Στην Αθήνα βρίσκεται ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κάτω από άκρα μυστικότητα, για λόγους ασφαλείας, έφτασε τη Δευτέρα στην Αθήνα (21/8) ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Αν και αρχικά το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιβεβαίωνε, χωρίς να διαψεύδει, το ταξίδι του προέδρου της Ουκρανίας στην Ελλάδα, το απόγευμα ενημέρωσε για την ώρα της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ζελένσκι
Ζελένσκι
Ζελένσκι

Όπως έγινε γνωστό, το ραντεβού των δύο ηγετών άρχισε στις 18:10. Ακολούθως έχει προγραμματιστεί διευρυμένη συνάντηση με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών.

Πριν τη συνάντηση του Ζελένσκι με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το δείπνο με τους ηγέτες των Βαλκανικών Χωρών, Μητσοτάκης και Ζελένσκι προέβησαν σε κοινές δηλώσεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα θα είναι πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, στο πλευρό της Ουκρανίας και της εδαφικής της ακεραιότητας.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δεχτούμε ποτέ απόπειρα παραχάραξης συνόρου με την χρήση στρατιωτικής βίας. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας με την χρήση όπλων από την Ρωσία. Είναι μία θέση που ταυτίζεται και με τα συμφέροντα της χώρας μας που στο παρελθόν έχει αντιμετωπίσει ανάλογες καταστάσεις.

Μητσοτάκης Ζελένσκι Αθήνα
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Είμαστε κατά κάθε παράνομου κατοχικού δεδικασμένου. Κάτι ανάλογο εξάλλου συμβαίνει και στην Κύπρο. Δεν ξεχνάμε τα εγκλήματα κατά της Μαριούπολης, μιας πόλης με ελληνικό αίμα. ΟΌως και στην Οδησσό, στο Κίεβο κι άλλες περιοχές που δέχονται επιδρομές, με χιλιάδες αμάχους να γίνονται στόχοι. Καταδικάζουμε τα εγκλήματα πολέμου που πρέπει να τιμωρηθούν από την δικαιοσύνη.

Η Μόσχα χρησιμοποίησε ως όπλο το φυσικό αέριο, δημιουργώντας μία παγκόσμια κρίση και κατάργησε την Συμφωνία της Μαύρης Θάλσσσας για τα σιτηρά. Επομένως οι συνέπειες του πολέμου δεν σταματούν στα ευρωπαϊκά σύνορα, αλλά επεκτείνονται σε όλον τον πλανήτη».

Από τη μεριά του, ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε την Ελλάδα για την βοήθεια της ως προς τον πληθυσμό της Οδησσού πριν ενάμιση χρόνο, στο ξεκίνημα του πολέμου, ενώ αναφέρθηκε και στον εξοπλισμό που έχει στείλει η Ελλάδα.

«Σήμερα με τον κ. Πρωθυπουργό έχουμε συζητήσει μερικές προτεραιότητες. Τον πληροφόρησα για την κατάσταση στη μάχη, για τους Ρώσους τρομοκράτες, τις ανάγκες και τις δυνατότητές μας. Έχω παραθέσει πολύ σημαντικές προτεραιότητες που έχουμε. Μας χρειάζεται η υποστήριξη της Ελλάδας και η προετοιμασία των πιλότων μας στα F-16 και σας ευχαριστώ πολύ για την πρότασή σας».

Ζελένσκι
Ως γνωστόν το βράδυ της Δευτέρα (20:15) ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο στους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, αφιερωμένο στο ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής.

Η κίνηση έχει και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς στις 21 Ιουνίου συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης» της Συνόδου Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε και η οποία άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη αρκετών χωρών της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ουκρανός πρόεδρος θα παραστεί κανονικά στο δείπνο.

Παρόντες θα είναι οι

Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούκιτ
Πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου
Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Γιάκοβ Μιλάτοβιτς
Πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Ίον-Μαρτσέλ Τσιολάκου
Πρωθυπουργός του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι
Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Μποργιάνα Κρίστο
Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέβσκι,
Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Νικολάι Ντένκοβ
Πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας αναμένεται επίσης να συναντηθεί με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ θα συμμετάσχει και στην Σύνοδο των Βαλκανικών χωρών.

«Ακολουθεί η επίσκεψη στην Ελλάδα. Έχουμε ήδη φτάσει. Συνάντηση με την Πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και την ελληνική αντιπροσωπεία. Η ατζέντα είναι ό,τι μπορούμε να κάνουμε μαζί για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή και την ελευθερία στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι», σημείωσε ο ίδιος στην πλατφόρμα X.