Περιεχόμενα
Η στρατηγική Farm to Fork, κεντρικό στοιχείο της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας, σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά την διαχείριση της τροφής και τη βιωσιμότητα των τροφίμων. Εγκρίθηκε τον Μάιο του 2020 και αποσκοπεί στην επανάσταση στην παραγωγή, διανομή και κατανάλωση τροφίμων για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και των προβλημάτων δημόσιας υγείας.
Ωστόσο, το μέλλον της είναι όλο και πιο αβέβαιο, καθώς επισκιάζεται από τις πρόσφατες εκτεταμένες διαμαρτυρίες των γεωργών της ΕΕ. Οι διαμαρτυρίες αυτές οφείλονται στις ανησυχίες για την αύξηση του κόστους παραγωγής και τον αντίκτυπο των αυστηρών κλιματικών πολιτικών στα μέσα διαβίωσης των αγροτών. Η ένταση αυτή αναδεικνύει την πρόκληση της ευθυγράμμισης των βιώσιμων γεωργικών πρακτικών με την οικονομική βιωσιμότητα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την πλήρη υλοποίηση των φιλόδοξων στόχων της πολιτικής Farm to Fork (μτφ: Από το Αγρόκτημα στο Πιρούνι ή στο Πιάτο).
Τι σημαίνει Farm to Fork;
Η πολιτική Farm to Fork είναι μια έννοια που περιλαμβάνει τα διάφορα στάδια της παραγωγής και της κατανάλωσης τροφίμων, δίνοντας έμφαση σε μια πιο άμεση σύνδεση μεταξύ της παραγωγής των τροφίμων στα αγροκτήματα και της κατανάλωσής τους στο πιάτο μας. Η κεντρική ιδέα είναι η ελαχιστοποίηση της απόστασης και των διαδικασιών που υφίστανται τα τρόφιμα από την προέλευσή τους στους αγρούς έως τον τελικό καταναλωτή.
Η φιλοσοφία αυτή τονίζει τη σημασία της προμήθειας τροφίμων από την περιοχή, της μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα που συνδέεται με τη μεταφορά, και συχνά περιλαμβάνει τη δέσμευση για βιώσιμες και βιολογικές γεωργικές πρακτικές. Τονίζει επίσης την αξία των φρέσκων, μη επεξεργασμένων και πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά τροφίμων, συμβάλλοντας σε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
Η προσέγγιση αυτή ωφελεί τόσο τους καταναλωτές όσο και τους παραγωγούς. Οι καταναλωτές αποκτούν πρόσβαση σε πιο φρέσκες, πιο θρεπτικές και συχνά πιο νόστιμες επιλογές τροφίμων, ενώ παράλληλα αναπτύσσουν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με το από πού προέρχεται το φαγητό τους και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επιλογών τους.
Από την άλλη πλευρά, οι τοπικοί αγρότες και παραγωγοί λαμβάνουν πιο άμεση οικονομική στήριξη από τις κοινότητές τους, ενθαρρύνοντας την επιβίωση και την ανάπτυξη της μικρής κλίμακας, βιώσιμης γεωργίας.
Το κίνημα Farm to Fork είναι κάτι περισσότερο από μια απλή μέθοδος παραγωγής και διανομής τροφίμων -είναι μια ολιστική προσέγγιση στην κατανάλωση τροφίμων που ενθαρρύνει μια βαθύτερη σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων, των τροφίμων τους και του περιβάλλοντος.
Το αποτύπωμα άνθρακα των τροφίμων μας
Η σχέση μεταξύ του τι τρώμε και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι σημαντική, καθώς το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG). Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), ο τομέας των τροφίμων είναι υπεύθυνος για το 26% περίπου των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό οφείλεται κυρίως στην παραγωγή μεθανίου από τις φάρμες βοοειδών και ρυζιού, στο οξείδιο του αζώτου από την υπερεκμετάλλευση των γεωργικών εδαφών και στο διοξείδιο του άνθρακα από τη μετατροπή των δασών σε γεωργική γη.
Το ξέρατε; Ένα σημαντικό μέρος των εκπομπών του τομέα των τροφίμων προέρχεται από την κτηνοτροφία, η οποία από μόνη της αντιπροσωπεύει περίπου το 14,5% των συνολικών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.
Η σχέση μεταξύ της διατροφής μας και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αναδεικνύεται περαιτέρω στο πλαίσιο του κινήματος «από το αγρόκτημα στο πιρούνι», το οποίο δίνει έμφαση στην τοπική και εποχιακή διατροφή. Η τοπική και εποχιακή διατροφή μειώνει σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα που συνδέεται με τη μεταφορά και την αποθήκευση των τροφίμων. Τα τρόφιμα που μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις συμβάλλουν σε υψηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου λόγω των καυσίμων που καίγονται κατά τη διαδικασία της μεταφοράς.
Για παράδειγμα, η εισαγωγή τροφίμων μέσω αεροπορικών μεταφορών μπορεί να εκπέμψει περίπου 50 φορές περισσότερο CO2 από τη μεταφορά της ίδιας ποσότητας τροφίμων μέσω θαλάσσης. Επιπλέον, η εποχιακή διατροφή μειώνει την ανάγκη για ενεργοβόρες εγκαταστάσεις αποθήκευσης και θερμοκήπια, τα οποία συχνά απαιτούνται για την καλλιέργεια προϊόντων εκτός εποχής.
«Επιλέγοντας τοπικά και εποχιακά τρόφιμα, οι καταναλωτές υποστηρίζουν ένα πιο βιώσιμο σύστημα τροφίμων. Αυτή η προσέγγιση ελαχιστοποιεί την απόσταση που διανύουν τα τρόφιμα, οδηγώντας σε χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, και υποστηρίζει επίσης την τοπική γεωργία, δημιουργώντας μια στενότερη σύνδεση μεταξύ των καταναλωτών και των πηγών των τροφίμων τους. Η πρακτική αυτή ευθυγραμμίζεται με τη φιλοσοφία «από το αγρόκτημα στο πιρούνι», η οποία υποστηρίζει τη βαθύτερη κατανόηση και το σεβασμό της διαδικασίας παραγωγής τροφίμων και των περιβαλλοντικών της επιπτώσεων».
Τι είναι η πολιτική της ΕΕ Farm to Fork;
Η πολιτική Farm to Fork αποτελεί κεντρική συνιστώσα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, με στόχο τον μετασχηματισμό του συστήματος τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να καταστεί πιο βιώσιμο. Η πολιτική αυτή, η οποία εγκρίθηκε τον Μάιο του 2020, επιδιώκει τον επανασχεδιασμό ολόκληρης της αλυσίδας αξίας των τροφίμων για τη βελτίωση της βιωσιμότητας σε κάθε βήμα, από την παραγωγή έως την κατανάλωση.
Στοχεύει στη δημιουργία ενός συστήματος τροφίμων με ουδέτερο ή θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, συμβάλλοντας στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, στην αναστροφή της απώλειας της βιοποικιλότητας, στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και της δημόσιας υγείας και στη διατήρηση της οικονομικής προσιτότητας των τροφίμων, παρέχοντας παράλληλα δίκαιες οικονομικές αποδόσεις για τους παραγωγούς.
Η πολιτική Farm to Fork περιλαμβάνει τόσο ρυθμιστικές όσο και μη ρυθμιστικές πρωτοβουλίες, αξιοποιώντας μια ποικιλία γεωργικών και αλιευτικών πολιτικών για τη στήριξη της μετάβασης. Αναπτύσσεται επίσης ένα νομοθετικό πλαίσιο για τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων για την υποστήριξη της εφαρμογής αυτής της στρατηγικής.
Στόχος της πολιτικής Farm to Fork
Η πολιτική Farm to Fork περιλαμβάνει διάφορες βασικές συνιστώσες, καθεμία από τις οποίες αφορά μια διαφορετική πτυχή του διατροφικού συστήματος:
Βιώσιμη παραγωγή τροφίμων – Επικεντρώνεται στην εφαρμογή βιώσιμων γεωργικών πρακτικών και τεχνολογιών. Στοχεύει στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της γεωργίας, στη βελτίωση της αποδοτικότητας της χρήσης των πόρων και στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας.
Ο αντίκτυπος στους αγρότες είναι σημαντικός, καθώς ενθαρρύνονται να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες πρακτικές, οι οποίες μπορεί αρχικά να απαιτούν αλλαγές στις γεωργικές τεχνικές, αλλά προσφέρουν μακροπρόθεσμα οφέλη, όπως καλύτερη υγεία του εδάφους, μειωμένο κόστος εισροών και δυνατότητα παραγωγής προϊόντων υψηλότερης ποιότητας.
Μεταποίηση και διανομή τροφίμων – Δίνει έμφαση στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα που συνδέεται με την επεξεργασία και τη διανομή τροφίμων. Αυτό περιλαμβάνει καινοτομίες σε ενεργειακά αποδοτικές τεχνικές επεξεργασίας, διαχείριση αποβλήτων και βιώσιμες λύσεις συσκευασίας. Στόχος είναι η ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, διατηρώντας παράλληλα την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων.
Βιώσιμη κατανάλωση τροφίμων – Αυτός ο πυλώνας προωθεί τη διατροφική στροφή προς πιο υγιεινές και βιώσιμες επιλογές τροφίμων. Περιλαμβάνει την ενθάρρυνση της καταναλωτικής συμπεριφοράς που ευνοεί τρόφιμα χαμηλού αντίκτυπου και θρεπτικά, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν τόσο στη βελτίωση της δημόσιας υγείας όσο και στη μείωση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Οι εκστρατείες εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτή την πτυχή.
Μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων – Στοχεύει επίσης στη μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων σε όλα τα επίπεδα -παραγωγή, λιανικό εμπόριο και κατανάλωση.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν τη βελτίωση των πρακτικών αποθήκευσης, επεξεργασίας και διανομής των τροφίμων για την παράταση της διάρκειας ζωής τους, καθώς και την εκπαίδευση των καταναλωτών για τη μείωση της σπατάλης στο σπίτι. Αυτό όχι μόνο εξοικονομεί πόρους αλλά και αντιμετωπίζει την επισιτιστική ανασφάλεια με τον επαναπροσανατολισμό των τροφίμων που διαφορετικά θα σπαταλούνταν.
Κάτω από την ομπρέλα αυτών των γενικών στόχων, η ΕΕ έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν στο πλαίσιό της. Αυτοί περιλαμβάνουν τη μείωση κατά 50% της χρήσης και του κινδύνου των φυτοφαρμάκων, τη μείωση κατά 20% της χρήσης λιπασμάτων -συμπεριλαμβανομένης της ζωικής κοπριάς- και τη μείωση κατά 50% των πωλήσεων αντιμικροβιακών ουσιών που χρησιμοποιούνται για τα εκτρεφόμενα ζώα και την υδατοκαλλιέργεια.
Επιπλέον, στοχεύει στην αύξηση του ποσοστού της γεωργικής γης που καλλιεργείται με βιολογική γεωργία στο 25%, από 8% που είναι σήμερα. Ένας άλλος σημαντικός στόχος είναι η εφαρμογή μιας υποχρεωτικής εναρμονισμένης επισήμανσης στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας (FOPL) στην ΕΕ εντός δύο ετών, ώστε να διευκολυνθούν οι ενημερωμένες επιλογές των καταναλωτών. Οι στόχοι αυτοί αντικατοπτρίζουν την ολοκληρωμένη προσέγγιση της στρατηγικής για την αναδιαμόρφωση του συστήματος τροφίμων με βιώσιμο τρόπο.
Farm to Fork: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η μελέτη;
Η πολιτική Farm to Fork και η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ οδήγησαν σε σειρά από επικαιροποιήσεις πολιτικών και στην εισαγωγή νέων κανόνων και κανονισμών. Οι πρωτοβουλίες αυτές βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια υλοποίησης, από προτάσεις και οδηγίες που συζητούνται ή αναμένουν τη δημοσίευσή τους, μέχρι κανονισμούς που έχουν τεθεί σε ισχύ ή πρόκειται να τεθούν σε ισχύ στο εγγύς μέλλον.
Οι κανονισμοί και οι πολιτικές που εμπίπτουν είτε εξ ολοκλήρου, είτε εν μέρει, στο πλαίσιο της πολιτικής Farm to Fork περιλαμβάνουν:
Νομοθετικό πλαίσιο για τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων – Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην εναρμόνιση των προτύπων βιωσιμότητας για όλα τα τρόφιμα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών. Περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων νομικών πλαισίων, τον ορισμό της βιωσιμότητας, τον καθορισμό απαιτήσεων επισήμανσης και την καθιέρωση κριτηρίων βιώσιμων δημόσιων συμβάσεων. Η προγραμματισμένη δημοσίευση της πρότασης για το πλαίσιο για τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2023, καθυστέρησε. Η πρωτοβουλία δεν συμπεριλήφθηκε επίσης στο πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2024. Ως αποτέλεσμα, το χρονοδιάγραμμα για την εν λόγω πρόταση παραμένει αβέβαιο.
Πλαίσιο για την επισήμανση της βιωσιμότητας – Σχεδιάστηκε για τη θέσπιση κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με την επικοινωνία των πτυχών βιωσιμότητας των τροφίμων στους καταναλωτές. Το πλαίσιο αυτό αναμένεται να αποτελέσει συστατικό στοιχείο του ευρύτερου πλαισίου για τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων, το οποίο παρουσίασε καθυστέρηση στην οριστικοποίηση και την έκδοσή του.
Αναθεώρηση των προτύπων εμπορίας της ΕΕ – Η αναθεώρηση των προτύπων εμπορίας της ΕΕ αποσκοπεί στην ενίσχυση της βιωσιμότητας και στην ελαχιστοποίηση της σπατάλης τροφίμων σε διάφορα προϊόντα. Τον Νοέμβριο του 2023 εισήχθησαν επικαιροποιημένα πρότυπα για τα φρούτα, τα λαχανικά και τα αυγά. Ωστόσο, για προϊόντα, όπως το μέλι, οι χυμοί φρούτων, οι μαρμελάδες, το ελαιόλαδο, ο λυκίσκος και τα πουλερικά, οι σχετικοί προτεινόμενοι κανονισμοί βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της οριστικοποίησης και της επίσημης δημοσίευσης.
Επισήμανση της ένδειξης προέλευσης – Η πρωτοβουλία για την επισήμανση της ένδειξης προέλευσης αποσκοπεί στην επέκταση της υποχρεωτικής επισήμανσης της προέλευσης σε περισσότερα τρόφιμα. Η πρόταση αυτή, η οποία αρχικά αναμενόταν να αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης αναθεώρησης της πληροφόρησης των καταναλωτών για τα τρόφιμα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία.
Προφίλ θρεπτικών συστατικών και διατροφική επισήμανση – Η πρωτοβουλία αυτή επικεντρώνεται στα προφίλ θρεπτικών συστατικών και τη διατροφική επισήμανση και αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας των διατροφικών πληροφοριών που είναι διαθέσιμες στους καταναλωτές. Η πρόταση αυτή, η οποία αποτελεί μέρος μιας ευρείας αναθεώρησης των πληροφοριών για τα τρόφιμα που αφορούν τους καταναλωτές, αναμενόταν στο δεύτερο εξάμηνο του 2023. Ωστόσο, η Επιτροπή ανέφερε πρόσφατα ότι οι εργασίες για την πρωτοβουλία αυτή βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.
Αναθεώρηση της νομοθεσίας για την καλή διαβίωση των ζώων – Η αναθεώρηση της νομοθεσίας για την καλή διαβίωση των ζώων αποσκοπεί στην επικαιροποίηση των κανονισμών της ΕΕ, ώστε να αντικατοπτρίζουν τα τελευταία επιστημονικά ευρήματα και να αναβαθμίζουν τα πρότυπα καλής διαβίωσης των ζώων. Στις 7 Δεκεμβρίου 2023 δημοσιεύθηκε πρόταση σχετικά με την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά. Η πρόταση αυτή πρόκειται να υποβληθεί σε συζητήσεις στο Συμβούλιο της ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή προωθεί τις προπαρασκευαστικές της προσπάθειες για πρόσθετες προτάσεις σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων.
Αναθεώρηση του κανονισμού για τις πρόσθετες ύλες ζωοτροφών – Η πρωτοβουλία επικεντρώνεται στην υποστήριξη πρόσθετων υλών ζωοτροφών που επηρεάζουν θετικά την καλή διαβίωση των ζώων και το περιβάλλον. Η εφαρμογή αυτής της πρωτοβουλίας αναμένεται να αναβληθεί έως το 2025.
Κανονισμός για τη βιώσιμη χρήση φυτοφαρμάκων – Το σχέδιο περιγράφει την προσέγγιση της ΕΕ για τη μείωση της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων, με στόχο τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων στο μισό έως το 2030. Η αρχική πρόταση της Επιτροπής της ΕΕ αντιμετώπισε την απόρριψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Νοέμβριο του 2023.
Η πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε στις 6 Φεβρουαρίου ότι ο κανονισμός αποσύρεται μετά τις αντιδράσεις, με επικεφαλής την αγροχημική βιομηχανία, δηλώνοντας ότι «για να προχωρήσουμε μπροστά, χρειάζεται περισσότερος διάλογος και μια διαφορετική προσέγγιση».
Παρασιτοκτόνα με βιολογικές δραστικές ουσίες – Η πρωτοβουλία αυτή εξορθολογίζει τη διαδικασία για την έγκριση μικροοργανισμών ως δραστικών ουσιών στη φυτοπροστασία, ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των φυσικών μεθόδων καταπολέμησης των παρασίτων. Εφαρμόστηκε από τον Σεπτέμβριο του 2022.
Πρόταση σχετικά με τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές – Οι συζητήσεις σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής συνεχίζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ.
Κανονισμός για τα πλαστικά υλικά που προορίζονται για επαφή με τρόφιμα – Ο κανονισμός αυτός θεσπίζει πρότυπα ασφαλείας για τα ανακυκλωμένα πλαστικά που χρησιμοποιούνται σε άμεση επαφή με τρόφιμα και τέθηκε σε ισχύ από τον Οκτώβριο του 2022.
Αναθεώρηση της συσκευασίας – Στόχος είναι η ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της συσκευασίας και η ενίσχυση των προσπαθειών ανακύκλωσης. Η πρόταση της Επιτροπής για τη μείωση των αποβλήτων συσκευασίας βρίσκεται επί του παρόντος υπό συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ. Η εφαρμογή αυτών των νέων κανονισμών αναμένεται μέχρι το 2026.
Πλαίσιο πολιτικής για τα εναλλακτικά πλαστικά – Το πλαίσιο πολιτικής (EU policy framework on bio-based, biodegradable, and compostable plastics) παρουσιάζει τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υιοθέτηση εναλλακτικών πλαστικών, με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος της πλαστικής ρύπανσης. Το πλαίσιο αυτό δημοσιοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2022.
Κανονισμός για τα προϊόντα που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών – Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι συγκεκριμένα προϊόντα στην αγορά της ΕΕ δεν συνδέονται με την αποψίλωση των δασών. Το μέτρο αυτό πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2024.
Οδηγία για τους πράσινους ισχυρισμούς – Η πρωτοβουλία αυτή επικεντρώνεται στη δημιουργία τυποποιημένων κριτηρίων για τους περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς, με στόχο τον περιορισμό του «πράσινου ξεπλύματος». Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ αναμένεται να συνεχίσουν τις συζητήσεις μέχρι το 2025. Μετά την έγκρισή της, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα έχουν δύο χρόνια για να ενσωματώσουν την οδηγία στην εθνική τους νομοθεσία.
Εταιρική οδηγία για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας (CSRD) – Η επικαιροποιημένη οδηγία αναθεωρεί τις κατευθυντήριες γραμμές για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας τόσο για τις μεγάλες εταιρείες όσο και για τις ΜΜΕ. Τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2023 και οι εταιρείες αναμένεται να αρχίσουν να τηρούν τους νέους κανόνες το 2024.
Οδηγία για τη δέουσα επιμέλεια ως προς την εταιρική βιωσιμότητα (CSDD) – Η οδηγία αυτή επιβάλλει στις εταιρείες να αξιολογούν και να αντιμετωπίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις τους στα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον. Η οδηγία αυτή αναμένεται να δημοσιευθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024, ενώ η εφαρμογή της θα αρχίσει το 2026.
Προβλήματα για την πολιτική Farm to Fork; Διαμαρτυρίες αγροτών της ΕΕ
Οι πρόσφατες διαμαρτυρίες αγροτών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση ανέδειξαν σημαντικές ανησυχίες που σχετίζονται με την πολιτική Farm to Fork. Οι διαδηλώσεις αυτές, οι οποίες έλαβαν χώρα σε διάφορες χώρες της ΕΕ, πηγάζουν από ζητήματα όπως η αύξηση του κόστους παραγωγής, η συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους και ο αντιληπτός αντίκτυπος των κλιματικών πολιτικών στα μέσα διαβίωσης των αγροτών.
Οι διαμαρτυρίες φέρνουν στο επίκεντρο της προσοχής τις προκλήσεις για την εξισορρόπηση των βιώσιμων γεωργικών πρακτικών, όπως υποστηρίζονται από την πολιτική Farm to Fork, με την οικονομική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. Η ένταση αυτή επηρεάζει ήδη την κατεύθυνση και την εφαρμογή των κανονισμών της, με την Επιτροπή να αποσύρει τον προτεινόμενο κανονισμό για τα φυτοφάρμακα και τον σχετικό στόχο για μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων κατά το ήμισυ έως το 2023. Οι κυβερνήσεις και τα όργανα της ΕΕ πρέπει να βαδίσουν σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ της αντιμετώπισης των παραπόνων του γεωργικού τομέα και της ταυτόχρονης διατήρησης της δέσμευσής τους για τους στόχους βιωσιμότητας, πράγμα καθόλου μικρό.