«Η υπόθεση της Χρυσής Αυγής ήταν μια πρωτοφανής για τα δικαστικά και πολιτικά χρονικά της πατρίδας μας τα τελευταία χρόνια. Έφτασε στην «αυλή» της δικαιοσύνης και έπρεπε να ορθοτομηθεί.

Ήταν μια επίπονη εργασία, πάρα πολλές σελίδες, μεγάλη πρόταση, αλλά για να είμαι δίκαιος, οφείλω να μνημονεύσω και την πολύτιμη συνδρομή των δύο ανακριτριών, της κυρίας Κλάπα και της κυρίας Δημητροπούλου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, στο πλαίσιο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, προσθέτοντας ότι «έγινε μια επίπονη και συστηματική εργασία, εξασφαλίστηκαν πάρα πολλά αποδεικτικά στοιχεία, πάνω στα οποία στηρίχθηκε και η πρότασή μου».

Για την κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές, είπε: «Στη δική μας περίπτωση – της υποψηφιότητας του κυρίου Κασιδιάρη – ο λαός πρέπει να αποφασίσει και να κρίνει με κάποια κριτήρια. Μια κυβέρνηση, οποιαδήποτε κυβέρνηση έχει διαδράμει κάποιο χρόνο, έχει κάνει κάποια έργα ή δεν έχει κάνει κάποια άλλα. (…) Πρέπει λοιπόν ψύχραιμα και ώριμα, ο καθένας ατομικά αλλά και για τους υπολοίπους, να σκεφτεί ποια θα είναι η απόφασή του και ποια θα είναι η ψήφος του. (…)

Είναι πρωτοφανές και ένα δύσκολο θέμα. Νομίζω ότι ο καθένας πρέπει να σκεφτεί, αν με την ψήφο του θα συνδεθεί ή όχι με ένα γεγονός ακραίο και δυσάρεστο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ιστορία λέει ότι η Χρυσή Αυγή βαρύνεται με μια δολοφονία. Είτε την αποδέχεται, είτε την επεδίωξε. Αυτό είναι ένα κριτήριο το οποίο πρέπει να απασχολήσει βασικά τον καθένα».

Κληθείς να απαντήσει αν έχει αμβιβολία ότι η καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης ήταν στοιχειοθετημένη, ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου απάντησε ότι ήταν «απολύτως στοιχειοθετημένη, με πραγματικά περιστατικά, τα οποία προ ανέφερα και με αποδεικτικά στοιχεία ακλόνητα και με την παλαιά μέθοδο συλλογής αποδεικτικών στοιχείων και με την καινούργια, με σκηνές, με διάφορα πράγματα.

Η ζωντανή εικόνα αποδίδει τι πράγματι έγινε και όντως υπήρχε μια δολοφονία. Δεν νομίζω ένα κόμμα που βαρύνεται με μια δολοφονία θα μπορεί να εκπροσωπήσει επαξίως στη Βουλή κάποια ομάδα Ελλήνων πολιτών».

«Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν μπορεί να είναι αγόμενος, φερόμενος ή πιεζόμενος», υποστήριξε ο κ. Ντογιάκος, αναφέροντας πως «είμαι πεπεισμένος ότι αν κ. Τζανερίκος πίστευε ότι κάποιος τον αδίκησε θα ερχόταν να μου πει κάνε κάτι. Εγώ αυτό θα έκανα».

Σχετικά με το εάν υπάρχει πιο παρεμβατική στάση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, ο κ. Ντογιάκος ανέφερε πως εξαρτάται από τα θέματα, που κάποιες φορές είναι πολλά και δύσκολα.

«Κατεξοχήν αρμόδιος είναι ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών. Η σημασία της παρέμβασης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι ώστε να ορθοτομηθεί καλύτερα η υπόθεση, προκειμένου στην πορεία να μην υπάρξουν νομικά προβλήματα», δήλωσε.

Photo credits: Eurokinissi