Περιεχόμενα
Καλή τύχη στους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ ευχήθηκε ο Νίκος Παππάς, ο οποίος τους κάλεσε «να σταματήσουν να ασχολούνται με τον ΣΥΡΙΖΑ και να ασχοληθούν με το δικό τους κόμμα» αναρωτώμενος:
«Θα πουν καλώς τα έκανε ο Τσακαλώτος με τη φορολογία που έβαλε; Θα πουν ότι καλώς παρουσίασε τα παράλληλα νομίσματα; Θα πουν ότι καλώς ο Κατρούγκαλος καλά έκανε και έλγε “και λίγα σας βάλαμε;”».
Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ένα σχήμα «ανταγωνιστικό που δημιουργείται «με ισχυρή ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ υπενθύμισε ότι «όταν αποχώρησαν 25 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ για το μνημόνιο, δεν έκαναν Κοινοβουλευτική Ομάδα απέναντι στο κόμμα με το οποίο εξελέγησαν».
Ερωτηθείς αν θα χρησιμοποιούσε τον όρο αποστασία, ο κ. Παππάς είπε ότι «η λέξη αποστασία είναι πολύ φοροτισμένη αλλλά σημαίνει απόσταση από κάτι. Έχουν πάρει απόσταση και από τη λαϊκή εντολή και από τη δημοκρατική επιλογή του κόσμου που ήρθε στην κάλπη».
Κατά τον ίδιο όσοι αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ «την ίδια νύχτα της δημοκρατικής εκλογής είχαν σχεδιάσει την αποχώρησή τους.
Θυμάμαι ότι άκουσα τον Τσακαλώτο που τώρα χτίζει το δικό του κόμμα, να μιλά για ήττα της Αριστεράς, ενώ η Αριστερά είχε πάρει μια μεγάλη ανάσα με κόσμο. Τώρα κατάλαβα γιατί το έκαναν.
Είναι έλλειμα δημοκρατικής κουλτούρας. Φίλης, Σκουρλέτης, Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Τσακαλώτος δεν σεβάστηκαν τη δημοκραική έκφραση των πολιτών, δεν αναγνώρισαν τον νεοκλεγέντα πρόεδρο και άρχισαν να τον αποδομούν από την πρώτη στιγμή».
Παππάς: Από τα 1.400 μέλη σε ΟΜ παραιτήθηκαν 35
Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχει μια τεχνητή επαναλαμβανόμενη παρίτηση στελεχών. Μίλησα με συντρόφισσα στη Λέσβο και από τα 1.400 μέλη είχαν παραιτηθεί 35 μέλη».
Στην ερώτηση, τέλος, αν υιοθετεί την τελευταία δήλωση Κασσελάκη για Τσακαλώτο-Κατρούγκαλο, ο Νίκος Παππάς είπε ότι «τη φράση αυτή εάν την πολιτικοποιήσουμε, την αποδέχομαι με την έννοια ότι δεν πρέπει να επαναλάβουμε πολιτικές που μας αναγκάσαν να εφαρμόσουμε».
Κόμμα των 11: Φτιάχνουν κόμμα, βρήκαν ήδη τα γραφεία
Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ηλιόπουλος προχωρούν αποφασιστικά στο επόμενο βήμα για το νέο κόμμα της Αριστεράς.
Το Σαββατοκύριακο αποφασίζουν με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο το όνομα της ΚΟ και από Δευτέρα βάζουν μπροστά και το νέο κόμμα έχοντας ήδη βρει και τα γραφεία στο κέντρο της Αθήνας.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο σε κοινή συνεδρίαση οι 11 βουλευτές και τα κορυφαία στελέχη της ομάδας Αχτσιόγλου-Χαρίτση και της Ομπρέλας του Ευκλείδη Τσακαλώτου αποφασίζουν για τους ρόλους που θα αναλάβουν ο καθένας, έτσι ώστε από τη Δευτέρα κιόλας να καταθέσουν στον πρόεδρο της Βουλής το αίτημα για τη συγκρότηση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Παίρνει σάρκα και οστά ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ»
Ωστόσο τα κορυφαία στελέχη και οι υπουργοί της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι είναι έτοιμοι να κάνουν το δεύτερο αποφασιστικό βήμα ενόψει Ευρωεκλογών, με την ίδρυση και του νέου κόμματος.
Οι συζητήσεις είναι ιδιαίτερα προχωρημένες καθώς εκτός από την ετοιμότητα που επέδειξαν για τη σύσταση νέας ΚΟ, είναι έτοιμοι και για τη δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα της κυβερνώσας και ανανεωτικής Αριστεράς
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν βρεθεί και τα γραφεία που θα στεγάσουν το «νέο ΣΥΡΙΖΑ» στο Νέο Κόσμο.
Ο πρόεδρος της ΚΟ, όπως όλα δείχνουν, Αλέξης Χαρίτσης έδωσε και το στίγμα της ετοιμότητας για την επόμενη ημέρα στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανεξαρτητοποίηση των 9 βουλευτών ότι «δεν χρειάζεται βιασύνη. Θέλουμε να γίνουν βήματα σταθερά και στέρεα.
Βεβαίως στη συνέχεια θα δούμε και όλα τα πολιτικά βήματα για τη συγκρότηση και πολιτικού φορέα» όπως είπε στον ΑΝΤ1.
Στο νέο φορέα πάντως μέχρι και αυτή τη ώρα θα εκφραστεί όλο το φάσμα των αποχρώσεων από τη διάσπαση συμπεριλαμβάνοντας και την ομάδα Τσακαλώτου, αλλά και την οικολογία που σε αυτή τη φάση εκφράζεται με το πράσινο κόμμα του ανεξάρτητου πλέον ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη και στο οποία ο κ. Ηλιόπουλος έκανε άνοιγμα για συνεργασία.
Φάμελλος, Ζαχαριάδης, Θεοχαρόπουλος – Φωνές κριτικής κατά Κασσελάκη
Η μεγάλη έξοδος της γενιάς των 40άρηδων έριξε πολύ πιο βαριά τη σκιά της στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, απ’ όσο τελικά αναμενόταν, καθώς το κύμα φυγής έγινε ιδιαίτερα αισθητό και επικοινωνιακά αλλά και στην πράξη, με εκατοντάδες στελέχη να εγκαταλείπουν το κόμμα, το οποίο υπηρέτησαν και έχτισαν επί δεκαετίες.
Πρώτος που άνοιξε τον χορό της κριτικής στη Πολιτική Γραμματεία στον κ. Κασσελάκη ήταν ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο νέος πρόεδρος.
Η υπερπροβολή στα Μέσα Ενημέρωσης και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και η έμφαση στην εικόνα παρά στην παραγωγή πολιτικής από την πλευρά του πρόεδρου σχολιάστηκε δηκτικά στη φάση της δεύτερης μεγαλύτερης διάσπασης, με τον Σωκράτη Φάμελλο να επισημαίνει στον κ. Κασσελάκη ότι «δεν είναι μόνο επικοινωνία, είναι και πολιτική και ότι δεν φταίνε μόνο οι αποχωρήσαντες».
Στην Πολιτική Γραμματεία αναπτύχθηκαν δύο πεδία αντιπαράθεσης μεταξύ νέο-προεδρικών και μερίδας της παλιάς φρουράς των «προεδρικών».
Το ένα ήταν για το κατά πόσο θα έπρεπε να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με σκληρή γραμμή απέναντι στα στελέχη που αποχώρησαν, με τους περισσότερους από τους 24 που απέμειναν τελικά στο όργανο να επιτυγχάνουν να μαλακώσουν αισθητά οι τόνοι απέναντι στους «αποστάτες».
Το μπλοκ των στελεχών που βρέθηκαν απέναντι στον κ. Κασσελάκη στο θέμα του δημοψηφίσματος παραμονές της ΚΕ, κατάφερε να επιβάλλει σαφώς πιο μετριοπαθείς αναφορές σε σχέση με το μπλοκ των νέο-προεδρικών που επιθυμούσε να υιοθετηθεί η ρητορική Πολάκη και άλλων περί «αποστατών» και την οποία είχε υιοθετήσει σε δηλώσεις του ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Κώστας Ζαχαριάδης σύμφωνα με πληροφορίες, εξαπέλυσε πυρά κατά του κ. Κασσελάκη στοχοποιώντας τον κ. Πολάκη σημειώνοντας ότι «έγιναν λάθη, τεράστια λάθη. Κέρδισαν» οι ακραίοι.
Δημιουργήθηκαν διαδικαστικά αδιέξοδα, συνθήκες συναισθηματικής ασφυξίας» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από την ίδια ομάδα στελεχών, ο οποίος έβαλε όλη την ηγετική ομάδα στο κάδρο της ευθύνης για τις δύο φάσεις της διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «έγιναν λάθος χειρισμοί από την ηγετική ομάδα, ειδικά με το δημοψήφισμα και με την ομιλία και τους χειρισμούς στην Κ.Ε. Στόχος θα έπρεπε να είναι η διεύρυνση και η συσπείρωση δυνάμεων, όχι η συρρίκνωση».