Περιεχόμενα
Έως και τα 1.000 ευρώ μπορεί να φτάσει η επιδότηση για το πρόγραμμα «Smart Readiness Voucher Scheme» για γρήγορο διαδίκτυο στο σπίτι. Το συνολικό κόστος της δράσης ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ και αφορά στη χρηματοδότηση του συνόλου ή – έστω – του μεγαλύτερου μέρους των εργασιών, που θα φέρουν τις οπτικές ίνες στο εσωτερικό κάθε διαμερίσματος.
Πάντως, το έργο, που προκηρύχθηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας και χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, έχει ως βασικό σκοπό τη μετατροπή ενός κτηρίου σε «έξυπνο» και η υποβολή αιτήσεων εγγραφής στο Μητρώο της δράσης άρχισε την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 και θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025.
Οι φάσεις του προγράμματος «Smart Readiness Voucher Scheme»
Με το πρόγραμμα «Smart Readiness Voucher Scheme» θα παρέχονται vouchers στους διαχειριστές των πολυκατοικιών ή σε ενοίκους μονοκατοικιών με σκοπό να αναβαθμίσουν την εσωτερική καλωδίωση των κτιρίων, προκειμένου:
- Να μπορούν να λάβουν ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων.
- Να εγκαταστήσουν υποδομές για τη διασύνδεση των νέων «έξυπνων» μετρητών.
- Να «τρέξουν» δράσεις που αφορούν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των βασικότερων κοινόχρηστων εγκαταστάσεων των κτηρίων.
Επίσης, ο κύριος όγκος της χρηματοδότησης αφορά σε υφιστάμενες πολυκατοικίες, με τη μέση δαπάνη για την αναβάθμιση των υποδομών διανομής οπτικής ίνας σε μια τετραώροφη πολυκατοικία να υπολογίζεται στα 1.000 ευρώ.
Όλη η διαδικασία της αναβάθμισης θα αρχίζει με την ανακοίνωση των τηλεπικοινωνιακών παρόχων για το σχέδιο κατασκευής δικτύου οπτικών ινών σε κάποια περιοχή με χρονικό ορίζοντα το 2026. Για όλο αυτό το διάστημα, λοιπόν, θα ενημερώνεται σχετικά το πληροφοριακό σύστημα «Χάρτης Ευρυζωνικότητας και Μητρώο Δικτύων».
Με βάση αυτό το σύστημα, οι διαχειριστές ή οι ιδιοκτήτες των κτηρίων θα επιλέγουν την τεχνική εταιρεία που θα αναλάβει το έργο διανομής του δικτύου οπτικών ινών στο εσωτερικό του κτηρίου τους, από τον κεντρικό κατανεμητή μέχρι το κάθε διαμέρισμα.
Το τεχνικό γραφείο, με τη σειρά του, θα υποβάλει το σχέδιό του στην πλατφόρμα «e-διελεύσεις» της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών, ώστε να εγκριθεί η σχετική επιδότηση. Τα τεχνικά γραφεία οφείλουν να εγγραφούν στο Μητρώο Εγκαταστατών του προγράμματος.
Ήδη για το συγκεκριμένο έργο έχουν εκδοθεί δύο υπουργικές αποφάσεις:
- Η μια αφορά στον Χάρτη Ευρυζωνικότητας και στο Μητρώο Δικτύων (καταγραφή όλων των δικτύων της χώρας με την υποχρεωτική συμμετοχή όλων των παρόχων).
- Η δεύτερη αφορά στη λειτουργία, σε συνεργασία με το TEE, της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «e-διελεύσεις», μέσω της οποίας θα αδειοδοτείται, θα καταχωρίζεται και θα ελέγχεται η υλοποίηση της κατασκευής των δικτύων οπτικών στο εσωτερικό των κτηρίων.
Οι προϋποθέσεις για να επιλεγεί κάποιο κτήριο
Για να λάβουν οι ενδιαφερόμενοι την επιδότηση, τα κτήρια θα πρέπει να πληρούν δύο προϋποθέσεις:
- Η πρώτη είναι το κτήριο να βρίσκεται εντός της Περιοχής Παρέμβασης, την οποία ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να τη δει μέσα από ένα σύστημα το οποίο αποτυπώνει την ακριβή τοποθεσία της πολυκατοικίας ή μονοκατοικίας.
- Η δεύτερη προϋπόθεση είναι το κτήριο να μην διαθέτει ενδοκτιριακή οπτική καλωδίωση.
Επισημαίνεται ότι η Περιοχή Παρέμβασης περιλαμβάνει όλα τα κτήρια από τα οποία διέρχεται ή πρόκειται να διέλθει έως το 2026 δίκτυο οπτικών ινών, παρέχοντας ευρυζωνικές υπηρεσίες άμεσα αναβαθμίσιμες σε 1 Gbps, καθώς και οποιοδήποτε άλλο κτήριο βρίσκεται σε απόσταση έως 1.000 μέτρων από το δίκτυο οπτικών ινών.
Για να δοθούν τα vouchers, ο διαχειριστής θα πρέπει καταθέσει τα στοιχεία του κτηρίου στην πλατφόρμα του ΤΕΕ «e-διελεύσεις», όπου θα υπάρχουν και οι εταιρείες-εγκαταστάτες που θα μπορούν να αναλάβουν τις εργασίες. Ο εγκαταστάτης, ύστερα από επικοινωνία με τον διαχειριστή, θα πηγαίνει στο κτήριο για «αυτοψία» και για να προσδιορίσει ακριβώς τις εργασίες που πρόκειται να εκτελεστούν, υποβάλλοντας την προσφορά του.
Photo credits: Shutterstock