Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρισκόταν στις Βρυξέλλες, ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια. Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο το οποίο μπορεί για να ανταποκριθεί με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και να περιορίσει αυτές τις μεγάλες πυρκαγιές και απηύθυνε έκκληση στους συμπολίτες μας να υπακούουν στις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λόγω των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, επέστρεψε νωρίτερα από τις Βρυξέλλες όπου είχε μεταβεί για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινότητας Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής. Αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, ο Πρωθυπουργός έφθασε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, όπου θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος με δική του πρωτοβουλία επικοινώνησε με τον υπουργό πολιτικής προστασίας για να ενημερωθεί για την εξέλιξη της κατάσβεσης, μεταφέροντας τη στήριξή του σε όσους επιχειρούν στις φωτιές. «Η κλιματική κρίση είναι μια πρόκληση η οποία αφορά το μέλλον όχι μόνο το δικό μας αλλά και των παιδιών μας και των παιδιών των παιδιών μας.

Μητσοτάκης
Πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια, Τρίτη 18 Ιουλίου 2023. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ωστόσο, πρέπει να δούμε αν είναι υποκριτική η επίκληση μερικών κομμάτων σε αυτήν. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ΝΔ την περασμένη βδομάδα καταψήφισε το νόμο για την αποκατάσταση του κλίματος», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιος Καλπάκης.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, και ενημερώθηκε για την εξέλιξη των πυρκαγιών, που μαίνονται στα Δερβενοχώρια και το Λουτράκι, ενώ μέσω τουίτερ έστειλε το δικό του μήνυμα για τους πυρόπληκτους:

Να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να σωθούν ζωές και περιουσίες καλεί την κυβέρνηση ο Γενικός γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό και ενημερώθηκε για την κατάσταση στα μέτωπα των πυρκαγιών. O κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι αν και βρισκόμαστε στη μέση σχεδόν της αντιπυρικής περιόδου, η κυβέρνηση εφαρμόζει για μια ακόμα χρονιά τον ίδιο αποτυχημένο και καταστρεπικό για τα δάση και το περιβάλλον σχεδιασμό.

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τις φωτιές επέρριψαν οι Σπαρτιάτες, ενώ για περίεργες συμπτώσεις έκανε λόγο σε ανάρτησή του στο Τουίτερ ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.