Όχι, δεν είναι υπερβολή. Τους μετρήσαμε όλους. Ούτε λίγο ούτε πολύ 5.198 είναι οι υποψήφιοι βουλευτές για τις εκλογές 2023, για τις οποίες το Intronews.gr προχώρησε σε ένα μοναδικό, για τα ελληνικά δεδομένα, αφιέρωμα. Στην παρουσίαση όλων, ναι όλων των υποψηφίων στις προσεχείς αρχαιρεσίες, με παρουσίαση ανά περιφέρεια.

Οι εκλογικές περιφέρειες της Ελλάδας είναι 59, συν βέβαια το ψηφοδέλτιο της Επικρατείας. Στο αφιέρωμα τούτο μπορείτε να διαβάσετε, ξεχωριστά, για κάθε περιφέρεια:

  • τα αποτελέσματα και τα ποσοστά των κομμάτων στις εκλογές του 2019
  • τους βουλευτές που εξελέγησαν το ‘19
  • τις αλλαγές εδρών ανά περιφέρεια
  • τους υποψήφιους όλων των κομμάτων για τις εκλογές 2023

Αφιέρωμα – Όλοι οι υποψήφιοι για τις εκλογές 2023

Αρχισυνταξία αφιερώματος: Νίκος Μποζιονέλος

Επιμέλεια: Αργύρης Παγαρτάνης, Σπύρος Δαρσινός Κωνσταντίνος Ταγαράς, Νατάσα Βουδούρη, Κατερίνα Ιορδανίδη, Βίκυ Διαμάντη, Ραφίκ Αμπντίν


SOS! – Κάνοντας ΚΛΙΚ σε κάθε περιφέρεια, μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματά της στις αρχαιρεσίες του 2019, πόσους και ποιους εξέλεξε αλλά και ΟΛΟΥΣ τους υποψήφιους βουλευτές για τις εκλογές 2023.

Επικρατείας

Σχεδόν πλήρως ανανεωμένες, όπως σε κάθε εκλογές, οι λίστες των Επικρατείας των κομμάτων ενώ επελέγησαν και αρκετοί επιτυχημένοι Έλληνες του εξωτερικού για να διεκδικήσουν την ψήφο των ομογενών. Στο Επικρατείας προστέθηκαν τρεις έδρες και πλέον αναδεικνύει 15 βουλευτές. Αναλυτικά το ψηφοδέλτιο.

Αθήνα

Α’ Αθηνών: «καυτή» περιφέρεια, κρίσιμη για κάθε κόμμα και μάλιστα φέτος βγάζει 13 (αντί για 14) έδρες. Σε σχέση με το 2019, όλοι οι βουλευτές των κομμάτων είναι κανονικά υποψήφιοι. Μοναδικές εξαιρέσεις ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο οποίος έχει διαγραφεί από τη ΝΔ, και η Αγγελική Αδαμοπούλου, η οποία αποχώρησε από το ΜέΡΑ25, κατόπιν προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ και… αποχώρησε και από εκεί.

Β1’ Βόρειου Τομέα Αθηνών: κέρδισε μια έδρα εν συγκρίσει με το 2019 και θα αναδείξει 16 βουλευτές φέτος. Όλοι οι προ 4ετίας βουλευτές είναι ξανά στα ψηφοδέλτια, από όπου όμως αποσύρθηκε εντέλει (ήταν με τον ΣΥΡΙΖΑ) η Ιωάννα Κοντούλη ενώ η Κατερίνα Αλεξοπούλου δεν ανήκει πλέον στην Ελληνικη Λύση. Το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί και δεύτερη έδρα, έχοντας κατεβάσει αρκετά… ονόματα πλην Λοβέρδου (Αποστολάκη, Παπαδόπουλος, Βλάχος κ.ά.) ενώ και η ΝΔ κοιτάζει πιο ψηλά έχοντας Χατζηδάκη, Αδωνη, Κεραμέως, Κουμουτσάκο, Ρουσόπουλο, Καιρίδη και Ράπτη.

Β2’ Δυτικού Τομέα Αθηνών: κερδίζει μια έδρα και βγάζει 12 βουλευτές πλέον, πολύ δυνατά όλα τα ψηφοδέλτια, ερώτημα για τη ΝΔ αν και αυτή τη φορά επιλέξει την εν λόγω περιφέρεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, new entry o Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Στο, δε, ΣΥΡΙΖΑ το 2019 είχε εκλεγεί ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος αλλά έλαβε τη θέση του ο Παναγιώτης Κουρουμπλής μετά από νέα καταμέτρηση, ενάμισι χρόνο μετά ενώ στη μάχη ρίχνονται και οι ισχυρές κυρίες Έφη Αχτσιόγλου και Ρένα Δούρου.

Β3’ Νότιου Τομέα Αθηνών: η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας κέρδισε μια έδρα και βγάζει πλέον 19 βουλευτές. Όλοι οι επιτυχόντες του ’19 είναι παρόντες για να διεκδικήσουν εκ νέου με πλέον… βαριά χαρτιά αυτά των Δένδια, Χατζηδάκη από τη μια και Παππά από την άλλη, συν κάποια γνωστά ονόματα απ’ όλα τα κόμματα. New entry στη ΝΔ ο Ποσειδώνας Γιαννόπουλος και στην Ελληνική Λύση ο δημοσιογράφος Γιάννης Σκάλκος.

Αττική

Ανατολική Αττική: από τις πιο δύσκολες έδρες πανελλαδικά και πλέον οι έδρες είναι 12 και όχι 10 όπως το 2019. Η Γεωργία Μαρτίνου δεν είναι υποψήφια και με τη ΝΔ κατεβαίνουν στην περιοχή οι προβεβλημένοι Σοφία Ζαχαράκη και Στέλιος Πέτσας. Με τον ΣΥΡΙΖΑ σε θέση… μάχης πλην των τριών βουλευτών και η πρώην επικοινωνιολόγος του Αλέξη Τσίπρα, Μάγκυ Δούση, όπως και ο πρώην δημοσιογράφος Γιώργος Καραμέρος. Με αρκετούς υποψήφιους και το ΠΑΣΟΚ που το 2019 ήταν το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα χωρίς έδρα στην Ανατολική Αττική ενώ δεν υπάρχει πλέον το όνομα του Αντώνη Μυλωνάκη στην Ελληνική Λύση.

Δυτική Αττική: όλοι εκλεγέντες βουλευτές του 2019 διεκδικούν εκ νέου την εκλογή τους. Βαρύ όνομα για τον ΣΥΡΙΖΑ η νεαρή, διεθνούς ακτινοβολίας επιστήμων, Διάνα Βουτυράκου. Με το ΠΑΣΟΚ ο δημοσιογράφος Δημήτρης Στάμου, με τη ΝΔ (που είχε βγάλει το 2019 τρεις έδρες αν και είχε μικρότερο ποσοστό!) οι Μπούρας, Λιάκος, Κώτσηρας.

Α’ Πειραιώς: μία έδρα έχασε η περιφέρεια σε σχέση με τις εκλογές του 2019, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κάνει την ανατροπή. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χριστόφορος Μπουτσικάκης δεν θα είναι υποψήφιος ενώ δυναμική είναι η παρουσία της νυν υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου.

Β’ Πειραιώς: το ΠΑΣΟΚ ευελπιστεί να βγάλει αυτή τη φορά έδρα (καθώς λόγω της «εξομάλυνσης» απέτυχε το 2019 παρά το 5,09%), η ΝΔ ρίχνει τα δυνατά της… χαρτιά (Μαρκόπουλος, Τραγάκης, Βρεττάκος) και ο ΣΥΡΙΖΑ τους εκλεγέντες του ’19 αλλά και τις πρώην βουλεύτριες Γιαννακάκη και Καρακώστα.

Θεσσαλονίκη

Α’ Θεσσαλονίκης: κέρδισε μια έδρα μετά την τελευταία απογραφή και βγάζει πλέον 17 βουλευτές – μάλιστα την Α’ Θεσσαλονίκης την επέλεξαν 17 αρχηγοί κομμάτων από τα 27 που θα έχουν ψηφοδέλτιο εκεί! Ο Κώστας Καραμανλής αποσύρθηκε από τον κοινοβουλευτικό βίο, εξ ου και στην περιφέρεια έβαλε εαυτόν επικεφαλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όλοι οι βουλευτές του ’19 από την Α’ Θεσσαλονίκης διεκδικούν την επανεκλογή τους.

Β’ Θεσσαλονίκης: και οι 9 βουλευτές που έβγαλε το 2019 η περιφέρεια, διεκδικούν την επανεκλογή τους, με τη διαφορά ότι η Αδάμου έχει αποχωρήσει από το ΜέΡΑ25 και εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ, με το οποίο είναι υποψήφια, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ορέγεται ακόμη μια έδρα – κομμάτι δύσκολο βέβαια αλλά θα εξαρτηθεί από το ποσοστό που θα πάρει. Εκ νέου υποψήφιοι λοιπόν οι Καράογλου, Αναστασιάδης, Βαρτζόπουλος για τη ΝΔ, Φάμελλος, Αυγέρη για τον ΣΥΡΙΖΑ, Αρβανιτίδης (αλλά και Αδάμου) για το ΠΑΣΟΚ, Χήτας για την Ελληνική Λύση και Στολτίδης για το ΚΚΕ.

Πελοπόννησος

Αρκαδία: Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες εκπλήξεις στην Αρκαδία με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υφυπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Βλάση, να ακούγεται σαν πιθανός διεκδικητής της Περιφέρειας αλλά παρ’ όλα αυτά συμμετέχει κανονικά στις εκλογές. Όπως ακριβώς και οι νυν βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, Παπαηλιού και Κωνσταντινόπουλος αντίστοιχα.

Αχαΐα: ο Αλέξης Τσίπρας δεν δήλωσε αυτή τη φορά έδρα εκεί, έμεινε εκτός λόγω της επιλογής του αρχηγού του ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος στη μόνη περιφέρεια της Πελοποννήσου που είχε επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ κι εκεί όπου η ΝΔ έχει από το 1977 να πάρει την πρωτιά.

Αργολίδα: υποψήφιοι εκ νέου οι νυν βουλευτές Αργολίδας και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, Ανδριανός και Πουλάς όχι όμως και ο Γκιόλας του ΣΥΡΙΖΑ που αποσύρθηκε. Φαβορί για τη θέση του ο Παπαϊωάννου ενώ για τη «γαλάζια» έδρα πιέσει τον Ανδριανό ή Παναγιωτοπούλου.

Κορινθία: κανονικά υποψήφιοι είναι οι υφυπουργοί Δήμας και Ταγαράς από τη Νέα Δημοκρατία, όπως και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ψυχογιός. Μεγάλη αναμένεται η μάχη στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο επιχειρεί να πάρει έδρα στην Κορινθία για πρώτη φορά μετά το 2009.

Ηλεία: «είδηση» αποτελεί η επάνοδος του Ευρωβουλευτή, Επιτρόπου και άλλοτε δημάρχου Αθηναίων, Δημήτρη Αβραμόπουλου, πρακτικά για να λάβει τη θέση του Κώστα Τζαβάρα που αποσύρεται από τον κοινοβουλευτικό βίο ενώ με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν κατεβαίνει τελικά η Κρινιώ Κανελλοπούλου, κόρη του επί σειράς ετών «δεξιού» βουλευτή…

Μεσσηνία: κλασικά… γαλάζια η περιοχή, το ’19 εξέλεξε τέσσερις για τη ΝΔ και άπαντες διεκδικούν την επανεκλογή τους (δεδομένα ο Σαμαράς ως πρώην πρωθυπουργός, υποψήφιοι οι Λαμπρόπουλος, Χρυσομάλλης, Μαντάς), όπως ο Χαρίτσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Λακωνία: για 3.000 και κάτι ψήφους είχε κριθεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ η έδρα, έναντι του ΠΑΣΟΚ, που φιλοδοξεί φέτος να… ρεφάρει σε μια περιφέρεια που ανέκαθεν ήταν… γαλάζια. Και, δη, με την κόρη του άλλοτε βουλευτή του Λεωνίδα Γρηγοράκου, ο οποίος αποσύρθηκε από τα κοινοβουλευτικά.

Στερεά Ελλάδα

Αιτωλοακαρνανία: και οι επτά βουλευτές που έβγαλε ο νομός το 2019 είναι εκ νέου υποψήφιοι, με τους Καραγκούνη, Σαλμά και Λιβανό από τη ΝΔ, τους Βαρεμένο και Μωραΐτη από τον ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντινόπουλο από το ΠΑΣΟΚ και Παπαναστάση από το ΚΚΕ να έχουν και φέτος τον πρώτο λόγο.

Βοιωτία: το 2019 είχε πρωτεύσει η ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ και έβγαλαν από μία έδρα, όπως και το ΠΑΣΟΚ. Κανονικά θα δώσουν τη μάχη του σταυρού οι νυν βουλευτές από Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στη Βοιωτία, ήτοι οι Κουτσούμπας, Πούλου και Μουλκιώτης. Ισχυρός αντίπαλος του τελευταίου ο Τόγιας.

Ευρυτανία: ο βουλευτής της ΝΔ Κοντογεώργος διεκδικεί και πάλι την έδρα της περιφέρειας, υποψήφια εκ νέου και η Τζίνα Οικονόμου σε μια έδρα όπου 7/10 εκλογές της Μεταπολίτευσης βάφτηκε «γαλάζια».

Εύβοια: ΠΑΝΩ κάτω ίδια ονόματα, όπως και το 2019, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει και δύο πρώην βουλευτές (Συμεών Κεδίκογλου, Ζωή Λιβανίου) στη φετινή του λίστα, σε μια περιφέρεια που η πρωτιά είχε κριθεί για 2.100 ψήφους προ 4ετίας. Δύσκολα δεν θα επανεκλεγούν Σίμος Κεδίγλου, Ζεμπίλης και Πνευματικός.

Φωκίδα: από τις μονοεδρικές που κυριαρχεί η ΝΔ πλην του 2009 (ΠΑΣΟΚ) και των δύο του 2015 (ΣΥΡΙΖΑ) ενώ ο Μπουγάς διεκδικεί την τέταρτη, ιστορικά, εκλογή του στο Κοινοβούλιο, πάντα με τη Νέα Δημοκρατία.

Φθιώτιδα: έχασε μια έδρα η περιφέρεια μετά την απογραφή. Βαριά «χαρτιά» για τη ΝΔ Σταϊκούρας και Οικονόμου, εκτός λίστας τελικά ο Θέμης Χειμάρας καθώς βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΣΔΟΕ. Επικεφαλής του ΚΚΕ στην περιφέρεια ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Κεντρική Μακεδονία

Ημαθία: και οι τέσσερις βουλευτές του 2019, συν τον Τόλκα (πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ) είναι εκ νέου υποψήφιοι στην περιφέρεια της Ημαθίας, στην οποία στη Μεταπολίτευση η πρωτιά άλλαξε χέρια αρκετές φορές και την λάμβανε το πρώτο κόμμα πανελλαδικά.

Κιλκίς: χωρίς εκπλήξεις από πλευράς ΝΔ, ο βουλευτής και υπουργός Γεωργαντάς είναι ξανά υποψήφιος, δύο νέα πρόσωπα στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο, αμφότερες γυναίκες (Πάκα, Σακαλάκη). Την αποχώρησή της από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε η βουλευτής Αγαθοπούλου.

Πέλλα: όλοι οι εκλεγμένοι βουλευτές ανανεώνουν την υποψηφιότητά τους, γνωρίζοντας πως τα δεδομένα είναι διαφοροποιημένα.

Πιερία: η ΝΔ πλαισιώνει τους εκλεγμένους υποψηφίους (Μπαραλιάκος, Παπαδημητρίου, Χιονίδη), με «φρέσκο αίμα» προκειμένου να διαχειριστεί τις πιέσεις που προκύπτουν. Υποψήφια και η Σκουφά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σέρρες: έχασαν μια έδρα κι από 6 βγάζουν πλέον 5 βουλευτές, το 2019 το εκλογικό σύστημα είχε δώσει μια έδρα στην Ελληνική Λύση αν και είχε βγάλει μικρότερο ποσοστό από το ΚΙΝΑΛ (8,68%). Όλοι οι βουλευτές του 2019 διεκδικούν την επανεκλογή τους – μεταξύ αυτών και ο τέως υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής…

Χαλκιδική: αντεπίθεση σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέροντας στο προσκήνιο την παλαιότερη εκλεγμένη βουλευτή, Κατερίνα Ιγγλέζη, η οποία πλαισιώνει τη νυν βουλευτή Κυριακή Μάλαμα. Από την πλευρά της η ΝΔ χάνει τον εκλεγμένο Γιώργο Βαγιωνά, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε την… απόσυρσή του – αλλά και την υποστήριξή του στη Ρούλα Μυλωνά.

Δυτική Μακεδονία

Κοζάνη: οι τέσσερις νυν βουλευτές της ΝΔ (Κωνσταντινίδης, Βρυζίδου, Παπαδόπουλος και Αμανατίδης) είναι ξανά υποψήφιοι σε μια περιφέρεια που χάνει μια έδρα συγκριτικά με τις εκλογές του 2019. Να παρατείνει την παραμονή της στη Βουλή ψάχνει η Βέττα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ.

Φλώρινα: Αντωνιάδης από τη μεριά της ΝΔ και Πέρκα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ρίχνονται ξανά στη μάχη της κάλπης κι έχουν τον πρώτο λόγο να ανανεώσουν τη θητεία τους στη Βουλή.

Γρεβενά: ο Πάτσης είχε κερδίσει τη μονοεδρική αλλά τέθηκε, λόγω του σκανδάλου, εκτός ψηφοδελτίων με φαβορί τον Σταυρόπουλο για την περιφέρεια, η οποία από το 2012 βάφεται… γαλάζια  πλην του Σεπτεμβρίου του 2015 οπότε η μονοεδρική κατέληξε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Καστοριά: την επανεκλογή τους, στις 21 Μαΐου, θα διεκδικήσουν τόσο ο Τσηκαλάγιας για τη ΝΔ όσο και η Τελιγιορίδου για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναμένεται να δοθεί μεγάλη μάχη εφόσον ο νομός Καστοριάς, μετά την απογραφή, έχει γίνει μονοεδρικός.

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Δράμα: δεν υπάρχουν εκπλήξεις στα ψηφοδέλτια των κομμάτων στη Δράμα με Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να συμπεριλαμβάνουν τους νυν βουλευτές τους σε έναν νομό, στον οποίο η ΝΔ θέλει να επαναλάβει τον θρίαμβο του 2019 και η αξιωματική αντιπολίτευση να κλείσει την «ψαλίδα».

Καβάλα: μια θέση στην επόμενη Βουλή θα διεκδικήσουν εκ νέου, για τη ΝΔ, οι Λαζαρίδης και Πασχαλίδης, καθώς και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιωτόπουλος. Εκτός ψηφοδελτίου έμεινε ο – άλλοτε – υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Καλαντζής, έπειτα από 30 χρόνια στον βουλευτικό στίβο.

Ξάνθη: ιδιαίτερο βάρος έχουν ρίξει όλες οι παρατάξεις στις ακριτικές περιοχές. Το μουσουλμανικό στοιχείο είναι έντονο στις λίστες σε μία προσπάθεια των κομμάτων να απευθυνθούν στη μειονότητα της περιοχής ενώ διεκδικούν την επανεκλογή τους οι Ζεϊμπέκ, Τσιλιγγίρης και Μπαράν.

Ροδόπη: υποψήφιοι εκ νέου και οι τρεις εκλεχθέντες βουλευτές του 2019, Στυλιανίδης, Χαρίτου και Αχμέτ αλλά οι ισορροπίες δείχνουν, μια 4ετία μετά, αλλαγμένες στο ΠΑΣΟΚ με την υποψηφιότητα του Πεταλωτή.

Εβρος: ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε συμβολικά τον Έβρο ως μια από τις επιλαχούσες έδρες του, υποψήφιοι και οι τέσσερες εκλεγέντες από το 2019 βουλευτές (Δημοσχάκης, Δερμεντζόπουλος, Κελέτσης και Γκαρά).

Ήπειρος

Αρτα: έχασε μια έδρα ενόψει εκλογών του 2023 αλλά ελέω εκλογικού συστήματος δεν είναι βέβαιο αν θα τη λάβει το δεύτερο ή το τρίτο κόμμα. Η περιοχή είναι γενέτειρα του Αλέξη Τσίπρα, με τη ΝΔ να διεκδικεί την πρωτιά με σθένος και με φαβορί εκ νέου τον Στύλιο «απέναντι» στη Γεροβασίλη.

Θεσπρωτία: η περιφέρεια έγινε μονοεδρική από διεδρική. Οι βουλευτές Γιογιάκας και Κάτσης μπαίνουν στη μάχη πρόσωπο με πρόσωπο και αυτή τη φορά, ντόπιες δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν σε άνοδο το ΠΑΣΟΚ.

Ιωάννινα: εκ νέου υποψήφιοι για τη ΝΔ θα είναι οι Αμυράς, Τασούλας και Κεφάλα. Επίσης, υποψήφια θα είναι και η σύζυγος του Ολυμπιονίκη Κεντέρη, Εξάρχου αλλά και ο άλλοτε σταρ ποδοσφαιριστής Σεϊταρίδης.

Πρέβεζα: υποψήφιοι εκ νέου οι νυν βουλευτές Πρεβέζης της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ Γιαννάκης και Μπάρκας αντίστοιχα, αλλά όχι η (υποψήφια το ’19) Χριστίνα Κριτσιμά του ΣΥΡΙΖΑ που στράφηκε στην αυτοδιοίκηση – ερίζουν Μάρκου και Μπάρκας για την πρωτιά.

Θεσσαλία

Καρδίτσα: ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, καθώς και οι δύο «γαλάζιοι» βουλευτές, Ασημίνα Σκόνδρα και Γιώργος Κωτσός, θα διεκδικήσουν πάλι την εκλογή τους. Προς έκπληξη πολλών, ο Σπύρος Λάππας δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς αποχώρησε – φαβορί για τη θέση του ο άλλοτε συνεργάτης του Νίκου Παππά, Κώστας Αγόρης.

Λάρισα: οι τρεις εν ενέργεια βουλευτές της ΝΔ (Χαρακόπουλος, Κέλλας, Μπίζιου) ζητούν ξανά τη ψήφο των συμπολιτών τους. Το ίδιο και οι ομόλογοί τους από ΣΥΡΙΖΑ (Κόκκαλης, Βαγενά), ΠΑΣΟΚ (Λιακούλη) και ΚΚΕ (Λαμπρούλης).

Μαγνησία: μετά την τελευταία απογραφή, η Μαγνησία χάνει μία έδρα εκπροσώπησης. Καμία σημαντική αλλαγή στις υποψηφιότητες των μεγάλων κομμάτων. Εκτός τέθηκε από τη λίστα του ΠΑΣΟΚ ο νευροχειρούργος Νικόλαος Χαυτούρας, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση της περίφημης άδειας του υπαλλήλου του ΟΣΕ, λίγες ώρες μετά το δυστύχημα στα Τέμπη.

Τρίκαλα: και οι τρεις βουλευτές της ΝΔ (Σκρέκας, Λιούτας, Παπακώστα-Παλιούρα) διεκδικούν την επανεκλογή τους, όχι όμως και ο Σάκης Παπαδόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ που προτίμησε να παραμείνει ενεργό στέλεχος του κόμματος και φαβορί για την έδρα είναι η Παναγιώτα Δριτσέλη.

Ιόνιες νήσοι

Λευκάδα: η ΝΔ εμπιστεύεται εκ νέου τον εκλεγμένο Θανάση Καββαδά, τον οποίο πλαισιώνει ο Βασίλης Παπαχρήστος. Επανέρχεται για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Σταύρος Γρηγόρης που εκλέχτηκε βουλευτής τον Ιανουάριο του 2015 αλλά έχασε για περίπου 200 ψήφους τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς. Ριζικές αλλαγές για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Ζάκυνθος: η… είδηση είναι η προσθήκη του Σταύρου Κοντονή στο ΠΑΣΟΚ, με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019 είχε λάβει 4.098 σταυρούς ενώ το ΚΙΝΑΛ συνολικά… 1.182. Εξ ου και στη Χαριλάου Τρικούπη ορέγονται τη μονοεδρική, την οποία όμως είναι σχεδόν απίθανο να χάσει ο Ακτύπης της ΝΔ.

Κέρκυρα: έδρα και στην επόμενη Βουλή θα διεκδικήσουν ο Στέφανος Γκίκας για τη ΝΔ, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης για τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Δημήτρης Μπιάγκης για το ΠΑΣΟΚ. Αίσθηση προκαλεί η υποψηφιότητα της Μαρίας Δρυ, κόρης του αείμνηστου υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Δρυ.

Κεφαλληνία: ανεπηρέαστος, μετά και την απογραφή του 2021, ο νομός, έμεινε μονοεδρικός. Η μοναδική έδρα, το 2019, πήγε στον Παναγή Καππάτο, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του.

Κρήτη

Ηράκλειο: ο πολύπειρος Κεγκερόγλου αποχώρησε με στόχο την αυτοδιοίκηση, φαβορί δεν υπάρχει για τη θέση του από το ΠΑΣΟΚ σε μια περιφέρεια όπου… ορέγεται και δεύτερη έδρα. Και οι 8 βουλευτές του 2019 διεκδικούν εκ νέου την ψήφο.

Λασίθι: παρέμεινε διεδρική η περιφέρεια, Πλακιωτάκης και Θραψανιώτης διεκδικούν την επανεκλογή τους με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα.

Ρέθυμνο: το ανεβασμένο στην περιοχή ΠΑΣΟΚ διεκδικεί μια από τις άλλες δύο έδρες, τις οποίες κατέχουν και επαναδιεκδικούν οι Κεφαλογιάννης και Ξανθός, στο ψηφοδέλτιο και ο γνωστός αθλητικογράφος Σκουντής. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μάχονται πάντως για την πρώτη θέση…

Χανιά: η χήρα του Βολουδάκη, Σέβη, διεκδικεί την έδρα του ενώ εκτός έμεινε τελικά η Ελευθερία Αρχοντάκη για τη ΝΔ. Ο Πολάκης παίζει… σόλο για την μια έδρα του ΣΥΡΙΖΑ, που λόγω της ποσόστωσης είχε βγάλει το ’19 μόνο έναν βουλευτή, εξ ου και ελπίζει φέτος ο Σταθάκης.

Αιγαίο

Κυκλάδες: ξανά υποψήφιοι οι Βρούτσης, Μονογυιού, Φόρτωμας για τη ΝΔ. Κανονικά κατεβαίνει και ο Συρμαλένιος με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια περιφέρεια που η ΝΔ είθισται να παίρνει την πρωτιά και με διαφορά.

Σάμος: συνήθως όποιο κόμμα βγαίνει πρώτο στις εκλογές, παίρνει και τη μονοεδρική της Σάμου και αυτό ίσχυε διαρκώς στη Μεταπολίτευση πλην του 1996. Το 2019 η ΝΔ ανέκτησε τα πρωτεία και ο Χριστόδουλος Στεφανάδης διεκδικεί την επανεκλογή του.

Λέσβος: και οι τρεις εν ενέργεια βουλευτές της Λέσβου από τρία διαφορετικά κόμματα, θα είναι ξανά υποψήφιοι. Το ΚΚΕ έχει ξανά υψηλές φιλοδοξίες στο νησί.

Χίος: Μηταράκης και Μιχαηλίδης διεκδικούν την επανεκλογή τους στο νησί, εκ νέου κατεβαίνει με το ΚΚΕ η Κυρίτση, πρώην μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια έδρα που δύσκολα θα αλλάξουν οι ισορροπίες.

Δωδεκάνησα: ο χαμός, πρόωρα, του Νεκτάριου Σαντορινιού, οδήγησε την έδρα στον Γάκη που είναι φαβορί για να εκλεγεί για τον ΣΥΡΙΖΑ – εκτός κι αν διαλέξει την έδρα ο Τσίπρας. Στην περιφέρεια κατεβαίνουν όλοι της ΝΔ που είχαν εκλεγεί προ 4ετίας.