Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ΝΔ θα καταφέρει να πετύχει ένα ποσοστό που θα αποτελεί πρόκριμα για την επίτευξη της αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες με την ενισχυμένη αναλογική, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πιστεύω ότι το ποσοστό της πρώτης Κυριακής θα σας εκπλήξει ευχάριστα».
Όπως είπε στη δημόσια τοποθέτησή του, «η πρώτη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει, ενώ η δεύτερη κάλπη θα κρίνει πώς θα κυβερνήσει». Πετώντας το καρφί του για τον Νίκο Ανδρουλάκη, πρόσθεσε ότι «σε έναν εξαιρετικά ασταθή κόσμο η χώρα χρειάζεται σταθερή ηγεσία, γι’ αυτό και οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για πρωθυπουργό».
Η συζήτηση κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου αφορούσε τις εκλογές, την τακτική της κυβέρνησης και τα διλήμματα που θα τεθούν στους ψηφοφόρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί υπουργοί, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης, υποστήριξαν ότι θα πρέπει να τεθούν εξαρχής και με ένταση τα διλήμματα προς τους ψηφοφόρους, ώστε να αποτυπωθούν με σαφήνεια οι πολιτικές διαφορές με την αντιπολίτευση.
Τι συμβαίνει με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, παρά τη μεταξύ τους σκληρή αντιπαράθεση για πρόσωπα και πολιτικές, φαίνεται να εναρμονίζονται στην πολιτική αναγκαιότητα περαιτέρω μείωσης των ποσοστών της ΝΔ -όπως τουλάχιστον αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις- αφήνοντας παράλληλα ένα ανοιχτό παράθυρο κυβερνητικής συνεργασίας από την 1η Κυριακή.
Ακόμα και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ωστόσο, οι όροι που βάζει στο τραπέζι ο Νίκος Ανδρουλάκης μάλλον λειτουργούν ως τροχοπέδη παρά φαίνεται να διευκολύνουν την προοπτική για συνεννόηση. Στην χθεσινοβραδινή τηλεοπτική του συνέντευξη στον skai μάλιστα, περιέπλεξε ακόμα περισσότερο τα πράγματα αναφορικά με το πρόσωπο του πρωθυπουργού που θα προτείνει.
Απέκλεισε εκ νέου τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα από τη σχετική συζήτηση, αν και παραδέχθηκε ότι «υποψήφιοι πρωθυπουργοί είναι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί…».
Πότε διαλύεται η Βουλή
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η Βουλή πρέπει να διαλυθεί προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί σε Εθνικές εκλογές από 30 έως 22 ημέρες πριν την προσφυγή στις κάλπες. Αυτό σημαίνει πως το Προεδρικό Διάταγμα διαλύσεως της Βουλής θα θυροκολληθεί στο κοινοβούλιο είτε την Δευτέρα 24 Απριλίου είτε την Παρασκευή 28 Απριλίου.
Ο ρόλος της ΠτΔ
Σύμφωνα με τον skai, οι εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και θεωρείται τουλάχιστον εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί αυτοδυναμία με 151 έδρες για κάποιο κόμμα. Από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί αυτό, κατά το Σύνταγμα ξεκινά η διαδικασία των διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να δίνει την εντολή σχηματισμού στον αρχηγό του πρώτου κόμματος που επί τρεις ημέρες θα έχει τη δυνατότητα συναντήσεων και διαβουλεύσεων με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή άλλου ή άλλων κομμάτων.
Εφόσον η εντολή αποβεί άκαρπη, τότε την εντολή παίρνει ο αρχηγός του δεύτερου κόμματος και επαναλαμβάνεται η διαδικασία. Εφόσον και τότε δεν υπάρξει αποτέλεσμα τότε η εντολή δίνεται στον αρχηγό του τρίτου κόμματος. Αν και εκείνος την επιστρέψει, τότε, την δέκατη ημέρα από τις εκλογές η κυρία Σακελλαροπούλου θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης. Αυτό χρονικά τοποθετείται στις 31 Μαϊου.
Εφόσον δεν επιτευχθεί και τότε συμφωνία, τότε δίνεται εντολή για τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Σημειώνεται ότι οι πολιτικοί αρχηγοί που θα λάβουν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δεν είναι υποχρεωμένοι να εξαντλήσουν το περιθώριο των τριών ημερών και μπορούν να την επιστρέψουν ακόμη και αυθημερόν ή τη στιγμή, εντός του τριημέρου, που θα κρίνουν ότι δεν θα τελεσφορήσει.
Δεύτερη κάλπη
Η βουλή που θα έχει προκύψει από τις εκλογές της 21ης Μαϊου θα ορκισθεί και την επομένη θα διαλυθεί προκειμένου η χώρα να πάει σε δεύτερη κάλπη, με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αν χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση, ώστε να ακυρωθεί η περιπέτεια της απλής αναλογικής, αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι κάλπες θα στηθούν λίγες ημέρες μετά το τέλος των εξετάσεων, αλλά πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 11-12 Ιουλίου. Παράλληλα, στη χώρα θα έχει ήδη ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.