Έχουμε συνηθίσει να γράφουμε για κάποιο πιάτο που αποθεώνεται, αν και, σπανιότερα, έχουμε και εκείνες τις ελληνικές συνταγές που θεωρούνται…ίου! Είχαμε καλομάθει με τις πρωτιές του Taste Atlas μετά την αναγνώριση της ελληνικής κουζίνας ως η καλύτερη στον κόσμο για το 2024-2025, καθώς και την είσοδο δύο ελληνικών φαγητών στη λίστα των κορυφαίων του κόσμου και έτσι αποφασίσαμε να ψάξουμε αν υπάρχει κάποιο πιάτο που έχει πιάσει πάτο.

Η αλήθεια είναι ότι ψάξαμε πολύ καθώς η ελληνική κουζίνα έχει υπέροχα γευστικά πιάτα. «Σκάβοντας βαθιά» στη λίστα με τα καλύτερα πιάτα με λαχανικά όπου στην έκτη θέση ανάμεσα στα 437 βρίσκουμε τα γεμιστά, στην 350 θέση βρίσκουμε ένα πιάτο από την Κέρκυρα: Το Τσιγαρέλι.

Το τσιγαρέλι

Με καταγωγή από το νησί της Κέρκυρας, αυτό το παραδοσιακό ελληνικό πιάτο χρησιμοποιεί χόρτα όπως σπανάκι, σέσκουλα, χόρτα μουστάρδας, οξαλίδα, τσουκνίδες ή πικραλίδα, αλλά η επιλογή προσαρμόζεται εύκολα στις προτιμήσεις και τη διαθεσιμότητα των συστατικών. Τα χόρτα συνήθως σοτάρονται μαζί με το σκόρδο, τις ντομάτες και τη θρυμματισμένη κόκκινη πιπεριά ή πάπρικα μέχρι να είναι τρυφερά και επικαλυμμένα με τη γευστική, πικάντικη σάλτσα.

Το πιάτο συνήθως γαρνίρεται με λίγο ελαιόλαδο και μπορείτε να το απολαύσετε ως συνοδευτικό ή ως ελαφρύ κυρίως πιάτο που συνδυάζεται καλύτερα με χωριάτικο ψωμί στο πλάι.

Το όνομά του σε μπερδεύει: Το νησιωτικό πιάτο που ανάγκασε τους ξένους να το βάλουν στα λιγότερο ενδιαφέροντα της ελληνικής κουζίνας

Η συνταγή για το πιάτο είναι αρκετά πικάντικη και οι ρίζες της βρίσκονται στο μακρινό παρελθόν όταν οι Κερκυραίοι χωρικοί, μη έχοντας τι άλλο να φάνε, μάζευαν άγρια χόρτα από τα χωράφια τους και για τον εμπλουτισμό της γεύσης τους, συνήθιζαν να τα τρώνε με την προσθήκη μπόλικης κόκκινης πάπρικας, για αυτό άλλωστε αποκαλείται και «φαγητό των φτωχών». Η Κέρκυρα άλλωστε φημίζεται για τα αγριολάχανα που μπορεί κανείς να συλλέξει, ειδικά στα χωριά του νησιού καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η αλήθεια είναι ότι όταν ακούμε για τσιγαρέλι, το όνομα παραπέμπει σε κάτι κρεατικό, οπότε όταν βλέπεις την τελική εικόνα, αρχικά δεν πιστεύεις πως είναι τελικά ένα πιάτο με χόρτα, στη συνέχεια κάπως σε αποστρέφει, όταν όμως το δοκιμάσεις, το αδειάζεις.

Χαρακτηριστική συνταγή για τσιγαρέλια

1 κιλό χόρτα εποχής (καυκαλίθρες, σκατζίκια, μυρώνια, σέσκουλα, σπανάκι, παπαρούνες πριν βγάλουν το κόκκινο άνθος τους).

4 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 κρεμμύδι

2 φρέσκα σκόρδα

/2 ματσάκι μάραθο

1 κουταλάκι γλυκού καυτερή παπρικά

1 κουτάλι σούπας γλυκιά πάπρικα

1 κουτάλι σούπας ντοματοπολτό

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

αλάτι

Εκτέλεση για το πιάτο

Καθαρίζουμε, πλένουμε τα χόρτα και τα χοντροκόβουμε. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει σε δυνατή θερμοκρασία, μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα χόρτα, αλάτι και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Μόλις βράσουν τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Κρατάμε ένα μέρος από το νερό που τα βράσαμε.

Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, ρίχνουμε ελαιόλαδο να κάψει σε μια κατσαρόλα και τα σοτάρουμε καλά, προσθέτουμε τη γλυκιά και καυτερή πάπρικα, το αλάτι, το μάραθο, το ντοματοπολτό, τα βρασμένα χόρτα και τα σοτάρουμε όλα μαζί για 10 λεπτά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να μείνουν πολλά ζουμιά! Καλή επιτυχία!