Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Politico, τόνισε πως παρά τις διαφωνίες με την Τουρκία, οι σχέσεις με την γείτονα το τελευταίο διάστημα βελτιώνονται σταδιακά.
Έθιξε την συνεχιζόμενη εδαφική διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο, αλλά και την ανάγκη η Τουρκία να βοηθηθεί οικονομικά από πλευράς Ένωσης.
«Περάσαμε τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια, αλλά τους τελευταίους μήνες υπάρχει αλλαγή τόνων από την πλευρά της Άγκυρας και σίγουρα προσβλέπω στη διερεύνηση των δυνατοτήτων για μια ουσιαστική επαναπροσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτό σχετίζεται, φυσικά, και με το μεταναστευτικό. Ο Yπουργός Μετανάστευσης της Ελλάδας βρέθηκε στην Τουρκία. Πρέπει να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης. Υποστήριζα πάντα, ανοιχτά, ότι η Τουρκία πρέπει να υποστηριχθεί οικονομικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθότι αυτή τη στιγμή φιλοξενεί εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. Υπάρχουν αμοιβαία επωφελή πεδία στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός .
Αναφερόμενος στη θέση της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι υπερήφανος για το πώς η Ελλάδα έχει καταφέρει να βελτιώσει την εικόνα της.
«Η Ελλάδα είναι πλέον μία από τις οικονομίες με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη. Καταφέραμε να μειώσουμε το χρέος μας ως ποσοστό του ΑΕΠ με ταχύτερο ρυθμό από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και το επόμενο έτος, ενώ ταυτόχρονα καταφέραμε να μειώσουμε την ανεργία και να ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα», ανέφερε.
«Μετά από «αρκετά στραβοπατήματα» κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, η Ελλάδα τελικά δεν είναι πλέον το «προβληματικό παιδί» της Ευρώπης», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές επισήμανε πως «νικήσαμε τους λαϊκιστές και αποδείξαμε ότι μία κεντροδεξιά, φιλελεύθερη, προοδευτική κυβέρνηση που πράγματι αντιμετωπίζει τα προβλήματα των πολιτών και εστιάζει σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, όντως μπορεί να επιφέρει πραγματική αλλαγή και να πετύχει την επανεκλογή της».
Για το Ισραήλ και την κατάσταση στη Γάζα, στο εν λόγω podcast τις προσπάθειες της Ελλάδας να φανεί χρήσιμη στην κρίση της Μέσης Ανατολής.
«Μιλώ ως φίλος του Ισραήλ. Πιστεύω ότι μερικές φορές οι φίλοι πρέπει να λένε τη σκληρή αλήθεια στους φίλους τους, ότι εν τέλει δεν πρέπει να υπονομεύσουμε τον στρατηγικό στόχο: τη νίκη έναντι της Χαμάς. Θα πρέπει να σκεφτούμε και για την επόμενη μέρα: ποιος θα είναι ο διακανονισμός βάσει του οποίου θα διοικηθεί η Γάζα την επόμενη μέρα. Και να μην οδηγήσουμε αυτές τις διαιρέσεις σε τέτοιο βαθμό, ώστε να καθιστά αδιανόητο να μιλήσουμε την επόμενη ημέρα για μια πολιτική λύση του προβλήματος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητσοτάκης και συνέχισε:
«Πιστεύω ότι, στο τέλος της ημέρας, είναι ζητούμενο να αποκαταστήσουμε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους ανθρώπους που τη χρειάζονται περισσότερο, να διασφαλίσουμε ότι πολλά από τα νοσοκομεία λειτουργούν και ότι δεν θα βρίσκεται κανείς καθημερινά αντιμέτωπος με αυτές τις φρικτές εικόνες».
«Διότι, τελικά, πρέπει να αναγνωρίσει κανείς ποιο είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει για να νικήσει τη Χαμάς. Πρόκειται για μία πολύ λεπτή ισορροπία, καταλαβαίνω. Καταλαβαίνω επίσης από πού πηγάζει η αντίδραση του Ισραήλ. Αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου ξεπερνά τα όρια του φρικτού. Ωστόσο, θα ήθελα επίσης να επαναλάβω αυτό που είπε ο Πρόεδρος Μπάιντεν, ότι η παρόρμηση για εκδίκηση δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε καλή πολιτική», πρόσθεσε.
Επίσης τόνισε ότι η Ελλάδα θα εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής σε έναν θαλάσσια διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, εάν τα πλοία μπορούσαν να λειτουργήσουν υπό πλήρη προστασία.
«Λόγω της γεωγραφίας μας, εάν μπορούμε να μεταφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια με οργανωμένο τρόπο και να διασφαλίσουμε ότι η βοήθεια αυτή φτάνει σε αυτούς που πραγματικά τη χρειάζονται περισσότερο, θα χαρούμε να το κάνουμε. Είχαμε ένα αεροπλάνο που προσγειώθηκε στην Αίγυπτο, παραδίδοντας ανθρωπιστική βοήθεια και αν μπορούμε να διερευνήσουμε την πιθανότητα ενός θαλάσσιου διαδρόμου θα χρειαζόταν την πλήρη προστασία όλων των εμπλεκόμενων μερών, για να διασφαλιστεί ότι τα πλοία θα μπορούσαν να έχουν ασφαλή πρόσβαση στη Γάζα», σημείωσε με νόημα.