Ο Νίκος Ανδρουλάκης έστειλε το μήνυμα με την αποπομπή του γιατρού Νίκου Χαυτούρα: δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε ανθρώπους και πράξεις που έφεραν το ΠΑΣΟΚ να χαροπαλεύει με μονοψήφια ποσοστά. Την ίδια τακτική, άλλωστε, εφάρμοσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση της Εύας Καϊλή, όταν την διέγραψε με συνοπτικές διαδικασίες λίγα μόλις λεπτά από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ουσιαστικά γνωρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αφήσει πίσω του το «αμαρτωλό» παρελθόν και να διεκδικήσει την ολική επαναφορά του. Η πίεση άλλωστε τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ είναι αφόρητη και συνεπώς όσο προστίθενται «πράσινα» σκάνδαλα, η κατάσταση για τον ίδιο θα δυσκολεύει. 

«Μετά το πόρισμα της ΕΔΕ, ο γιατρός Νικόλαος Χαυτούρας τίθεται έκτος των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στη Μαγνησία.Η ενέργεια αυτή γίνεται για λόγους αρχής και πολιτικού ήθους, μολονότι πρόκειται για παρατυπία που δεν σχετίζεται άμεσα με την τραγωδία και δεν παρακωλύει κατ’ ουδένα τρόπο τη δικαστική και πειθαρχική έρευνα», σημείωσαν από την Χαριλάου Τρικούπη, αντιπαραβάλλοντας την… παραμονή Καραμανλή στα γαλάζια ψηφοδέλτια.  

«Επισημαίνουμε, ωστόσο, ότι μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση η παραμονή στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας του πολιτικά υπεύθυνου για την πολύνεκρη τραγωδία Κώστα Καραμανλή, ο οποίος οκτώ μέρες πριν το δυστύχημα διαβεβαίωνε δημόσια στη Βουλή για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων», τόνιζαν στο ΠΑΣΟΚ και παράλληλα έκαναν ειδική μνεία (και όχι άδικα)  στο γεγονός ότι ο Ν. Παππάς μολονότι καταδικάστηκε από το Ειδικό Δικαστήριο παραμένει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ: «Την περιφρονητική αυτή στάση  απέναντι στους θεσμούς και τη διαφάνεια υιοθέτησε άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρώντας στα ψηφοδέλτιά του τον ομόφωνα καταδικασμένο από το Ειδικό Δικαστήριο, Νίκο Παππά». 

Σε κάθε περίπτωση, ο Ν. Ανδρουλάκης επιχειρεί να δείξει ότι το ΠΑΣΟΚ (τουλάχιστον η ηγεσία του) θα εκπροσωπήσει ένα νέο πολιτικό ήθος, αν και ως φαίνεται οι παιδικές ασθένειες δύσκολα φεύγουν. 

Η επίθεση σε Μητσοτάκη

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στην Χαριλάου Τρικούπη έχουν αποφασίσει να βάλουν στο στόχαστρό τους τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αιχμή του δόρατος το επιτελικό κράτος. «Αποτύχατε κ. Μητσοτάκη. Δεν μπορείτε να προστατεύσετε τους πολίτες. Δεν ενδιαφέρεστε για αυτούς .Έχετε συναισθηματική και ψυχική απόσταση από τα μεγάλα προβλήματα των ανθρώπων, δεν νοιάζεστε  για όσους δεν είναι ισχυροί, για όσους ταξιδεύουν με το τρένο, για όσους χρειάζονται το δημόσιο νοσοκομείο, για όσους στέλνουν τα παιδιά τους σε δημόσιο σχολείο» σημείωσε χαρακτηριστικά σήμερα ο επικεφαλής της ΚΟ Μιχάλης Κατρίνης.