Ο Σπύρος Ριχάρδος Χαγκαμπιμάνα, υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στην Β’ Πειραιά, στέλεχος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στις επερχόμενες εκλογές, διεκδικεί την ψήφο του ελληνικού λαού, βιώνοντας την ελληνική πραγματικότητα από το 1991.

Βρέθηκε στη χώρα μας για σπουδές, στη Ναυτική Ακαδημία, από την οποία αποφοίτησε το 1996, αφήνοντας τον τόπο καταγωγής του και τα χρόνια προβλήματα που αντιμετώπιζε το Μπουρουντί.

Χαρακτηριστικότερη συνθήκη, ο εμφύλιος πόλεμος που μάστιζε τη χώρα για 12 συνεχόμενα χρόνια, έως το 2005 φαινομενικά, χρονολογία κατά την οποία ο ίδιος απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα.

Βρέθηκε εκε, με στόχο να συνεισφέρει στις ειρηνευτικές προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ως αξιωματικός της Εθνικής Αστυνομίας της χώρας του, φυλακίστηκε το 2015 και απειλήθηκε η ζωή του, δεδομένου ότι το 2015 το Μπουρουντί, συγκλονίστηκε από διαδηλώσεις κατά της τρίτης προεδρικής θητείας και η αναταραχή πήρε διαστάσεις που θύμιζαν προηγούμενες εποχές.

Μπορεί ένας μαύρος να βρεθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο αποδεικνύοντας ότι ο λαός του οποίου ζητά την ψήφο έχει νωπές ακόμα μνήμες από τα πογκρόμ της Χρυσής Αυγής, αποδεικνύοντας ότι γυρνάει πράγματι την πλάτη στο ρατσισμό σε όλα τα επίπεδα;

Ο Χαγκαμπιμάνα άλλωστε, είναι υποψήφιος σε γειτονιές που γνώρισαν σε βάθος τα αποτελέσματα της βίαιης, ρατσιστικής, θανατηφόρας παράδοσης των Νεοναζί στις λαϊκές γειτονιές του Περάματος, του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, του Κορυδαλλού και της Νίκαιας, περιφέρεια στην οποία περιλαμβάνεται και η Σαλαμίνα. Πρόκειται για περιοχές δε, που τα χρόνια της οικονομικής κρίσης ένιωσαν τις πληγές που άφησε στις φτωχότερες συνοικίες μια από τις δυσκολότερες περιόδους για τα ελληνικά δεδομένα.