Σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι εθνικές εκλογές στη χώρα μας διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια. Ωστόσο από τη Μεταπολίτευση του 1974 μέχρι και σήμερα πολύ λίγες είναι οι φορές που μία κυβέρνηση εξάντλησε την τετραετία. Για την ακρίβεια μόλις τέσσερις (Κυβέρνηση ΝΔ 1977-1981, Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ 1985-1989, Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ 2000-2004, Κυβέρνηση ΝΔ 2019- ) τα κατάφεραν.

Όσον αφορά τους άνδρες που βρέθηκαν στην εξουσία, συνολικά δεκαπέντε βρίσκονται στη λίστα με τη Βασιλική Θάνου να είναι η μοναδική γυναίκα (υπηρεσιακή πρωθυπουργός από τις 27 Αυγούστου έως τις 21 Σεπτεμβρίου του 2015). Σήμερα, θα ασχοληθούμε με αυτούς που κατάφεραν να πανηγυρίσουν δύο διαδοχικές νίκες σε εκλογικές αναμετρήσεις.

Αυτό δηλαδή που θα επιχειρήσει να κάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις επερχόμενες εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου. Σε περίπτωση μάλιστα που επικρατήσει και στις διαφαινόμενες δεύτερες κάλπες (πιθανότερη ημερομηνία η 2α Ιουλίου), θα γίνει ο πρώτος που κατορθώνει να κερδίσει σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις στη σειρά.

Κωνσταντίνος Καραμανλής

Πρώτος «διδάξας» ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ο «Εθνάρχης», μετά την κατάρρευση του καθεστώτος των Συνταγματαρχών και την πανηγυρική επιστροφή του από το Παρίσι, δημιούργησε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (ήταν η συνέχεια της προδικατορικής ΕΡΕ) και επικράτησε στις εκλογές του 1974 και του 1977.

Παραιτήθηκε όμως το 1980, μετά την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, και «ματακόμισε» στην Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς το ΠΑΣΟΚ ερχόταν… με φόρα.

Ανδρέας Παπανδρέου

Το κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1974 έδειξε από το 1977 πως είχε ορίζοντα εξουσίας. Το 1981 τίποτα δεν μπορούσε να το σταματήσει, καθώς ήταν παλλαϊκό αίτημα η Αλλαγή, την οποία οραματίστηκε ο ηγέτης του. Το 1985 κατάφερε να επικρατήσει ξανά, όχι όμως και το 1989.

Την περίοδο εκείνη κυριαρχούσε στην επικαιρότητα το σκάνδαλο Κοσκωτά και το ΠΑΣΟΚ «πληγώθηκε» από τις αποκαλύψεις με αποτέλεσμα να έρθει στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη μετά από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις – θρίλερ και πολιτικές συμμαχίες που τότε έμοιαζαν αδύνατες να πραγματοποιηθούν.

Κώστας Σημίτης

Ο τρίτος πολιτικός που κατάφερε να εκλεγεί δύο διαδοχικές φορές ήταν ο Κώστας Σημίτης. Στα μέσα του Ιανουαρίου του 1996, η Ελλάδα είχε ατύπως τρεις πρωθυπουργούς. Ο ένας ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος νοσηλευόταν στο «Ωνάσειο» με σοβαρά προβλήματα υγείας (απεβίωσε στις 23 Ιουνίου 1996). Ο δεύτερος ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος εκτελούσε προσωρινά χρέη πρωθυπουργού και εκπροσωπούσε τη χώρα στις Συνόδους Κορυφής.

Ο τρίτος ήταν ο Κώστας Σημίτης, που εκπροσωπούσε το κόμμα στις «μάχες» της Βουλής. Μέσω των εσωκομματικών διαδικασιών κατάφερε να γίνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και να το οδηγήσει στη νίκη το 1996 και το 2000.

Το 2004 όμως, βλέποντας την ήττα από τη Νέα Δημοκρατία να έρχεται, αποφάσισε να αποχωρήσει και να δώσει το «δαχτυλίδι» στον Γιώργο Παπανδρέου. Εντούτοις, κατέχει το ρεκόρ στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους συνεχούς διαστήματος παραμονής στο αξίωμα του πρωθυπουργού (οκτώ χρόνια και δύο μήνες).

Κώστας Καραμανλής

Ο επόμενος στη λίστα των «διπλών» πρωθυπουργών είναι ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος έφερε την Κεντροδεξιά στην εξουσία για πρώτη φορά μετά το 1993. Επικράτησε στην εκλογική μάχη του 2004 αποτελώντας την απάντηση στο αίτημα του λαού για τέλος του ρουσφετολογικού κράτους που είχε στηθεί την τελευταία εικοσαετία στη χώρα.

Ο Κώστας Καραμανλής αναδείχθηκε πρωθυπουργός και στις κάλπες του 2007, με τη «γαλάζια» παράταξη ωστόσο να καταγράφει σημαντικές απώλειες μετά την αποτυχία της να ελέγξει τα μεγάλα συμφέροντα και με νωπές τις μνήμες από τις φονικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο.

Το 2009 όμως είδε τον Γιώργο Παπανδρέου να τον κερδίζει με 10 μονάδες, «υποχρεώνοντάς» τον παράλληλα σε παραίτηση από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Αλέξης Τσίπρας

Ο τελευταίος πολιτικός άνδρας μέχρι σήμερα που επικράτησε σε δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να κάνει πραγματικότητα το σύνθημα «Πρώτη φορά Αριστερά» τον Ιανουάριο του 2015 κερδίζοντας τον μέχρι τότε πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Μετά από ένα «καυτό» καλοκαίρι με διεξαγωγή δημοψηφίσματος και 17ωρη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες που έφερε τη χώρα μιας πιο κοντά από ποτέ στην πόρτα της εξόδου από την Ευρωζώνη, ο Αλέξης Τσίπρας πήρε ξανά την εντολή του λαού τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους παραμένοντας στον πρωθυπουργικό θώκο μέχρι τις 7 Ιουλίου 2019 και την ήττα του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο τελευταίος λοιπόν θα προσπάθήσει να επιβεβαιώσει τις μετρήσεις των δημοσκοπήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και να γίνει ο έκτος πολιτικός της Μεταπολίτευσης που επικρατεί σε δύο διαδοχικές κάλπες.