Περιεχόμενα
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπουργός Εθνικής Άμυνας, αποκάλυψε πως «τα πρώτα F-35 θα έρθουν στην Ελλάδα το 2028», τη στιγμή που στις 4 Απριλίου θα επισκεφθεί την Τουρκία ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του, Χουλουσί Ακάρ.
Συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξή του στο MEGA, την Πέμπτη (30/03), ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως το πρόγραμμα προχωρά, καθώς αποτελεί ειλημμένη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και έχει τη σύμφωνη γνώμη της αμερικανικής κυβέρνησης.
«Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή για τις Ένοπλες Δυνάμεις, με δυνατότητες απίστευτες όσον αφορά στη διασύνδεση με άλλα μέσα», σχολίασε ο ίδιος.
Για την Τουρκία και τα F-16
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολίασε πως είναι δύσκολη στιγμή για την Τουρκία να πάρει τα F-16. «Μπορεί κάποιοι κύκλοι του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών να δίνουν ένα θετικό σημάδι προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν ισχυρές φωνές, όπως αυτή του Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος έχει μεγάλη επιρροή και συμμετοχή στην τελική απόφαση, υπάρχει δρόμος ακόμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην πρόοδο της Ελλάδας, τονίζοντας πως εδώ και δύο χρόνια η χώρα μας έχει ήδη προχωρήσει στην αναβάθμιση των δικών της μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16. Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υποστήριξε πως σημαντικοί παράγοντες είναι η επικοινωνία και ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών. «Πρέπει να υπάρχουν η επικοινωνία και ο διάλογος, δεν πρέπει να υποχωρούμε από τις εθνικές θέσεις. Ο διάλογος δεν είναι για να εκχωρήσουμε κάποια στιγμή τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ή νααμφισβητηθούν εμπράκτως. Ζητάμε απλά να λειτουργούμε όλοι με τους κανόνες».
«Νομίζω είναι απλό αυτό και θεωρώ ότι οφείλουμε να συζητάμε, όχι για να μην καταλήξουμε ποτέ, αλλά γιατί πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρχει η επικοινωνία, η αντιπαράθεση απόψεων και επιχειρημάτων και η κατίσχυση της πεποίθησης ότι είμαστε «καταδικασμένοι» να ζήσουμε στον ίδιο γεωγραφικό χώρο. Καλό θα ήταν να μη ζούμε με όρους αντιπαράθεσης, που φτάνει σε σημείο ακραίας έντασης, αλλά με όρους διευθέτησης και επίλυσης των διαφορών μας», είπε ακόμα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Για την επικείμενη επίσκεψή του στην Τουρκία
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αποκάλυψε το παρασκήνιο αυτής της επίσκεψης στην Τουρκία, αλλά και την επικοινωνία που είχε με τον ομόλογό του από τη γειτονική χώρα, Χουλουσί Ακάρ.
«Προ ημερών, στο πλαίσιο των ανταλλαγών συλληπητήριων μηνυμάτων και λόγω του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία αλλά και της τραγωδίας των Τεμπών, ο ομόλογός μου πρότεινε να επισκεφτώ τις σεισμόπληκτες περιοχές. Δεν απέρριψα αυτή την πρόταση, έπρεπε όμως να βρεθεί η κατάλληλη ημερομηνία, ασφαλώς πριν από το Πάσχα και πριν από την προεκλογική περίοδο, τη δική μας και την τουρκική. Επιλέξαμε, τελικά, την προσεχή Τρίτη (04/04) και θα πραγματοποιήσουμε μια επίσκεψη στις σεισμόπληκτες περιοχές».
Στόχος τους είναι να εκπέμψουν ένα συμβολικό μήνυμα, ενώ πλέον είναι φανερή η αποκλιμάκωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να τονίζει πως επιθυμία της χώρας μας είναι να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά αυτή η αποκλιμάκωση.
«Εμείς συνεχίζουμε πάνω στις δικές μας στοχεύσεις, αλλά ας το δούμε ως ένα παράθυρο επικοινωνίας. Δεν πάω στην Τουρκία για να λύσουμε όλες τις διαφορές μας, αλλά πάω για να βοηθήσουμε, να εκπέμωουμε ένα μήνυμα. Κάποια πράγματα, όπως οι φυσικές καταστροφές και οι τραγωδίες, είναι πάνω από πολιτικούς ανταγωνισμούς, ακόμα και σε τοπικό επίπεδο, και θα μπορούσαν να προκαλέσουν ως μοχλοί αποκλιμάκωσης», δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
«Δουλειά μας είναι να εντείνουμε την προσπάθεια για να αυξήσουμε την αποτρεπτική ισχύ της χώρας. Η αποτροπή δεν ταυτίζεται με την Άμυνα, είναι η προσπάθεια να αποθαρρύνουμε τον αντίπαλο. Πώς το κάνεις αυτό; Με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Συνεχίζουμε την προσπάθεια πιο εντατικά για να εξοπλίσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, ώστες αυτές να κάνουν τη δουλειά τους όσο καλύτερα μπορούν», είπε στη συνέχεια ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Για τα Τέμπη και την επόμενη ημέρα των εκλογών
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι η Ν.Δ. είναι ικανή να προχωρήσει τη χώρα μπροστά την επόμενη ημέρα των εκλογών. «Η σύγκρουση με το βαθύ κράτος για να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες και να πάμε σε κάτι καινούργιο, αποτελεσματικό, σύγχρονο, λειτουργικό, δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στα Τέμπη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε πως τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αποτελούν ένδειξη της πρόθεσης της Πολιτείας ώστε να ανακουφιστούν οι συγγενείς των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. «Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο της απώλειας των οικογενειών, ακόμα και τα μέτρα που νομοθετήθηκαν για την οικονομική και ψυχολογική τους υποστήριξη», σχολίασε.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, η κυβέρνηση εργάζεται σε δύο κατευθύνσεις, καθώς «από τη μια στοχεύει στην ολοκλήρωση των ερευνών προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες και, από την άλλη, στην αντιμετώπιση των παθογενειών του συστήματος».
Photo credits: Eurokinissi