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι οικονομικά ευάλωτοι».
Η αναφορά στην ακροδεξιά και τον Κασιδιάρη
«Καταλαβαίνω ότι κάποιοι αισθάνονται άσχημα με το πώς εξελίσσεται η προεκλογική περίοδος. Κάποιοι όμως ασχολούνται με εμάς κατασκευάζοντας σενάρια είτε για τις δημοσκοπήσεις είτε για σενάρια αποστασίας είτε ότι υπάρχουν διεργασίες στην δεξιά πολυκατοικία. Εμείς κάναμε παρέμβαση ώστε να μην μπουν στη Βουλή οι μαχαιροβγάλτες της Χρυσής Αυγής», είπε.
«Η ιστορία γράφει ότι δύο κόμματα έδωσαν τη μάχη, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι ήταν παρόντες και κάποιοι ήταν απόντες».
«Κάποιοι ενοχλήθηκαν που δεν επιτρέψαμε στη Χρυσή Αυγή να κατέβει στις εκλογές. Ο κ.Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν καμία ικανοποίηση για την μη είσοδο της ΧΑ στη Βουλή. Η ΝΔ θα διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή μόνο από βουλευτές που είναι εκλεγμένοι με τη ΝΔ», πρόσθεσε.
Για τον Νίκο Ανδρουλάκη
Αναφερόμενος και πάλι στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «έχει κάνει τις επιλογές του πολύ πριν το σκάνδαλο των υποκλοπών».
«Όλη η στάση του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ανδρουλάκη είναι ένα κόμμα που αρέσκεται στο να αναβιώσει ένα ΠΑΣΟΚ του ’80 μόνο που τώρα είμαστε στο 2023. Σαφέστατα είναι περισσότερα αυτά που μας χωρίζουν από όσα μας ενώνουν με το ΠΑΣΟΚ».
«Το γεγονός ότι τσακώνονται για τον Ανδρέα Παπανδρέου, εμάς δεν μας αφορά, αφορά τους ενοίκους της κεντροαριστερής πολυκατοικίας», είπε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σκάνδαλο των υποκλοπών:
«Για τις υποκλοπές έχω κάνει πολύ ειλικρινή αυτοκριτική. Το ερώτημα δεν είναι τι έγινε, αλλά τι κάναμε από τότε. Αυτό που είπαμε το κάναμε. Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που απαγορεύσαμε την πώληση παράνομων λογισμικών. Μάθαμε από τα λάθη μας και η ΕΥΠ λειτουργεί πια με άλλα εχέγγυα διαφάνειας σε σχέση με το παρελθόν. Ανέλαβα την ευθύνη που μου αναλογεί».
Στόχος η αυτοδυναμία
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «οι επόμενες εκλογές πρέπει να δώσουν μία καθαρή νίκη. Εμείς θα σεβαστούμε την ετυμηγορία των πολιτών».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ξαναμίλησε για τα περί «κυβέρνησης ηττημένων» παρά τις συνεχείς διαψεύσεις από σύσσωμη την αντιπολίτευση.
«Υπάρχει το μαθηματικό ενδεχόμενο να κάνει κυβέρνηση το 2ο, το 3ο και το 4ο κόμμα. Το ερώτημα είναι την θέλουμε αυτή την κυβέρνηση; Τι λέω στους πολίτες; Για να είστε απολύτως σίγουροι ότι δεν θα κυβερνήσουν Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Βαρουφάκης είναι η αυτοδυναμία της ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου», είπε.
Για το ΕΣΥ
Όσον αφορά στο ΕΣΥ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «έδειξε αντοχές στην εποχή της πανδημίας αλλά και τις αδυναμίες του. Η έμφασή μας δίνεται στην ταχύτητα και την ποιότητα της παροχής υγείας».
«Εγώ είμαι ο τελευταίος που μιλάει για προσλήψεις αλλά εδώ ξέρουμε ότι πρέπει να προσλάβουμε
10.000 νοσηλευτές την επόμενη 4ετια και να το κάνουμε γρήγορα», τόνισε και συνέχισε:
«Δεν συζητώ για παράκαμψη του ΑΣΕΠ, αλλά πρέπει να υπάρχει επιτάχυνση».
«Το ΕΣΥ ήταν σε φάση απόλυτης κρίσης λόγω της πανδημίας. Αποκτήσαμε διπλάσιο αριθμό ΜΕΘ, έχουμε περισσότερο προσωπικό και μηχανήματα. Εμείς θα αναμορφώσουμε πάνω από 150 κέντρα υγείας και σε πάνω από 80 νοσοκομεία θα αναβαθμιστούν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών», σημείωσε.
«Θα έχω προσωπική επίβλεψη του χαρτοφυλακίου της Υγείας. Οι επενδύσεις στην Υγεία θα γίνουν από το Ταμείο Ανάκαμψης», πρόσθεσε.
Οι διαφορές με την Τουρκία
Ερωτηθείς για τις εξελίξεις και τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:
«Πρώτος εγώ χαιρετίζω την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία. Εγώ όμως δεν έχω αυταπάτες. Πέρασα 3,5 χρόνια αντιμετωπίζοντας μια απειλητική Τουρκία. Δεν είμαι σίγουρος ότι το κλίμα αυτό θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές».
«Η Ελλάδα έχει μία γεωπολιτική διαφορά με την Τουρκία και είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Αν.Μεσόγειο, γι’ αυτό θα συζητήσουμε. Κανένα άλλο θέμα δεν θα συζητήσω με την Τουρκία, ούτε για αποστρατικοποίηση νησιών, ούτε για θέματα αμφισβήτησης. Κανένα ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Θα επιδιώξω ανοιχτό δίαυλο με την Τουρκία και αν μπορούμε σε άλλα θέματα θα επιδιώξουμε διάλογο».
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «η Χάγη είναι μακριά. Οι εκλογές στην Ελλάδα έχουν μία γεωπολιτική διάσταση. Θα πρέπει οι πολίτες να επιλέξουν ποιος θα διαχειριστεί τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής».
«Αν η Τουρκία αποφασίσει να κάνει μία στροφή προς τη Δύση, θα είναι σημαντικό, αλλά δεν κάνω βήμα πίσω στο σχέδιο για την ενίσχυση των ένοπλων δυνάμεων».
«Δεν θα έχουμε άμεσα αποτελέσματα στο δημογραφικό»
Μιλώντας για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Στηρίζουμε τις οικογένειες για να αντιμετωπίσουν το δημογραφικό πρόβλημα με χαμηλές δόσεις στα στεγαστικά δάνεια».
«Δεν πρόκειται να έχουμε άμεσα αποτελέσματα ως προς το δημογραφικό. Είναι ένα μείζον ζήτημα που μας απασχολεί πάρα πολύ».
«Οι τριετίες θα ξεπαγώσουν όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%», τόνισε.
Το debate
Ερωτηθείς για τα συνεχή «όχι» του στις προτάσεις για debate με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Οι πρώτες εκλογές γίνονται με απλή αναλογική, γι’ αυτό και πρέπει να γίνει debate με όλα τα κόμματα».
«Στις επόμενες εκλογές πάντα υπάρχει το bonus και αφορά τον 1ο και τον 2ο, βεβαίως και θα γίνει debate με τον Τσίπρα. Τότε όμως τα πράγματα θα είναι πολύ ξεκάθαρα. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι ασταθείς κυβερνήσεις».
«Η σύμπραξη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ήταν μια αναγκαία διακυβέρνηση που πήγε τη χώρα μπροστά».
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τα περί «κυβέρνησης ενός κόμματος, αλλά όχι ενός χρώματος» και εξήγησε:
«Το άλλο χρώμα στην κυβέρνηση είναι ότι μπορεί να συμπεριλάβω σε θέσεις ευθύνης άτομα από με άλλη πολιτική καταγωγή. Μετεκλογικά. Βλέπετε ήδη πολύ άξια πολιτικά στελέχη που μπήκαν στην κυβέρνηση είναι πλέον υποψήφια με τη ΝΔ. Γι’ αυτό μιλάω για μονοκομματική κυβέρνηση αλλά όχι μόνο ενός χρώματος».