Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ωστόσο κάθε κόμματος είθισται να αποκαλείται και ως «βιτρίνα» του. Και τούτο, διότι, παλαιότερα, τα πολιτικά κόμματα τοποθετούσαν σε αυτό πρόσωπα εγνωσμένης αξίας και προσωπικότητας, τα οποία λόγω «ονόματος» ή ιδιότητας δεν θα έπρεπε να τρέξουν για τον… σταυρό.

Η παρουσία τους και μόνο προσέδιδε προστιθέμενη αξία στην παράταξη και στον αρχηγό ενόψει της εκλογικής μάχης.

Για την ώρα πάντως οι τελικές λίστες δεν έχουν ανακοινωθεί με τα μεγάλα κόμματα να κρατούν ορισμένα ονόματα σαν «επτασφράγιστο μυστικό» στον δρόμο προς τις κάλπες.

Νέα Δημοκρατία

Μέσω του Επικρατείας, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει αφενός τη ριζική ανανέωση σε πρόσωπα και αφετέρου τα ανοίγματα στην κοινωνία και φυσικά στο πολιτικό κέντρο. Ταυτόχρονα, θεωρείται βέβαιο ότι εντός του συγεκρκιμένου ψηφοδελτίου θα υπάρχουν σημαντικές γυναικείες προσωπικότητες.

Πάντως, μέχρι στιγμής, σίγουρος για το Επικρατείας είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θοδωρής Σκυλακάκης, ενώ αρκούντως πιθανή θεωρείται και η συμμετοχή του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη.

Ακόμα παραμένει στο τραπέζι ως επιλογή ο τρεις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ενώ έντονα ακούγεται η παρουσία στα ψηφοδέλτια της επίσης Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου.

Παράλληλα, φήμες θέλουν να είναι υποψήφια η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, την ώρα που στο «περίμενε» βρίσκονται Σταύρος Παπασταύρου και Μαρία Ευθυμίου προκειμένου να μάθουν τις τελικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΣΥΡΙΖΑ

Ριζικά ανανεωμένο αναμένεται να είναι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα είναι να αποτυπωθεί στο Επικρατείας η ανανέωση και συνάμα η διεύρυνση της παράταξης.

Τα ονόματα των υποψηφίων του Επικρατείας αναμένεται να ανακοινωθούν τις τελευταίες μέρες του Απριλίου και μεταξύ αυτών θα είναι το όνομα του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη.

Επιπροσθέτως, πρέπει να θεωρείται βέβαιη η συμμετοχή σε αυτό της εκπροσώπου Τύπου, Πόπης Τσαπανίδου, της πρώην αντιστρατήγου Ζαχαρούλας Τσιριγώτη και του καθηγητή Ογκολογίας και Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, Όθωνα Ηλιόπουλου, ως εκπροσώπου των ομογενών.

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για τη Λούκα Κατσέλη, που δεν πέρασε απαρατήρητο πως ήταν στο πλευρό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην παρουσίαση του προγράμματος για τα κόκκινα δάνεια.

ΠΑΣΟΚ

Την εκκρεμότητα των τελευταίων ψηφοδελτίων κλείνουν στο ΠΑΣΟΚ και η ηγετική ομάδα του κόμματος βγαίνει μπροστά με στόχο να κινητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον κομματικό μηχανισμό στην τελική ευθεία για τις εκλογές.

Όσον αφορά το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ο Νίκος Ανδρουλάκης κρατάει κλειστά τα χαρτιά του και οι επαφές με δυνητικούς υποψηφίους γίνονται από τον ίδιο, με προσοχή και αθόρυβα.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να τοποθετηθούν πρόσωπα από το επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Μάντζος και ο επικεφαλής Πολιτικού Σχεδιασμού Παναγιώτης Δουδωνής.

Να σημειωθεί πως ήδη έχει ανακοινωθεί η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του γνωστού «Φάντομ» του ελληνικού ποδοσφαίρου, Νίκου Σαργκάνη, αλλά και του γιου του αείμνηστου αγωνιστή της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, Γρηγόρης (θα βρεθεί στην τελευταία τιμητική θέση του ψηφοδελτίου).

ΚΚΕ

Ανθρωποι όλων των ηλικιών, γιατροί σε υπηρεσία και συνταξιούχοι κάθε ειδικότητας, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, ψυχολόγοι, εργαζόμενοι και δραστήριοι αγωνιστές στο μέτωπο της πρόνοιας στελεχώνουν τόσο το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όσο και τα κατά τόπους ψηφοδέλτια του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, στη μάχη των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου η πρών βουλευτής Ασημίνα Ξηροτύρη- Αικατερινάρη θα είναι υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ.

Για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας έχουν επίσης ανακοινωθεί ο Κώστας Γιαννάκος (ανθυποπυραγός ε.α, πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος), ο Κώστας Τριανταφύλλου (καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών), ο Διονύσης Τσακνής, τραγουδιστής και συνθέτης) και ο Γιώργος Ρούσσης (καθηγητής πανεπιστημίου).

Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας συμμετέχουν επίσης και Έλληνες που ζουν και εργάζονται σε χώρες του εξωτερικού: Η Άννα Γρηγοριάδου (διδάκτορας Περιβαλλοντικών Θεμάτων στο Βερολίνο), ο Παναγιώτης Ρετζελάς (επίκουρος καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας, University College London),
ο Παναγιώτης Αλωπούδης (νοσηλευτής, μέλος του επιχειρησιακού Συμβουλίου στα νοσοκομεία Rems-Murr-Kliniken και μέλος του τοπικού παραρτήματος του συνδικάτου Ver.di στη Στουργκάρδη).

Υποψήφια είναι και η Γιουσούφ Εμπρού, από τη μουσουλμανική μειονότητα, γραφίστρια, στέλεχος της ΤΟ Ροδόπης του ΚΚΕ, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής (ΕΝΙΔΥΚ) και μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας «Fireart», η οποία ζει και εργάζεται στη Ροδόπη.

ΜέΡΑ25

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη» ανακοινώθηκε με επικεφαλής τη νυν αντιπρόεδρο της Βουλής Σοφία Σακοράφα. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι του ψηφοδελτίου είναι ο Νίκος Θεοχαράκης (καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών), η Χριστίνα Μπαλτατζή (απόδημη 34χρονη Ελληνίδα, Γεωπόνος, Ακτιβίστρια και κληρωτό μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΑ25), η Δέσποινα Χαραλαμπίδου (στέλεχος της Αριστεράς, τέως Αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής και στέλεχος της ΛΑΕ), ο Κώστας Στεφανίδης (απόδημος αρχιτέκτονας, κάτοικος Αυστραλίας, μέλος του DiEM25 και ενεργό μέλος της ομογένειας και του ΜέΡΑ25 στη Μελβούρνη), ο Σεραφείμ Σεφεριάδης ( καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου, Διευθυντής του Εργαστηρίου Συγκρουσιακής Πολιτικής), ο Χρήστος Μουρατίδης (πολεοδόμος, κάτοικος Αγγλίας, από τα πρώτα μέλη του DiEM25 το 2016).

Στη λίστα βρίσκονται ακόμα η Αλεξάνδρα Κορωναίου (καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας και τ. Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Παντείου, στέλεχος της Αριστεράς, του φεμινισμού και των κινημάτων), ο Στάθης Κουβελάκης (για δεκαετίες καθηγητής στο Kings College του Λονδίνου, κορυφαίος της Μαρξιστικής Πολιτικής Επιστήμης, συνεχιστής της παράδοσης των Αλτουσέρ, και Πουλαντζά, στέλεχος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Γαλλία και την Ελλάδα, η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου (τέως βουλεύτρια και στέλεχος της ΛΑΕ), ο Αλέξανδρος Μπίστης( πολιτικός επιστήμονας, ακτιβιστής, οργανωτικό στέλεχος της Αριστεράς, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και Συντονιστής Πολιτικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το καλοκαίρι του 2015 και υποψήφιος επικρατείας του ΜέΡΑ25 το 2019), η Μάρι Βολονάκη (για δύο δεκαετίες Καθηγήτρια Κοινωνικής Ρομποτικής του Πανεπιστημίου UNSW της Αυστραλίας, παγκοσμίως καταξιωμένη και πρωτοπόρα στην ρομποτική επιστήμη, μέλος του DiEM25 από το 2016, υποψήφια επικρατείας του ΜέΡΑ25 και το 2019), η Αλεξάνδρα Κασίμη (αγωνίστρια από τον Μάη του 1968 στη Γαλλία ως σήμερα στην Ελλάδα), ο Χρήστος Λάσκος (οικονομολόγος, συγγραφέας και τέως μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ).

Ο λυράρης από τα Ανώγεια και αδελφός του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη, Ψαραντώνης, όπως και το 2019, καταλαμβάνει συμβολικά, την τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.