Η Βουλή ολοκλήρωσε τις εργασίες της και είναι βέβαιο ότι πολλοί από εκείνους που συμμετείχαν στην τελευταία σύνθεσή της δεν θα επιστρέψουν στα έδρανα μετά την κάλπη του Μαΐου, λόγω και της απλής αναλογικής. Κάποιοι, πάντως, δεν περίμεναν να τους δείξει ο λαός την έξοδο και πήραν οι ίδιοι την απόφαση να κρεμάσουν τα κοινοβουλευτικά τους… παπούτσια. Συνολικά 18 – και για διάφορους λόγους
Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση από την εποχή των δεύτερων εκλογών της Μεταπολίτευσης, το 1977, το κοινοβούλιο ανανεώνεται σε μεγάλο βαθμό. Στην χειρότερη των περιπτώσεων ένα 30% δεν καταφέρνει, είτε να επανεκλεγεί, είτε δεν θέτει υποψηφιότητα. Κάτι ανάλογο αναμένεται να ισχύσει και στις προσεχείς εκλογές αλλά με μικρότερο ποσοστό.
Κώστας Τζαβάρας: μετά από 19 έτη στο Κοινοβούλιο αποφάσισε να αποχωρήσει, εκλεγόταν στον νομό Ηλείας με τη Νέα Δημοκρατία.
Σταύρος Καλογιάννης: βουλευτής Ιωαννίνων με τη ΝΔ από το 2010 ως το 2015 και από το 2019 ως και… για λίγες ημέρες ακόμη, αποσύρεται στα 62 του.
Γιώργος Βαγιωνάς: από τους πλέον έμπειρους της Βουλής, ο γνωστός νεφρολόγος πρωτοεξελέγη με τη ΝΔ το 2004 και έκλεισε την πορεία του, στα 83 του χρόνια πια.
Χριστόφορος Μπουτσικάκης: βουλευτής Α’ Πειραιώς με τη ΝΔ, αποφάσισε να μην είναι εκ νέου υποψήφιος αναλαμβάνοντας ρόλο στην επιτροπή εκλογικού αγώνα του κόμματος.
Γεωργία Μαρτίνου: διαρκώς βουλευτής στην Ανατολική Αττική με τη ΝΔ, αποφάσισε να απέχει για προσωπικούς λόγους.
Χρήστος Ταραντίλης: άλλη μια προσωπική επιλογή από τον βουλευτή Επικρατείας με τη ΝΔ και θα αφοσιωθεί στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, καθώς είναι καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Κώστας Καραμανλής: ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να αποσυρθεί οριστικά από το Κοινοβούλιο, πιθανώς όμως όχι από την πολιτική – το μέλλον θα δείξει.
Αλέκος Φλαμπουράρης: διανύει την όγδοη δεκαετία της ζωής του κι αποφάσισε να αποσυρθεί, καθώς η ενασχόληση του με την πολιτική χρονολογείται από την εποχή των «Λαμπράκηδων» το μακρινό 1960
Βασίλης Βασιλικός: εξελέγη για πρώτη φορά στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, όπου τέθηκε επικεφαλής για τιμητικούς λόγους και, στα 88 του, δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.
Σπύρος Λάππας: βουλευτής Καρδίτσας με τον ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξε να αποσυρθεί από τα κοινά στα 72 του.
Γιάννης Γκιόλας: ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να μην είναι εκ νέου υποψήφιος.
Σάκης Παπαδόπουλος: βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, πήρε την απόφαση να αποσυρθεί στα 71 του.
Ειρήνη Αγαθοπούλου: η βουλεύτρια Κιλκίς με τον ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε με τις επιλογές υποψηφιοτήτων στην περιοχή και έθεσε εαυτόν εκτός ψηφοδελτίων.
Γιώργος Καμίνης: επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ το 2019, επέλεξε να αποσυρθεί από τα κοινά.
Βασίλης Κεγκέρογλου: ο Κρητικός βουλευτής μετά από 19 χρόνια συνεχούς παρουσίας στη Βουλή με το ΠΑΣΟΚ εγκαταλείπει τα κοινοβουλευτικά έδρανα για την τοπική αυτοδιοίκηση, ως υποψήφιος δήμαρχος Μινώας Πεδιάδας, στην ιδιαίτερη πατρίδα του.
Αλέκα Παπαρήγα: από το 1961 στα κοινά (!), επέλεξε να αποσυρθεί, το 2019 είχε εκλεγεί στο Επικρατείας.
Στη λίστα συμπεριλαμβάνεται φυσικά και ο βουλευτής Γρεβενών με τη ΝΔ, Ανδρέας Πάτσης, που τέθηκε εκτός ψηφοδελτίων με απόφαση του κόμματος μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν εις βάρος του, το… αυτό ισχύει και για τον Θέμη Χειμάρα στη Φθιώτιδα.
Και, τέλος, εν συγκρίσει με τους εκλεγέντες το 2019, δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή η Φώφη Γεννηματά, ο Κώστας Βολουδάκης, η Μαριέττα Γιαννάκου και ο Νεκτάριος Σαντορινιός…
Photo credits: Eurokinissi