Σύντομα θα έρθουν περισσότερα καλά νέα για την ελληνική οικονομία σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας σε ανάρτησή του σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg.

«Η διεύρυνση του ΑΕΠ της Ελλάδας “ξεπερνά τις μεγάλες οικονομίες” από το 2019 και ο ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων “είναι αξεπέραστος από τον τραπεζικό κλάδο οπουδήποτε, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg» σημειώνει στην ανάρτησή του στα αγγλικά στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο σχετικό δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου. Ο κ.Μητσοτάκης καταλήγει επισημαίνοντας ότι είναι “καλά νέα και περισσότερα καλά νέα θα έρθουν σύντομα”.

Το Bloomberg αναφερόμενο στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας δημοσιεύει κείμενο στο οποίο επισημαίνει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας επικυρώνεται από το χαμηλό κόστος δανεισμού της:

«Με την αποτροπή του Grexit, μαντέψτε ποιανού το χρέος υπεραποδίδει; Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας επικυρώνεται στο χαμηλό κόστος δανεισμού της, το οποίο είναι κάτω από τον μέσο όρο των δανειοληπτών επενδυτικής βαθμίδας οπουδήποτε στον κόσμο» αναφέρει συγκεκριμένα στον τίτλο του σχετικού κειμένου το Bloomberg.

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού στα αγγλικά:

Greece’s GDP expansion “outpacing major economies” since 2019 and an NPL’s reduction rate “unsurpassed by the banking industry anywhere, according to data compiled by Bloomberg”. Good news and more good news to come soon.

Το δημοσίευμα του Bloomberg

Το Bloomberg, αναφερόμενο στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, δημοσιεύει κείμενο στο οποίο επισημαίνει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας επικυρώνεται από το χαμηλό κόστος δανεισμού της. «Με την αποτροπή του Grexit, μαντέψτε ποιανού το χρέος υπεραποδίδει. Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας επικυρώνεται στο χαμηλό κόστος δανεισμού της, το οποίο είναι κάτω από τον μέσο όρο των δανειοληπτών επενδυτικής βαθμίδας οπουδήποτε στον κόσμο»

Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ΕΛΚ

Η Ουκρανία είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα των 27 ηγετών της ΕΕ, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, ενώ αναμένεται να συζητηθούν επίσης η οικονομική κατάσταση και ο συντονισμός των δημοσιονομικών πολιτικών. Στην Σύνοδο θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος το πρωί θα λάβει μέρος στην προπαρασκευαστική σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τη θέση ότι πρέπει να ανοίξει ουσιαστική συζήτηση σε επίπεδο ευρωπαίων ηγετών για τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης, ώστε αυτή η τόσο σημαντική συζήτηση να μην εξαντλείται σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως προς την κατεύθυνση αυτή ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει συντονισμό με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Καμιά από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου – πολύ περισσότερο η Ελλάδα – δεν βρίσκεται σήμερα εκεί που βρισκόταν κατά την κρίση χρέους και η ύπαρξη αξιόπιστων κανόνων που εγγυώνται την μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα είναι απαραίτητη για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Ωστόσο, αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός, οι κανόνες δεν πρέπει να υπονομεύουν τις απαραίτητες επενδύσεις σε μια σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.

Ο κ. Μητσοτάκης θα επισημάνει πως η εμπειρία των ακραίων δημοσιονομικών περιορισμών του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθεί, καθώς, εκτός όλων των άλλων, είναι αντιπαραγωγική.

Θα προσθέσει ότι η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει με στοιχεία και οικονομικά δεδομένα και όχι με βάση εσωτερικούς πολιτικούς υπολογισμούς ή στερεότυπα που δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα.

Ο πρωθυπουργός προσβλέπει στο να αρχίσει αυτή η συζήτηση, ενόψει και του προγραμματισμένου για την Παρασκευή Eurosummit, στο οποίο θα βρίσκεται και η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ως προς το θέμα της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά-Νότου και Δυτικών Βαλκανίων – γι΄αυτό το ζήτημα η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει σχετική πρόταση στα κράτη-μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πριν τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός θα μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ.

Πρόγραμμα και στόχοι της Συνόδου

Tο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επικεντρωθεί στις οικονομικές πολιτικές και τα εθνικά δημοσιονομικά σχέδια των κρατών -μελών, τη σχέση με την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική. Θα προηγηθεί η τριμερής κοινωνική σύνοδος κορυφής μεταξύ των Προέδρων του Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκπροσώπων των εργοδοτών και των εργαζομένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην επιστολή-πρόσκληση που απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων εξηγεί αναλυτικά το πρόγραμμα και τους στόχους της Συνόδου, η οποία θα διεξαχθεί 23 και 24 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 11:30 με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Στη συνάντηση θα συζητηθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Όπως επισημαίνει ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή του θα επιβεβαιωθεί η ακλόνητη δέσμευση της ΕΕ να παράσχει βοήθεια στην Ουκρανία και αυτό περιλαμβάνει τη συνέχιση των εργασιών για τη λογοδοσία, τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και τη συγκέντρωση της παγκόσμιας κοινότητας πίσω από τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Επίσης η παροχή στην Ουκρανία 1 εκατ. φυσιγγίων μέσα στους επόμενους 12 μήνες, επαρκή χρηματοδότηση και τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Με βάση το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου, το οποίο εστίασε σε μια σειρά από άμεσα μέτρα, θα συζητηθούν επίσης τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και την περαιτέρω εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς. Αυτό περιλαμβάνει την εξέταση τρόπων για την ενίσχυση της ικανότητας καινοτομίας της ΕΕ και την ενίσχυση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, προκειμένου να τονωθούν οι επενδύσεις για την ενίσχυση της τεχνολογικής μας βάσης και την επίτευξη των πράσινων και ψηφιακών μεταβάσεων. Επιπλέον θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την εμπορική πολιτική υπό το φως του σημερινού γεωπολιτικού πλαισίου.

Όσον αφορά την ενέργεια, η προτεραιότητα της ΕΕ εξακολουθεί να είναι η εγγύηση της ασφάλειας του εφοδιασμού σε προσιτές τιμές. Θα συζητήσουμε τρόπους για την επίτευξη αυτού του στόχου».

Επίσης, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα ενημερώσει τους ηγέτες για την πρόοδο εφαρμογής των κατευθύνσεων που δόθηκαν από την ειδική σύνοδο κορυφής του Φεβρουαρίου, ενώ την Παρασκευή 24 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής για το Ευρώ σε περιεκτική μορφή, παρουσία των προέδρων της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου για να συζητήσουν την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση.

Όπως σε κάθε εαρινή σύνοδο οι ηγέτες θα ασχοληθούν, επίσης, με τον συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών, θα ανταλλάξουν απόψεις για την οικονομική διακυβέρνηση και θα κάνουν απολογισμό της χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Στη Σύνοδο του Μαρτίου θα μετάσχει για πρώτη φορά και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.