Την αυλαία του αποψινού debate πολιτικών αρχηγών άνοιξε ο πρωθυπουργός, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει στη Σία Κοσιώνη την πρώτη του απάντηση όσον αφορά τον τομέα «Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση».
Η ερώτηση της δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ ήταν η εξής: «Τι θα κάνατε διαφορετικά με φυσικό αέριο, πληθωρισμό και τιμές τροφίμων;»
«Έχουμε τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη αλλά οι τιμές των τροφίμων είναι ακόμα υψηλές και πολλά νοικοκυριά δοκιμάζονται.
Πρώτον μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές, αυτό υπηρετεί το καλάθι του νοικοκυριού και περισσότερος ανταγωνισμός για να μπορούν οι καταναλωτές να συγκρίνουν τιμές στα σούπερ μάρκετ. Έκτακτη στήριξη των νοικοκυριών που δοκιμάζονται το market pass είναι ένας δοκιμασμένος οργανισμός που στηρίζει τα νοικοκυριά με ένα ποσό της τάξεως του 10% και είναι μία σημαντική στήριξη» και συνέχισε:
Αλλά το σημαντικότερο μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς και στο διαθέσιμο εισόδημα, συνέχιση της πολιτικής μείωσης των φόρων και αύξηση των μισθών. Αυτή είναι η κεντρική μου δέσμευση για την δεύτερη τετραετία. Ο κατώτατος μισθός να πάει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με περισσότερες επενδύσεις με αποκλιμάκωση της ανεργίας και καλύτερες θέσεις εργασίας.
Επέκταση και για το δεύτερο εξάμηνο του έτους του Market Pass».
Στη δεύτερη ενότητα που αφορούσε τα ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε από τη Μάρα Ζαχαρέα «αν μπορούμε να αντέξουμε σαν χώρα το γεγονός ότι ξοδεύουμε περισσότερα από τις ΗΠΑ με βάση το ΑΕΠ μας όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες».
«Η στήριξη των ένοπλων δυνάμεων είναι υποχρέωση κάθε κυβέρνησης. Υπήρχαν ζητήματα σε στρατό, πολεμικό ναυτικό και πολεμική αεροπορία μετά από την 10ετή κρίση. Τα εξοπλιστικά ήταν καλά μελετημένα και με την έγκριση ΓΕΕΘΑ και δρομολογήθηκαν χωρίς καμία απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους.
Επρεπε να διαχειριστούμε μία εξαιρετικά επιθετική Τουρκία. Διασφαλίσαμε τα σύνορα μας, υπογράψαμε ισχυρές συμμαχίες με ΗΠΑ και Γαλλία και η θέση της Ελλάδας είναι ενισχυμένη στο Κογκρέσο έναντι της Τουρκίας. Προχωρήσαμε στα εξοπλιστικά προγράμματα και είναι σημαντικό αυτό που είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν επιδέχονται τα προγράμματα επαναδιαπραγμάτευση.
Θα σεβαστούμε την κρίση του τουρκικού λαού και θα συνομιλήσω με όποιον επιλέξει. Θεωρώ ότι η Γαλάζια Πατρίδα είναι συστημικά καταγεγραμμένη στο dna των τουρκικών κομμάτων. Θα συνομιλήσω με όποια ηγεσία επιλέξει ο τουρκικός λαός», απάντησε ο πρωθυπουργός.
Σε ερώτηση της Ράνιας Τζίμα για το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και την παραίτηση του Κώστα Καραμανλή μετά την τραγωδία στα Τέμπη, ακολούθησε ο εξής διάλογος:
Ράνια Τζίμα: Ο κ. Δημητριάδης δεν ήταν πολιτικό πρόσωπο, εσείς σκεφτήκατε να παραιτηθείτε
για τις υποκλοπές ή η Δημοκρατία μας είναι υποδεέστερη;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Οχι δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ, αλλά ανέλαβα τις ευθύνες μου. Ανέλαβα δύο δεσμεύσεις στον ελληνικό λαό. Η δικαιοσύνη έχει αναλάβει να διαλευκάνει την υπόθεση εγώ και ανέλαβα να διορθώσω μία σειρά από αστοχίες που επέτρεψε στην ΕΥΠ να κάνει παρακολουθήσεις χωρίς φίλτρα.
Ανέλαβα την ευθύνη για μία παρακολούθηση που δεν έπρεπε να γίνει. Θωρακίσαμε την ΕΥΠ και θα λειτουργεί με τη διαφάνεια που της ταιριάζει και η ΕΥΠ θα μπορεί να παρέχει στον εκάστοτε πρωθυπουργό τις υπηρεσίες για να διαφυλάξει την ακεραιότητα της χώρας.
Ράνια Τζίμα: Δεν γνωρίζατε ενώ είχατε επιλέξει η ΕΥΠ να υπάγεται σε εσάς. Γιατί παρακολουθήθηκε ο αρχηγός του Στραταρίσματο, ο πολιτικός αρχηγός και ο εν ενεργεία υπουργός σας;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι εξηγήσεις δεν ήταν επαρκείς. Ο κ.Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κίνδυνο για τη χώρα και δεν έπερπε να ήταν υπό παρακολούθηση, Το κράτος δικαίου στη χώρα αξιολογείται συνολικά.
Στα πλαίσια της τέταρτης ενότητας με θέμα «Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος», ο Γιώργος Παπαδάκης ρώτησε τον πρωθυπουργό πώς θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα στον χώρο της Υγείας, με τον ίδιο να απαντά «Το νέο εθνικό σύστημα υγείας αποτελεί μία από τις τρεις κεντρικές προτεραιότητες. Δεν είναι αποδεκτές οι καθυστερήσεις σε ραντεβού, όπως και τα ράντζα».
Ολόκληρος ο διάλογος:
Γιώργος Παπαδάκης: Μόλις τώρα ακούσαμε συνολικά η αντιπολίτευση σας ασκεί κριτική ότι πριμοδοτείται την δημόσια Υγεία και Παιδεία. Είχαμε το περιστατικό στο Καστελόριζο με πατέρα να πηγαίνει το παιδί στην Τουρκία. Ενα απλό ραντεβού έχει αναμονή 9 μήνες.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το νέο ΕΣΥ αποτελεί μία από τις τρεις κεντρικές μου προτεραιότητες. Υπάρχουν σημαντικά ζητήματα στο σύστημα Υγείας, όμως έμεινε όρθιο στην πανδημία. Εχουμε εκπονήσει συνολικό πρόγραμμα. Θα γίνουν 10.000 προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών την επόμενη τετραετία.
Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις για ένα απλό ραντεβού. Δεν είναι αποδεκτά αυτά, ούτε τα ράτζα. Εχουμε ένα σχέδιο για να αναμορφώσουμε τα επείγοντα σε 80 νοσοκομεία. Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων όπως το Φώφη Γεννηματά και έμφαση στον προσωπικό γιατρό.
Γιώργος Παπαδάκης: Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑ το 26,3% των Ελλήνων ζει κοντά ή στο όριο της φτώχειας. Εχετε κάτι να τους πείτε για τα επιδόματα που δίνετε, ενώ τα καταγγέλλατε επί ΣΥΡΙΖΑ.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Υπήρξε βελτίωση σχετικά με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δεν υπάρχει διεύρυνση. Η μείωση των ανισοτήτων είναι η πρώτη προτεραιότητα με καλύτερους μισθούς και καλύτερες θέσεις εργασίας,γι αυτό και οι επενδύσεις είναι τόσο ψηλά στο δικό μα πολιτικό χώρο.
Στα λάθη που έγιναν στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρόμου αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Στάθης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό στα πλαίσια της ενότητας «Περιβάλλον και Ενέργεια».
Παναγιώτης Στάθης: Η κυβέρνηση έδωσε πάνω από 43 εκατ. για την πανδημία, ελάφρυνση και στήριξη, ενώ όταν μιλάει για αυξήσεις σε στήριξη ο ΣΥΡΙΖΑ λέτε που θα βρει τα χρήματα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα τελευταία χρονιά είχαμε εξαιρέσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ. Είμαι πολύ περήφανος γιατί όταν χρειάστηκε να κάνω μία παρέμβαση την κάναμε. Προστατεύσαμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σώσαμε επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας.
Από εδώ και στο εξής τα πράγματα αλλάζουν, η χώρα πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα και αυτό το ξέρει και ο κ.Τσίπρας. Μόνο δύο από τα μέτρα που τάζει έχουν κόστος 4 δισ ευρώ ετησίως, να μας πει από που θα βρει τα χρήματα.
Παναγιώτης Στάθης: Δεν καταφέρατε να εκσυγχρονίσετε το σιδηρόδρομο
Κυριάκος Μητσοτάκης: Υπήρξαν αστοχίες και τις πληρώσαμε πάρα πολύ ακριβά. Μεγάλη σημασία δίνουμε στα μέσα σταθερής τροχιάς που είναι φιλικά στο περιβάλλον, επεκτείνουμε το μετρό, κάνουμε παρέμβαση στα τρένα για να είναι πιο ασφαλή και στο τέλος του έτους παραδίδουμε το Μετρό Θεσσαλονίκης μαζί με τα αρχαία και θα αλλάξει η εικόνα της πόλης.
Βαθμό ζήτησε από τον πρωθυπουργό να βάλει στη διακυβέρνηση της τελευταίας τετραετίας ο Αντώνης Σρόιτερ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καλεί όλα τα κόμματα να καταθέσουν τα κοστολογημένα προγράμματά τους στο Λογιστήριο του Κράτους,
Αντώνης Σρόιτερ: Οι νέοι μας δίνουν εξετάσεις, αν κάνουν λάθη με την ελάχιστη βάση εισαγωγής μπορεί να κοπούν. Εσείς πώς αξιολογείτε τον εαυτό σας, λάθος με υποκλοπές, με τα Τέμπη, με μάσκες στην πανδημία, με τις φωτιές. Θέλω να κάνετε μία αξιολόγηση
Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι νέοι έχουν κάθε δίκιο να είναι επιφυλακτικοί με την εξουσία και θα αξιολογήσουν και θα αποφασίσουν. Οπου έκρινα ότι έπρεπε να ζητήσω συγγνώμη το έκανα. Το λάθος γίνεται σφάλμα όταν επαναλαμβάνεται.
Μία διακυβέρνηση κρίνεται συνολικά και για τα καλά που έχει κάνει και για τα λάθη της. Οι νέοι μας αν μπορούσα να κάνω μία παρότρυνση είναι να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία και να κρίνουν αυστηρά τα κόμματα. Η δική τους γενιά θα αποφασίσει για το μέλλον της.
Αντώνης Σρόιτερ: Δίνεται 150 ευρώ στους νέους, στα 18 σας τι θα λέγατε στο Tik Tok σε αυτόν τον πολικό που θα σας έδινε τα χρήματα αυτά.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα κάνω μία πρόταση σε όλους τους πολιτικούς να καταθέσουμε τα προγράμματά μας στην Τράπεζα της Ελλάδας και το Εθνικό Λογιστήριο και να δούμε πως θα τα αξιολογήσουν. Οι νέοι δεν θα μας κρίνουν για τα 150 ευρώ.
Στην καταληκτική του τοποθέτηση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μπορεί να κοιτάξει στους πολίτες στα μάτια και τους κάλεσε να διαλέξουν «αν θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω».
Αναλυτικά το σχόλιό του:
«Σε 10 ημέρες έχουμε εθνικές εκλογές . Οι πολίτες θα κληθούν να πάρουν απόφαση αν θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά ή θα κυλήσουμε πίσω σε ένα παρελθόν που πιστεύω θέλουμε να ξεχάσουμε. Μπορώ να κοιτάξω τους πολίτες στα μάτια και να πω, ναι, ήμουν συνεπής στις προεκλογικές δεσμεύσεις και κράτησα τη χώρα ασφαλή εν μέσω πρωτοφανών κρίσεων.
Το έργο μας θα το αξιολογήσουν οι πολίτες. Ψηφίζουν με γνώμονα το μέλλον. Για μια Ελλάδα παραγωγική , μια Ελλάδα που θα συνεχίσει στην τροχιά της δυναμικής ανάκαμψης με ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με την ανεργία κάτω από 10%, μια Ελλάδα που θα μπορέσει να ανεβάσει το μέσο μισθό στα 1500 ευρώ και τον κατώτατο στα 950 ευρώ, κάτι που δεν θα γίνει αλλιώς παρά μόνο αν συνεχίσουμε στο δρόμο που έχουμε χαράξει.
Ξέρω ότι στην κοινωνική Ελλάδα που οραματίζομαι έχουμε ακόμη πολλή δουλειά, έχουμε σχέδιο για να κάνουμε καλύτερη την κατάσταση στη δημόσια υγεία. Ξέρω πως η Ελλάδα θα γίνει πρωταγωνίστρια στην πράσινη ανάπτυξη, κάτι απαραίτητο για λόγους ενεργειακής απεξάρτησης. Μπορούμε να γίνουμε πρωταθλητές , να παράγουμε περισσότερη ενέργεια από ήλιο και άνεμο.
Μια Ελλάδα που θα παραμένει ισχυρή, πρωταγωνίστρια στην περιοχή, που θα συμμετέχει ισότιμα στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, θα συνδιαμορφώνει την Ευρώπη που όλοι οραματιζόμαστε.
Αυτή την Ελλάδα μπορούμε να την κάνουμε πράξη, είναι στο χέρι μας αν θα προχωρήσουμε σταθερά, τολμηρά, μπροστά για την Ελλάδα που όλοι οραματιζόμαστε».