Ούτε Κυκλάδες, ούτε Δωδεκάνησα, ούτε Βορειοανατολικό Αιγαίο. Ο Σεπτέμβριος ανήκε σε ένα νησί όπου τα πάντα είναι ευνοϊκά για να το επισκεφθεί κόσμος, κυρίως όμως από Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, διότι από Αττική, όπου βρίσκεται το 50% του πληθυσμού της χώρας, είναι λιγάκι ταλαιπωρία να μπεις στο αμάξι, να οδηγήσεις ένα 2ώρακι περίπου και να πάρεις πλοίο. Πας βέβαια άνετα με αεροπλάνο από το Ελ. Βενιζέλος.

Με τόσα στοιχεία που έχουμε δώσει, αν δε βρήκες το νησί, είσαι ή άσχετος από γεωγραφία και Ελλάδα ή 15 ετών. Πρόκειται, σαφώς, για τη Σκιάθο, το μόνο στις Σποράδες που είχε ολοκληρωμένη θερινή σεζόν και δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την έλλειψη δρομολογίων, όπως η Σκόπελος και η Αλόννησος.

Ως προς τον τουρισμό τον Σεπτέμβριο, τα 14 αεροδρόμια της Ελλάδας, εκτός αυτού των Αθηνών και της Μακεδονίας, σημείωσαν άνοδο στις αφίξεις σε σχέση με το 2023, με εξαίρεση τη Μύκονο, την Καβάλα και την Κεφαλονιά, ενώ Άκτιο και Κως είχαν ανεπαίσθητη πτώση, κάτω της μονάδας, έχοντας όμως και θετικό πρόσημο στο 9μηνο του 2024 σε σχέση με το 2023.

Ούτε Ρόδος, ούτε Κρήτη: Το Νο1 νησί του Σεπτεμβρίου θα σε εκπλήξει - Είχε τη μεγαλύτερη αεροπορική αύξηση στη χώρα

Οι συνθήκες του αεροδρομίου ευνοούν τις αεροπορικές αφίξεις στο νησί

Η Σκιάθος όμως, είναι το νησί, το αεροδρόμιο για την ακρίβεια, που κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο τον Σεπτέμβριο σε σχέση με το 2023, ούσα 25,7% πάνω. Είναι χαρακτηριστικό πως σε επίπεδο αύξησης, μόνο η Μυτιλήνη την κοιτάζει κάπως στα μάτια, με 19,6% πάνω στην τουριστική κίνηση μέσω αεροδρομίου.

Η Μυτιλήνη είναι πάνω από τη Σκιάθο στο σύνολο του έτους,με 55% άνοδο από το 9μηνο του 2023. Αξίζει πάντως να αναφερθεί, ότι σε αυτά τα δύο νησιά τα νούμερα είναι κάτω από 100.000 επισκέπες στον Σεπτέμβριο και σε πραγματικούς αριθμούς η απόσταση από τη Ρόδο των 1,06 εκατομμυρίων τουριστών, είναι χαώδης.

Αυτό που κάνει όμως η Σκιάθος, αυτό που καταφέρνει το νησί, είναι ενδεικτικό της δυναμικής του και, ας μην ξεχνάμε, πως τον Αύγουστο είχε πληρότητα άνω του 96%, αγγίζοντας στην εβδομάδα του 15αύγουστου το 98%. Είναι σίγουρα μια ανερχόμενη δύναμη κι ένα τουριστικό success story, αφού είναι το τέλειο σε επίπεδο τουριστικών αφίξεων, χωρίς να είναι στην υπερβολή, ούτε να τους ψάχνει με το τουφέκι.

Ένα μεγάλο κέρδος του νησιού, ιδίως για πιο μεγάλα πορτοφόλια, είναι πως το αεροδρόμιο δεν απέχει από τις κατοικήσιμες περιοχές και προσγειώνεται άνετα ένα ιδιωτικό τζετ για να μεταφερθούν γρήγορα από εκεί οι αποβιβαζόμενοι.