Το πρώτο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στη Βουλή, την επόμενη εβδομάδα, αναφορικά με τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ το ερχόμενο έτος.

Το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και το γεγονός ότι θα δοθεί και απευθείας έκτακτο βοήθημα 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους με προσωπική διαφορά, ξεχώρισαν στην συζήτηση των ανκοινώσεων, μένει να διευκρινιστεί αν η περίμετρος αυτού του βοηθήματος θα περιοριστεί σε περίπου 1,1 εκ. συνταξιούχους ή αν θα διευρυνθεί και σε άλλες ευάλωτες ομάδες.

Η υπεραπόδοση του Προϋπολογισμού υπολογίζεται επισήμως σε περίπου 900 εκατ. ευρώ.

Τα μέτρα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Στο νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας θα συμπεριληφθούν τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, που πρόκειται να εφαρμοστούν από την Πρωτοχρονιά του 2024.

Σε ισχύ τίθεται δε, το νέο μισθολόγιο, με κόστος 500 εκ. ευρώ και τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά: 

  • Α) Οριζόντιες αυξήσεις για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ποσοστό της τάξης του 5%-6%.
  • Β) Αυξήσεις στα επιδόματα θέσης ευθύνης.
  • Γ) Πριμ παραγωγικότητας, που θα συνδέεται με την επίτευξη συγκριμένων ποιοτικών και ποσοτικών στόχων, π.χ. την εκκαθάριση εκκρεμών φακέλων συνταξιοδότησης.
  • Δ) Αυξήσεις στα επιδόματα παιδιών και συγκεκριμένα κατά 20 ευρώ για το 1 παιδί και 50 ευρώ για τα δύο και περισσότερα.

Σε σχέση με τη φορολογία εισοδήματος, οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα δεν υπάρχουν και ούτε σχεδιάζονται. Ωστόσο, από την Πρωτοχρονιά αυξάνεται η έκπτωση φόρου για τα προστατευόμενα τέκνα, άρα και το έμμεσο αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ.

Στον τομέα των συντάξεων, από την Πρωτοχρονιά έρχεται και νέα αύξηση, η οποία κατά τον Πρωθυπουργό θα είναι πάνω από 3%. Με βάση τις μάλλον συντηρητικές παραδοχές του Προγράμματος Σταθερότητας για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό, η αύξηση του 2024 θα είναι κοντά στο 4%. Για την αύξηση αυτή δεν απαιτείται νέα νομοθετική διάταξη.  

Αντιθέτως, απαιτείται νομοθετική διάταξη, που θα έρθει τη νέα χρονιά, για την καταβολή επιδόματος προσωπικής διαφοράς, όπως δηλαδή έγινε και φέτος τον Απρίλιο. Το ύψος του νέου επιδόματος θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή κι αφού ληφθεί υπόψιν το “ροκάνισμα” της προσωπικής διαφοράς, μετά τη νέα ονομαστική αύξηση.  

Σημειώνεται ότι στις ως άνω εξαγγελίες, συμπεριλαμβάνεται η αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και η μόνιμη απαλλαγή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη.