Μαίνεται με σφοδρότητα ο ακήρυχτος «πόλεμος» μεταξύ των τάσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς οι εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις «περί ενότητας» στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έμειναν κενό γράμμα, με δεδομένο ότι τα συντροφικά «μαχαιρώματα» διαδέχονται το ένα το άλλο σε τηλεοπτικά στούντιο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το βαρύ κλίμα, αλλά και η ρευστή ισορροπία ανάμεσα στα εσωκομματικά μπλοκ κρατούν τους δυνάμει διεκδικητές μακριά από το βήμα της διεκδίκησης μέχρι την Κεντρική Επιτροπή στις 15-16 Ιουλίου, οπότε και θα αναγκαστούν να δηλώσουν παρόντες και παρούσες για τον προεδρικό θώκο, όσοι και όσες μέχρι τότε δεν το ξανασκέφτονται.
Ωστόσο, η κάθοδος στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα δεν φαντάζει υγιεινός περίπατος για καμία και για κανέναν, καθώς οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι φαίνεται να σταθμίζουν πολύ καλά τα δεδομένα, πριν κάνουν το μεγάλο άλμα.
Στη μία πλευρά της όχθης, η Έφη Αχτσιόγλου (από την κίνηση «6 συν 6») φέρεται να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Αλέξη Χαρίτση αναφορικά με τις εσωκομματικές εξελίξεις, χωρίς να αποκλείεται ο ένας να υποχωρήσει υπέρ του άλλου, αλλά οι τελικές τους αποφάσεις θεωρείται ότι θα εξαρτηθούν σε έναν βαθμό από τις επιδιώξεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου (από την τάση «Ομπρέλα»), καθώς φαίνεται να εφάπτονται οι εσωκομματικοί τους οπαδοί.
Και οι τρεις, ωστόσο, φαίνεται να αντιμετωπίζουν την πρόκληση της κομματικής βάσης, η οποία είναι σχεδόν στην πλειοψηφία της αποτέλεσμα της πολιτικής έλξης του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και «πασοκογενής».
Ακόμη πιο σύνθετο είναι το τοπίο στους κόλπους των «προεδρικών», ιδίως μετά την πολυδιάσπαση που εμφάνισαν στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.
Παρότι, κατά πληροφορίες, η «Κίνηση Μελών» προσανατολιζόταν στη λύση της εκλογής ηγεσίας μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, εντούτοις στελέχη της φέρονται να τάχθηκαν υπέρ της εισήγησης της Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ράνιας Σβίγκου για εκλογές αρχές του Σεπτέμβρη, όπως κατά πληροφορίες οι Νίκος Παππάς και Κώστας Ζαχαριάδης, ενώ εμφανώς ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Χρήστος Σπίρτζης, που κατέθεσε εναλλακτική πρόταση μπροστά στη βασική εισήγηση.
Στην «προεδρική Βαβυλωνία» προστίθενται και οι προσωπικές φιλοδοξίες, τη στιγμή που οι εσωκομματικοί τους αντίπαλοι εκτιμούν ότι η καθυστέρηση των διαδικασιών οφείλεται στην έλλειψη φαβορί.
Ο Νίκος Παππάς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του αλλά βαρύνεται από την απόφαση του ειδικού δικαστηρίου, το Μάτι ακολουθεί κατά βήμα το βηματισμό της Ρένας Δούρου, όπως φάνηκε από την πρωτοβουλία της χθες να ζητήσει την άρση της βουλευτικής ασυλίας της, ενώ ο Κώστας Ζαχαριάδης και ο Χρήστος Σπίρτζης δεν εξελέγησαν βουλευτές. Αποτέλεσμα αυτών, να θεωρείται ως η πιο δεδομένη «προεδρική» υποψηφιότητα αυτή του Παύλου Πολάκη.
Πονοκέφαλο, ωστόσο, αντιμετωπίζει και η πιο μετριοπαθής «προεδρική» τάση, η ΡΕΝΕ, καθώς το πλέον προβεβλημένο νεαρό στέλεχός της, δηλαδή ο Διονύσης Τεμπονέρας περιγράφεται από τους συντρόφους του «με το ένα πόδι εκτός ΣΥΡΙΖΑ», καθώς μετά την οξύτατη κριτική στον Αλέξη Τσίπρα και την ηγετική ομάδα την περασμένη Κυριακή, δήλωσε χθες πως «δεν θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με αυτή τη διαδικασία», τονίζοντας πως «δεν πρέπει οι αποφάσεις και τα τετελεσμένα να συμβούν σε κλειστές αίθουσες και συνεννοήσεις».
Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που προσανατολίζονται τις τελευταίες ώρες υπέρ της πρότασης για παράταση της παραμονής του Σωκράτη Φάμελλου στην ηγεσία του κόμματος (δηλαδή πλην του δίμηνου μέχρι την εκλογή από την κομματική βάση), προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και μαζί η εσωκομματική ένταση, η οποία σοβεί για τα καλά στα ενδότερα του κόμματος, όπως διαφάνηκε για άλλη μια φορά χθες.
Σηκώνοντας το γάντι, ο εκ της «Ομπρέλας» πρώην Υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης σχολίασε πως ο «Χρήστος Σπίρτζης ήταν στον πυρήνα του ηγετικού επιτελείου. Εγώ ήμουν στη μειοψηφία από ένα σημείο κι έπειτα», μετά την κριτική του τελευταίου στους Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Κατρούγκαλο.
Οξύτατη κριτική για τις εσωκομματικές εξελίξεις, «φωτογραφίζοντας» και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, άσκησε χθες και η πρώην Βουλευτής Α’ Πειραιά, Γεωργία Γεννιά, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα πως «ούτε τη νίκη ούτε την ήττα μπορεί να διαχειριστεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ», κατηγορώντας τα κομματικά όργανα για «συνεδριάσεις χωρίς χάραξη πολιτικών στόχων», ενώ κάνει λόγο για «άθλιες εμφανίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές στελεχών μας που εκπροσωπούν την πάρτη τους ακόμα και σήμερα».
Τούτων δοθέντων, «Ο κίνδυνος αυτός (σ.σ.: της διάσπασης) αντικειμενικά υπάρχει αλλά νομίζω ότι είναι ο δεύτερος», απάντησε αναφορικά με το ενδεχόμενο διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ο Γιώργος Τσίπρας, καθώς άφησε ανοιχτή μια τέτοια προοπτική, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «πρέπει να διατηρηθούμε ενιαίοι».
Πλην της δημόσιας παραδοχής του Γιώργου Τσίπρα (ξαδέλφου του απερχόμενου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ), ο ίδιος φόβος -και αρκετά έντονος- ελλοχεύει σε αρκετές ιδιωτικές συζητήσεις κορυφαίων στελεχών, ιδίως αν η ανάδειξη της νέας ηγεσίας συνοδευθεί –για λόγους ιδεολογικού προσήμου- από μαζικές αποχωρήσεις μεσαίων στελεχών.
Με δεδομένο, επίσης, ότι η συντριπτική ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές έχει σχεδόν προεξοφληθεί (ακόμη και από στελέχη της «Ομπρέλας»), η πιθανότητα «ψήφου εμπιστοσύνης» στο πρόσωπο του Σωκράτη Φάμελλου επανέρχεται με ένταση τις τελευταίες ώρες μεταξύ πρωτοκλασάτων στελεχών.
25 χρόνια ελεύθερος επαγγελματίας
Στα επιχειρήματα εκείνων που καλοβλέπουν την επέκταση της προεδρικής θητείας του Σωκράτη Φάμελλου εντάσσονται το μετριοπαθές του προφίλ, το τεχνοκρατικό του υπόβαθρο, η πολυετής αυτοδιοικητική του διαδρομή, αλλά και ο συγκερασμός ανάμεσα στις αριστερές καταβολές του (εντάχθηκε από μαθητής στην ΚΝΕ) και τον «κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ».
Όταν, Χημικός Μηχανικός στο επάγγελμα, ο κ. Φάμελλος εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα για 25 χρόνια ως ελεύθερος επαγγελματίας, ως «μπλοκάκι», έχοντας βαθιά γνώση των ζητημάτων της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της αγοράς.
Αυτή υπήρξε η αιτία ανάληψης της θέσης του Αναπληρωτή Υπουργού Ενέργειας στη διακυβέρνηση Τσίπρα, όπου άφησε κατά γενική ομολογία καλές εντυπώσεις.
Παράλληλα, υπήρξε για δώδεκα χρόνια στη διοίκηση του Δήμου Θέρμης (αρχικά ως δημοτικός σύμβουλος και κατόπιν ως Αντιδήμαρχος) με επικεφαλής έναν από τους μακροβιότερους δημάρχους του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, τον Θόδωρο Παπαδόπουλο.
Εσωκομματικά ανήκει στην ήπια «προεδρική» φράξια της ΡΕΝΕ, ενώ μετείχε επί πολλά χρόνια στα ανώτατα όργανα του ΤΕΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν πέρασε απαρατήρητη από κομματικούς παρατηρητές η χειραψία και η στιχομυθία που είχε χθες με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του, η οποία, όπως οι ίδιοι σχολίαζαν θα μπορούσε να αποτελέσει «εικόνα από το μέλλον» για το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αφήνοντας πίσω την εμπρηστική αντιπολιτευτική ρητορική.
Το γεγονός, άλλωστε, ότι ο κ. Φάμελλος επιβίωσε εκλογικά στη Β’ Θεσσαλονίκης, όπου η αξιωματική αντιπολίτευση έλαβε ποσοστό 13,58% (δηλαδή πολύ πιο χαμηλά από τον μέσο όρο του 17,83%) αποτυπώνει τους δεσμούς του με την κοινωνία και το κόμμα του, πέρα από τον κομματικό «πατριωτισμό» του να αναλάβει την «καυτή πατάτα» του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στη σκιά της αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα.
Ανακωχή μέχρι τις Προγραμματικές
Σε αυτό το κλίμα και με τους φιναλίστ της προεδρικής κούρσας να τηρούν σιγή ασυρμάτου, μορατόριουμ μέχρι την ανάγνωση των Προγραμματικών δηλώσεων φαίνεται να επιλέγει η Κουμουνδούρου, προκειμένου να εμφανίσει μια όσο το δυνατόν πιο συγκροτημένη εικόνα σε μια από τις κορυφαίες κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Προς επίρρωση αυτού, θα συνεδριάσει τις επόμενες ώρες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, αλλά όχι η Πολιτική Γραμματεία, όπως είχε αρχικά οριστεί, με αντικείμενο την προετοιμασία της «προεκλογικής» για τα εσωκομματικά, συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.
Ως εκ τούτου, το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Δευτέρα, χωρίς κανείς να αποκλείει να έχουν κατατεθεί κάποιες υποψηφιότητες μέχρι εκείνη τη στιγμή.