Θα τοποθετηθούν οι πρώην υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, Χρήστος Σπίρζης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης καθώς και ο σημερινός υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και συγκεκριμένα για την πορεία και την εξέλιξη της σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση – σηματοδότηση.

Η πρωτοβουλία ανήκει σε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι με επιστολή τους ζήτησαν να κληθούν για ακρόαση οι πρώην υπουργοί Μιχάλης Χρυσοχοϊδης (2013 – 15), Χρήστος Σπίρτζης (2015-19), Κώστας Αχ. Καραμανλής (2019 – 2023) και ο νυν υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος έχει αναλάβει και αρμοδιότητες του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.

Νωρίτερα, ο Κώστας Καραμανλής τηλεφώνησε στον Πρόεδρο της Βουλής και του ζήτησε να απευθυνθεί στο κοινοβούλιο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό δυστύχημα αλλά και το μερίδιο ευθυνών που του αναλογεί.

Επιλέχθηκε πάντως χωριστή συνεδρίαση και όχι η τοποθέτηση του κυρίου Καραμανλή στην συνεδρίαση της Τετάρτης 15 Μαρτίου της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου όπου θα τοποθετηθεί ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης για το δυστύχημα και τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για την αναμόρφωση του πλαισίου ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών.

«Κλειστά» τα χαρτιά του Κώστα Καραμανλή ενόψει των εκλογών

Ως προς το αν ο πρώην υπουργός θα είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στις Σέρρες, δεν φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι στις προθέσεις του να κριθεί από τους πολίτες, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες από ανθρώπους που συνομιλούν μαζί του, αλλά και από το Μέγαρο Μαξίμου.

Βέβαια, είναι σαφές πως οι αντιδράσεις κάτω από το πολιτικό του γραφείο την ημέρα που η χώρα συγκλονίστηκε από τις διαδηλώσεις για τα Τέμπη τον έβαλαν σε δεύτερες σκέψεις, καθώς δεν περίμενε να υπάρξουν τόσο έντονες αντιδράσεις στη γενέτειρά του.

Οικονόμου: «Ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε, ο Καραμανλής όφειλε να ξέρει»

Νωρίτερα βέβαια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ήταν αρκετά ευθύς όσον αφορά τις ευθύνες του τέως υπουργού Μεταφορών αλλά και αυτές που επιρρίπτουν ορισμένοι στον πρωθυπουργό.

«Δεν είχε μεταφερθεί τέτοια εικόνα στον πρωθυπουργό, δεν είχε μεταφερθεί το χάος», είπε χαρακτηριστικά, ενώ συμπεριέλαβε τον παραιτηθέντα υπουργό στην αλυσίδα των ευθυνών.

«Προφανώς σε επίπεδο πρωθυπουργού η εικόνα αυτή δεν είχε φτάσει. Εγώ αυτό που θα σας πω, χωρίς να κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου είναι ότι οι αρμόδιοι όφειλαν να ξέρουν. Δεν είχε μεταφερθεί τέτοια εικόνα στον πρωθυπουργό, δεν είχε μεταφερθεί το χάος», είπε ο Γιάννης Οικονόμου στον ΣΚΑΪ, ενώ σε ερώτηση που δέχθηκε σε ό,τι αφορά στις ευθύνες, απάντησε: «Όλες οι αλυσίδες που εμπλέκονται έχουν την ευθύνη. Υπάρχει και πολιτική ευθύνη που αναλήφθηκε ακριβώς αυτό. Προφανώς όφειλαν να ήξεραν αυτό το μπάχαλο, αυτό το χάος σε ό,τι αφορά στη διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού στον ΟΣΕ.