Τον Μάιο του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε υποστεί συντριπτική ήττα στις Ευρωεκλογές αλλά και στις αυτοδιοικητικές, καθώς δεν εξέλεξε σχεδόν κανέναν δήμαρχο. Ενόψει Οκτωβρίου, δεν έχει γίνει το παραμικρό στην Κουμουνδούρου και, μετά τις εξελίξεις… πού όρεξη.

Όπως γράφει η αποκαλυπτική στήλη Back Door: «Απομένουν δύο μήνες για τη συγκρότηση και κατάθεση συνδυασμών και τα πράγματα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν να είναι σε οριακό σημείο. Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι στις 13 Περιφέρειες -όπου η εκλογική αντιπαράθεση έχει κατεξοχήν κομματικά χαρακτηριστικά- και σε μεγάλους δήμους, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί με αυτοτελείς υποψηφιότητες, χωρίς να διαφαίνονται περιθώρια κοινής στήριξης υποψηφίων με το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, θα υπάρξουν αρκετές, ακόμη και… αντάρτικες, ΠΑΣΟΚοΣΥΡΙΖέικες υποψηφιότητες σε δήμους.

Άλλωστε δεν υπάρχουν πια χρίσματα, ειδικά στους μικρότερους δήμους. Άρα ό,τι γίνει, συνεργατικά, θα γίνει με τοπικές πρωτοβουλίες (που σε μερικές πόλεις έχουν ήδη γίνει πράξη). Τέτοιο παράδειγμα είναι η περίπτωση του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος είναι στέλεχος με στίγμα ΠΑΣΟΚ, υποστηρίχθηκε όμως και από τον ΣΥΡΙΖΑ».