Περιεχόμενα
Το τελευταίο διάστημα, η πρόθεση του δικαστικού Αναστάσιου Κανελλόπουλο να παίξει τον ρόλο του αχυρανθρώπου προκειμένου να κατέβει στις εκλογές ο Ηλίας Κασιδιάρης, έχει δημιουργήσει αρκετούς τριγμούς.
Αφενός διότι πρόκειται για ένα πρόσωπο που προέρχεται από το δικαστικό σώμα (και άρα κάποιοι θεωρούν ότι έχει κύρος) και αφετέρου επειδή πλέον το βάρος πέφτει στον Άρειο Πάγο. Την ίδια ώρα, όμως, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη: Δεν πρόκειται να επιτρέψουν στον Ηλία Κασιδιάρη με βιτρίνα ή χωρίς να βρεθεί στην επόμενη Βουλή. Ακόμα κι αν χρειαστεί περαιτέρω νομοθετική ρύθμιση. Ναι μεν οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η διάταξη Βορίδη αρκεί, όμως το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα.
Επαρκές το θεσμικό πλαίσιο
«Υπάρχει επαρκές θεσμικό πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα στον Άρειο Πάγο να απαγορεύσει σε εγκληματικές οργανώσεις, επιστρατεύοντας οποιοδήποτε τρικ, να κατέβουν στην εκλογική διαδικασία. Αν τεχνικά χρειάζεται να γίνουν οι οποιεσδήποτε προσθήκες, εδώ είμαστε για να το δούμε», τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, με τον συνταγματολόγο Ν. Αλιβιζάτο να προσθέτει: «ο κ. Κανελλόπουλος βρίσκεται προ του διλήμματος ή να τεστάρει το νόμο υποβάλλοντας υποψηφιότητα και του ίδιου του Ηλία Κασιδιάρη, κάτι το οποίο αποτελεί ευθεία αμφισβήτηση του νόμου και θα κληθεί ο Άρειος Πάγος να πει ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος κάποιος που έχει καταδικαστεί ή να πει “δεν κατεβάζω υποψηφιότητα Κασιδιάρη και τοποθετώ κάποιο άλλο πρόσωπο”».
Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε σε πρόσφατή του τηλεοπτική συνέντευξη ότι τα νομικά εργαλεία για το «μπλόκο» στον Κασιδιάρη υπάρχουν. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για μια απόπειρα καταστρατήγησης του νόμου, μια παραβίαση εκ του πλαγίου το οποίο οφείλει ο Άρειος Πάγος να διαγνώσει. Όπως είπε, η εξέλιξη αυτή δεν τον εκπλήσσει γνωρίζοντας το πρόσωπο του κ. Κανελλόπουλου και τις προσωπικές φιλοδοξίες που είχε δείξει στο παρελθόν.
Δέκα αρεοπαγίτες
Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τις 5 Μαΐου αναμένεται το τοπίο να έχει ξεκαθαρίσει. Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, κάθε κόμμα και συνδυασμός κομμάτων (όπως και μεμονωμένοι υποψήφιοι εάν υπάρξουν) θα υποβάλει στον Άρειο Πάγο, σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 2 Μαΐου 2023 την αίτησή του με τους υποψηφίους του, ενώ δύο ημέρες πριν θα υποβάλει στο Ανώτατο Πολιτικό Δικαστήριο κάθε πολιτικός σχηματισμός το όνομά του, το σήμα του και το καταστατικό του κόμματος.
Στην συνέχεια το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου θα συνεδριάσει προκειμένου να ανακηρυχτούν τα κόμματα και οι συνδυασμοί κομμάτων που έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις να συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές.
Στο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, υπηρετεί με την ιδιότητα του προέδρου ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Χρήστος Τζανερρίκος και οι εξής δέκα αρεοπαγίτες: Ευδοξία Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη, Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, Χρήστος Κατσιάνης, Ασημίνα Υφαντή, Κανέλλα Τζαβέλλα-Δημαρά, Στέφανος-Σπυρίδων Πανταζόπουλος, Γεώργιος Παπαγεωργίου, Κορνηλία Πανούτσου, Φώτιος Μουζάκης και Αικατερίνη Χονδρορίζου.