«Χειρουργικές» κινήσεις περιλαμβάνουν οι σχεδιασμοί της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία των εκλογών.
Με περιοδείες και έμφαση σε περιοχές που μπορεί να αποδειχτούν κρίσιμες για το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, αλλά και το μήνυμα που θα περάσουν για τη δυναμική στον δρόμο προς τις δεύτερες κάλπες.
Οι μονοεδρικές περιφέρειες έχουν τη δική τους, ιδιαίτερη σημειολογία στα εκλογικά αποτελέσματα διαχρονικά. Και ο σχεδιασμός για τη διεκδίκησή τους είναι μια ξεχωριστή ενότητα στη συνολική προεκλογική στρατηγική των κομματικών επιτελείων.
Η επιλογή των υποψηφίων, η εξασφάλιση της κινητοποίησης και της συστράτευσης του κομματικού μηχανισμού σε καθεμία από τις μονοεδρικές περιφέρειες είναι στοιχεία κρίσιμα για την επιτυχία του εγχειρήματος.
Οι μονοεδρικές μπορεί να μην αλλάζουν πολλά στην τελική κατανομή των εδρών, δείχνουν όμως τις πολιτικές τάσεις. Το 2019, για παράδειγμα, σε μια αναμέτρηση, όπου η ΝΔ επικράτησε, πήρε και τις 7 μονοεδρικές περιφέρειες. Επρόκειτο για τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, τη Λευκάδα, τα Γρεβενά, την Ευρυτανία, τη Φωκίδα και τη Σάμο.
Από την απογραφή του 2021, όμως, προστέθηκαν άλλες δύο περιφέρειες που είχαν μείωση πληθυσμού: η Καστοριά και η Θεσπρωτία. Σύνολο, 9 μονοεδρικές.
Η «γαλάζια» υπεροχή του 2019
Ειδικότερα στις εκλογές του 2019 η Νέα Δημοκρατία σημείωσε τα εξής αποτελέσματα:
Υπάρχουν περιοχές που είναι «κάστρα» της ΝΔ, όπως για παράδειγμα, η Καστοριά, όπου η ΝΔ πήρε το 2019 το καλύτερό της ποσοστό, αλλά και η Ευρυτανία. Υπάρχουν και άλλες περιοχές, όπως η Ζάκυνθος, η Λευκάδα και η Φωκίδα που πήρε πάνω από το εθνικό της ποσοστό.
Υπάρχουν, όμως, και ντέρμπι: πρώτο, η Κεφαλονιά, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δυναμώσει το ψηφοδέλτιό του. Επίσης, η Θεσπρωτία είναι πάντα αμφιταλαντευόμενος νομός, ενώ η Σάμος έχει ιδιαιτερότητες, καθώς έχει μεν έντονη αριστερή ταυτότητα, αλλά ήταν και στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού.
«Αίνιγμα» παραμένει η μονοεδρική στα Γρεβενά λόγω Πάτση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη υπόθεση συζητείται ακόμη στην περιοχή και έχει αφήσει αρνητικό αποτύπωμα και το Μαξίμου προσπαθεί να βρει τρόπο για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.
Για το κυβερνών κόμμα η επανάληψη της επιτυχίας του 2019 και η επικράτηση σε όλες τις μονοεδρικές περιφέρειες είναι ένα μεγάλο στοίχημα, ζήτημα γοήτρου αλλά και πολιτικής ουσίας. Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το στοίχημα είναι να καταφέρει να σπάσει την απόλυτη κυριαρχία της Ν.Δ. στις μονοεδρικές, με στελέχη της Κουμουνδούρου να εκτιμούν ότι υπάρχουν θετικά δείγματα για νίκη σε τουλάχιστον δύο εξ αυτών.
Τα εκλογικά «βαρόμετρα»
Εκτός όμως των μονοεδρικών, στο επίκεντρο των κομματικών επιτελείων βρίσκονται και οι περιφερειες-βαρόμετρο. Μια από αυτές είναι ο νομός Λάρισας που κατά πολλούς αναλυτές δίνει πρωθυπουργό, επειδή η εν λόγω περιοχή διαθέτει σημαντικό αστικό ιστό και μεγάλο αγροτικό πληθυσμό. Η ηλικιακή της διαστρωμάτωση επίσης είναι αντιπροσωπευτική εκείνης της χώρας συνολικά.
Τον Ιούλιο του 2019 η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε το 39,85% στην επικράτεια και 39,30% στη Λάρισα. Ο ΣΥΡΙΖΑ 31,53% και 31,25%. Το ΚΙΝ.ΑΛ. 8,10% και 8,79%. Το ΚΚΕ 5,30% και 6,25%. Η Ελληνική Λύση 3,70% και 4,34%. Το ΜΕΡΑ25 3,44% και 2,81%.
Όσον αφορά την Αχαΐα, πρόκειται για μία περιφέρεια με έντονο χρώμα Κεντροαριστεράς. Ο πρωθυπουργός όμως έδωσε από το ξεκίνημα της θητείας του μεγάλη βαρύτητα στον δρόμο που ενώνει Πύργο και Πάτρα και αποτελεί «διακαή πόθο» των κατοίκων της περιοχής εδώ και δεκαετίες.
Στις 8 και 13 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώθηκε η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας στην Αχαΐα και την Πάτρα, με βάση τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 πάντως.
Τόσο ο νομός, όσο και η πρωτεύουσά του παρέμεναν «ροζ», με τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί τα ποσοστά του στην περιοχή και να είναι η πρώτη πολιτική δύναμη στην Αχαΐα. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να βελτίωσε αρκετά τα ποσοστά της σε σύγκριση με τις περασμένες εθνικές εκλογές, ωστόσο δεν κατάφερε να μετατρέψει τον νομό, αλλά και την πόλη σε «γαλάζιους».
Η Πειραιώς ποντάρει πολλά στον «γαλάζιο» Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη ο οποίος αποδείχθηκε ότι διαθέτει πολιτικά «ερείσματα» στην κεντρώα εκλογική δεξαμενή της Αχαΐας, κάτι που του έδωσε και τη νίκη στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.