Η φράση του Αλέξη Τσίπρα, περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού, αποτέλεσε νέο σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές 2023. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αυτή την αναφορά απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε, ενόψει των εκλογών 2023. Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε την αντίδραση τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Υπάρχει δυνατότητα να προκύψει έστω και μια βραχύβια κυβέρνηση συνεργασίας, για να αποκαταστήσει το κράτος δικαίου;», ήταν μία από τις ερωτήσεις που δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω θα υπάρχουν οι συσχετισμοί, θα πάμε να συγκροτήσουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής, τετραετίας, σταθερότητας. Όχι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Που μέσα σε αυτή βεβαίως της μακράς πνοής διακυβέρνηση, θα εντάξουμε και όλους τους ειδικούς σκοπούς», είπε αρχικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαντώντας στην ερώτηση και συμπλήρωσε ότι προτεραιότητα θα είναι «το ζήτημα της κάθαρσης στο θέμα των υποκλοπών και βεβαίως της απόδοσης δικαιοσύνης και στο έγκλημα των Τεμπών».

Αυτό που με απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι η νίκη στις εκλογές, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Γιατί πιστεύω ότι η νίκη ξεκλειδώνει την προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης, κυβέρνησης μακράς πνοής και σταθερότητας. Από εκεί και πέρα, ας δούμε τα αποτελέσματα, θα έχουμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε, να εκτιμήσουμε. Δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύπτει μια τέτοια συζήτηση την επομένη των εκλογών, αλλά ο στόχος μου δεν είναι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Είναι μια κυβέρνηση τετραετίας, σταθερότητας, μακράς πνοής που θα συμπεριλάβει και όλους αυτούς τους ειδικούς σκοπούς που είναι καίριας σημασίας για τη δημοκρατία μας και για την κοινωνία», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Έπεσαν οι μάσκες»

Λίγες ώρες αργότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 ενόψει των εκλογών 2023, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ότι «έπεσαν οι μάσκες» και έκανε λόγο για «κυβέρνηση απελπισμένων».

«Είδατε που λίγο πριν το τέλος της προεκλογικής περιόδου έπεσαν οι μάσκες; Όταν εδώ και πολύ καιρό μιλούσα για υπόγειους διαύλους επικοινωνίας -για μια κυβέρνηση ηττημένων- αυτό ακριβώς εννοούσα», δήλωσε αρχικά ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού.

«Αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η κυβέρνηση των ηττημένων θα γινόταν και κυβέρνηση των απελπισμένων, διότι αυτό το οποίο συζητάμε αυτή τη στιγμή θα ήταν κάτι τελείως πρωτάκουστο για τα ελληνικά δεδομένα, δηλαδή μία κυβέρνηση η οποία δεν είχε άλλη δουλειά από το να διερευνήσει το σκάνδαλο των υποκλοπών», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αναρωτιέμαι εάν αυτή η κυβέρνηση θα παρενέβαινε και στη δικαιοσύνη, γιατί το σκάνδαλο είναι στη δικαιοσύνη. Κοινοβουλευτικά, όποιος θέλει μπορεί και στην επόμενη Βουλή να συστήσει ακόμα μία εξεταστική επιτροπή, έχει το δικαίωμα από τον κανονισμό να το κάνει», συμπλήρωσε.

«Προσέξτε τώρα, ένα υποθετικό σενάριο, μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού η οποία δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα -θα ασχολείται μόνο με τις υποκλοπές- δεν θα μπορεί να πληρώνει συντάξεις, να διαχειρίζεται τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, να στέκεται με αυτοπεποίθηση απέναντι στην Τουρκία. Μία κυβέρνηση παράλυσης, ο ορισμός της ακυβερνησίας, μόνο και μόνο γιατί; Για να σώσουν κάποιοι τις καρέκλες τους; Ή μήπως για να βάλουν κάποιοι, κάποιους, φυλακή; Θυμίζω τα λόγια του κ. Πολάκη, “πρέπει να βάλουμε κάποιους φυλακή για να γλιτώσουμε”. Λοιπόν, αυτά είναι αδιανόητα πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, κάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη να ξεκαθαρίσει τη θέση του. «Καλά θα κάνει να ξεκαθαρίσει τη θέση του για το ζήτημα αυτό, για να ξέρουν όλοι μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκη τελικά τους προκύπτει Τσίπρας από την “πίσω πόρτα”», δήλωσε συγκεκριμένα.

Η τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε πως όσα λέει ο Αλέξης Τσίπρας είναι «όπλο» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ο κ. Τσίπρας έχει μιλήσει για κυβέρνηση με ψήφο ανοχής, μετά μας είπε για κυβέρνηση με τον Βαρουφάκη. Τώρα λέει κάτι καινούργιο», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

«Θέση μου είναι ότι ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ την Κυριακή το βράδυ, οδηγεί σε μια κυβέρνηση σταθερή, κανονική. Σταθερή σε θέματα δημοκρατίας – που είναι τα κορυφαία ζητήματα – σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αφορούν στην υπόθεση των υποκλοπών, και σε θέματα οικονομίας», συμπλήρωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.