Πριν από λίγη ώρα ο Νότης Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του από τα καθήκοντα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να την κάνει δεκτή και να προχωράει σε αλλαγή σύνθεσης του κυβερνητικού σχήματος. Πιο συγκεκριμένα, ο Γιάννης Οικονόμου που είχε τοποθετηθεί στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, θα αναλάβει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στη θέση του θα πάει ο Γιάννης Βρούτσης.
Μάλιστα, σήμερα το απόγευμα, στις 19:00 για την ακρίβεια, θα γίνει ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας η ορκωμοσία του κ. Οικονόμου και του κ. Βρούτση.
Υπενθυμίζεται πως ο Νότης Μηταράκης ορκίστηκε την 26η Ιουνίου μαζί με όλη την κυβέρνηση και στην πορεία προέβη σε λανθασμένους επικοινωνιακούς χειρισμούς, κάνοντας λόγο για έφιππη αστυνομία που τελικά δεν έγινε ποτέ με παρέμβαση Μητσοτάκη και για κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας που επίσης δεν ίσχυσε.
Στην ανακοίνωση της κυβέρνησης για την παραίτηση, σημειώνεται πως ο Νότης Μηταράκης παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους. Ρεπορτάζ πάντως αναφέρουν ότι υπήρξε δυσαρέσκεια στο πρόσωπό του γιατί βρισκόταν εκτός Αθηνών τις τελευταίες μέρες, στην Πάτμο πιο συγκεκριμένα, κι ενώ η κυβέρνηση έδινε τη μάχη για τις πυρκαγιές.
Από το Μαξίμου επικοινωνούν μάλιστα πως αν δεν υπήρχε παραίτηση, θα υπήρχε καρατόμηση και πως αυτή θα είναι η νόρμα για όποιον δεν ακολουθεί την εντολή Μητσοτάκη και δεν εναρμονίζεται με την εικόνα που θέλει να δείχνει η κυβέρνηση στους πολίτες.
Η δημόσια στήριξη του Μητσοτάκη πριν μερικές μέρες
Προσφάτως, μιλώντας στη Σία Κοσιώνη και τον Παύλο Τσιμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στα ήξεις αφήξεις έφιππης και πανεπιστημιακής αστυνομίας και είχε εκφράσει την εμπιστοσύνη του στον Νότη Μηταράκη.
«Για την έφιππη, ίσως πρέπει να ζητήσω καμήλες για τους φίλους μου στη Σ. Αραβία, ενδιαφέρουσα ιδέα, αλλά δεν χρειαζόμαστε. Η ιδέα υπήρχε καιρό στον προγραμματισμό του Υπουργείου, έκρινα πως στην παρούσα φάση δεν το χρειαζόμαστε.
Για την πανεπιστημιακή αστυνομία, ο Υπουργός δεν είπε κάτι τέτοιο, άκουσα με προσοχή όσα είπε, δεν καταργείται. Το πρόβλημα είναι ότι υπήρχε βία και ανομία, και η κατάσταση είναι καλύτερη πλέον. Πώς το αντιμετωπίσαμε αυτό;
Βάζοντας την Αστυνομία μέσα στα Πανεπιστήμια, αδειάζοντας πολλές καταλήψεις, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι καλύτερα. Μιλήσαμε με τους πρυτάνεις και είπαμε να δούμε το πλαίσιο πρόσβασης, όπως τουρνικέ κλπ και εκεί ήρθε επικουρικά η πανεπιστημιακή αστυνομία.
Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χρειάζεται η παρέμβαση της κανονικής οπλισμένης αστυνομίας. Τα άτομα αυτά ήδη υπηρετούν σε αστυνομικά τμήματα, το σε ποια έκταση και πότε θα κάνουν περιπολίες στα ΑΕΙ, αυτό θα το δούμε ανάλογα και με τις ανάγκες.
Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία έχει περιορισμούς στο τι μπορεί να κάνει. Να δώσω ένα παράδειγμα: Είσαι αργά στο ΑΕΙ, θέλεις να φύγεις και φοβάσαι, σε συνοδεύει μέχρι όπου χρειάζεται. Να φτάσουμε στο σημείο, να ευχηθούμε, να μην χρειάζεται ποτέ να παρεμβαίνει.
Έχω εμπιστοσύνη στους Υπουργούς μου, ο κ. Μηταράκης έκανε εξαιρετική δουλειά στο Μετανάστευσης, και είμαι σίγουρος πως θα κάνει και στο προστασίας του Πολίτη, τα άλογα θα μείνουν στον στάβλο…».