Περιεχόμενα
Μια δεύτερη μεγάλη νίκη σημειώνει η Νέα Δημοκρατία και η αναφορά δεν γίνεται για την πρωτιά που εξασφαλίζει και στις δεύτερες εκλογές.
Η νίκη αφορά στους βασικούς στόχους που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά τον θρίαμβο της 21ης Μαΐου.
Ζήτησε από τα στελέχη του κόμματος να μην χαλαρώσει κανείς παρά το τεράστιο προβάδισμα και η προτροπή του έπιασε τόπο, καθώς άπαντες στη γαλάζια παράταξη έκαναν το παν τον μήνα που ακολούθησε ώστε η Νέα Δημοκρατία να παραμείνει σε υψηλές πτήσεις.
Ζήτησε επίσης από τους πολίτες ισχυρή εντολή και με βάση τις δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία δεν αποκλείεται να είναι και ψηλότερα από το ούτως ή άλλως εντυπωσιακό 41%.
Οι στόχοι, λοιπόν, δείχνουν να επιτυγχάνονται, η αυτοδυναμία είναι προ των πυλών και πλέον όλοι στην Πειραιώς αρχίζουν να σκέφτονται την επόμενη μέρα. Με τον Μητσοτάκη να έχει ήδη προαναγγείλει αλλαγές σε πρόσωπα και θέσεις και τους πολίτες να περιμένουν πράξεις και λύσεις σε θέματα που «καίνε», με πρώτο και καλύτερο την ακρίβεια.
ΝΔ VS ΣΥΡΙΖΑ: Από 19,5% ως 21,1% η διαφορά τους – Τι δείχνουν οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις
Στο 39,5% καταγράφει τη ΝΔ στην πρόθεση ψήφου η ALCO , σε δημοσκόπηση που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης και παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Alpha.
Η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζεται στο 18,4% στην πρόθεση ψήφου είναι στις 21, 1 μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ καταγράφηκε με οριακές απώλειες στο 10,5% στην πρόθεση ψήφου το ΚΚΕ στο 6,8% , η Ελληνική Λύση στο 3,4%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 3,3%, η Νίκη στο 2,8% , το ΜεΡΑ25 στο 2% και οι Σπαρτιάτες στο 2,1%.
Σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου που κάνει η ALCO, η ΝΔ θα κινηθεί μεταξύ 39,8% έως 43.8% , ο ΣΥΡΙΖΑ από 17,8% έως 21,8% και το ΠΑΣΟΚ από 10,2% έως 13,2%. Από 6,4% ως 8,4% είναι η εκτίμηση ψήφου για το ΚΚΕ, από 2,8% ως 4,4% η Ελληνική Λύση, από 2,7% ως 4,3% η Πλεύση Ελευθερίας, το ΜεΡΑ25 από 1,6% ως 2,4% και οι Σπαρτιάτες από 1,6% ως 2,3%.
Είναι ενδιαφέρον ότι οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους δηλώνουν πολύ ή αρκετά βέβαιοι για την ψήφο τους – και μάλιστα, μόλις το 81% αναφέρει ότι θα ψηφίσει το ίδιο κόμμα που επέλεξε στις εκλογές του Μαΐου.
Δημοσκόπηση Pulse
Η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, δίνει τη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο 19,5%.
Η δημοσκόπηση, την οποία παρουσίασε η Σία Κοσιώνη στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, αναλύει τα τελευταία δεδομένα και αποτυπώνει όλα τα σενάρια κατανομής εδρών, ακόμη και για Βουλή με εννέα κόμματα. Ο κοινός παρονομαστής όλων των σεναρίων στη δημοσκόπηση της Pulse, είναι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, καθώς η διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου στις 20 μονάδες
Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 1.016 ενηλίκων με δικαίωμα ψήφου, στο διάστημα από τις 18 έως τις 20 Ιουνίου.
Αρχικά τέθηκε το ερώτημα τι προτιμούν οι ψηφοφόροι σε περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση (παρ΄ ότι όλα τα σενάρια δείχνουν αυτοδυναμία της ΝΔ). Σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θέλουν κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ το 32% δήλωσε ότι πρέπει να πάμε σε νέα εκλογική διαδικασία.
Το δε 94% των ερωτηθέντων, δήλωσε ότι θα πάει ξανά να ψηφίσει.
To 73% θα ψηφίσει το ίδιο κόμμα – Μόλις το 14% θα αλλάξει
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για τη διαμόρφωση του αποτελέσματος και της διαφοράς -ιδιαίτερα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου- παρουσιάζει το ερώτημα πόσοι από τους ψηφοφόρους θα ψηφίσουν το ίδιο κόμμα με την 21η Μαΐου και πόσοι θα αλλάξουν. Η μεγάλη πλειοψηφία, το 73%, δήλωσε ότι θα ψηφίσει το ίδιο κόμμα και μόλις 14% θα στραφεί σε άλλες επιλογές.
Στο 39,5% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ με αναγωγή επί των εγκύρων
Η Νέα Δημοκρατία, ένα μήνα μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, δείχνει να διατηρεί τη διαφορά των -σχεδόν- 20 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει το 38,5% των προτιμήσεων και ο ΣΥΡΙΖΑ το 19%, διαμορφώνοντας τη διαφορά στο 19,5%. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 11,5%, το ΚΚΕ 6,5%, η Ελληνική Λύση 3,5%, η Νίκη 3,5%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,5%, ενώ κάτω από το όριο του 3% βρίσκονται το ΜέΡΑ25 και οι Σπαρτιάτες.
Όλα τα σενάρια κατανομής εδρών και αναποφάσιστων
Η έρευνα της Pulse παρουσίασε όλα τα σενάρια, ακόμη και για Βουλή με εννέα κόμματα. Το βασικό σενάριο προβλέπει 7 κόμματα, ωστόσο ο κοινός παρονομαστής, σε κάθε περίπτωση, είναι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, με έδρες που κυμαίνονται από 155 έως και 166, ανάλογα με τον αριθμό των κομμάτων που θα «πιάσουν» το όριο για την είσοδό τους στη Βουλή.
Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η εκτίμηση του ποσοστού των κομμάτων, μετά και την ενσωμάτωση της πιθανής κατανομής των αναποφάσιστων.