Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής 21ης Μαΐου ήρθε στη δημοσιότητα, από την Kapa Research εν όψει και των δεύτερων εκλογών που όλα δείχνουν ότι θα γίνουν στις 25 Ιουνίου.

Η μέτρηση που έγινε έγινε στον απόηχο των εκλογών απαντά πού οφείλεται η σαρωτική επικράτηση της ΝΔ, σε τι προσβλέπει ο κόσμος από εκείνη, αλλά και τι πρέπει να γίνει στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ενώ δίνει μια πρώτη εκτίμηση για τις δεύτερες εκλογές.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία ξεπερνάει το «double score, καθώς συγκεντρώνει το 41,3% των πολιτών που απάντησαν στη δημοσκόπηση. Στο 19,5% είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ να μειώνει τη διαφορά, εμφανιζόμενο στο 14.4%.

Από εκεί και πέρα, στο 7,2% είναι το ΚΚΕ και στο 4,6% η Ελληνική Λύση, ενώ η Βουλή είναι επτακομματική με βάση τη συγκεκριμένη έρευνα μιας και Πλεύση Ελευθερίας και ΝΙΚΗ πιάνουν το όριο του 3% (3,9% και 3,5%).

Δημοσκόπηση
Δημοσκόπηση

Από τα αποτέλεσμα της έρευνας της Κάπα Research προκύπτει πως το συναίσθημα που προκάλεσε το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου στους πολίτες είναι η ελπίδα, η ικανοποίηση, ανακούφιση σε ποσοστό 50%, ενώ ανησυχία, λύπη, θυμό/οργή απαντά το 44%.

Δημοσκόπηση

Στην εκτίμηση για την πορεία της χώρας μετά τις πρώτες εκλογές, οι πολίτες πιστεύουν πως αυτή θα πάει σίγουρα καλύτερα ή μάλλον καλύτερα σε ποσοστό 50%, μάλλον χειρότερα ή σίγουρα χειρότερα σε ποσοστό 38%.

Δημοσκόπηση

Στο ερώτημα πού οφείλεται η επικράτηση της ΝΔ σε αυτές τις εκλογές, οι ψηφοφόροι απάντησαν:

Δημοσκόπηση

Στο ερώτημα για την επόμενη ημέρα των δεύτερων εκλογών οι πολίτες απάντησαν πως η ΝΔ πρέπει να κερδίσει την αυτοδυναμία σε ποσοστό 56% και ότι σε ποσοστό 28% ότι η ΝΔ θα πρέπει να αναγκαστεί να συγκυβερνήσει με κάποιο άλλο κόμμα.

Δημοσκόπηση

Όσον αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, στις επόμενες εκλογές οι πολίτες απάντησαν πως σε ποσοστό 52% ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να υποχωρήσει κι άλλο και να αντικατασταθεί από το ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δημοσκόπηση

Μετά τη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, οι ψηφοφόροι πιστεύουν σε ποσοστό 46% πως θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα διαδικασίες διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα και εκλογής νέου αρχηγού, ενώ σε ποσοστό 33% υποστηρίζουν πως θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα.

Δημοσκόπηση