Τον υπέρ πάντων αγώνα για να ανεβάσει τα ποσοστά του καλείται να δώσει αυτή την εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνοντας στην τελική μάχη πριν τη δεύτερη προσφυγή στις κάλπες. Και δυστυχώς για τον Αλέξη Τσίπρα, τίποτα δεν φαίνεται να διαφοροποιεί τα δεδομένα που προέκυψαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Δείχνοντας ότι πήρε ένα πρώτο μάθημα από το ηχηρότατο χαστούκι που έφερε ή μεγάλη ήττα, ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε στη νέα προεκλογική μάχη με θετική ατζέντα, αλλάζοντας εντελώς την Κεντρική του Επιτροπή και προσπαθώντας να μεταφράσει το εκλογικό αποτέλεσμα την ίδια ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινούσε νέο κύκλο περιοδειών.

Κι ενώ αρχικά έδωσε την εντύπωση μιας έστω και πολύ βεβιασμένης αλλαγής, στη συνέχεια δέθηκε… κόμπος. Το τελευταίο διάστημα παγιδεύτηκε στο ζήτημα της Ροδόπης, όπως και σε αυτό του ναυαγίου στην Πύλο, που προφανώς και είναι σημαντικό από τη στιγμή που χάθηκαν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές, αλλά δεν είναι το μόνο.

Στη χθεσινή του διακαναλική συνέντευξη, από το Gazarte στο Γκάζι, ο Τσίπρας μίλησε για κίνδυνο ορμπανοποίησης της χώρας, λέγοντας ότι για υπάρξει «ριζική μεταστροφή συσχετισμών» και μια «υγιής δημοκρατία με σταθερότητα στο πολιτικό συστημα είναι αναγκαία η ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκλωβιστεί και πάλι στην προεκλογική ατζέντα της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «αφήστε να εκφραστεί ο λαός και θα κάνουμε κρίσεις και απολογισμούς». «Όταν ο πολιτικός σου αντίπαλος σου θέτει πολιτικά ζητήματα πρέπει να τα απαντάς. Αυτό κάναμε στην περίπτωση της Θράκης π.χ.», πρόσθεσε. Τόνισε σε κάθε περίπτωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει προτεραιότητα στο πρόγραμμα του και με αυτόν τον σχεδιασμό κινήθηκε σε αυτή την προεκλογική περίοδο πραγματοποιώντας και τις σχετικές θεματικές εκδηλώσεις.

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει τα κρίσιμα θέματα ενόψει των εκλογών -υγεία, ακρίβεια, μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, πλειστηριασμοί- «όμως ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει αυτή τη συζήτηση, όχι μόνο αρνήθηκε ντιμπέιτ μεταξύ μας, αλλά φρόντισε να εκμεταλλευτεί και ένα τραγικό γεγονός, το ναυάγιο, προκειμένου να ναυαγήσει το ντιμπέιτ των πέντε».

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής «εκτός από τα προγράμματα συγκρούονται και δύο διαφορετικές εναλλακτικές στρατηγικές». Είπε συγκεκριμένα ότι «η στρατηγική της ΝΔ είναι ξεκάθαρη: επιδιώκει όχι απλά να νικήσει στις 25 και στις 26 να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά επιδιώκει στις 26 να συγκροτήσει καθεστώς.

Ανεξέλεγκτο, ασύδοτο, ισοπεδωτικό. Επιδιώκει μια τετραετία χωρίς κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις. Γι’ αυτό και βασικός στόχος της ΝΔ είναι μια κατακερματισμένη, ανίσχυρη και αναποτελεσματική αντιπολίτευση». Πρόσθεσε ότι «βασικός της στόχος και επιδίωξη είναι επίσης μια επτακομματική, ακόμη και 8κομματική Βουλή. Δηλαδή μια Βουλή γραφική και απαξιωμένη, με μια αντιπολίτευση κατακερματισμένη κι ένα πολιτικό σκηνικό που θα παραπέμπει σε χώρες και δημοκρατίες με απολυταρχικές κυβερνήσεις».

«Πιστεύουμε ότι αυτή η τρομακτική εκδοχή πρέπει να αποτραπεί. Έχουμε χρέος να την αποτρέψουμε», υπογράμμισε και κάλεσε «κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη με τη ψήφο του στις 25 Ιούνη να αποτρέψει αυτή την τρομακτική εκδοχή στην κάλπη. Ενισχύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Γιατί ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σημαίνει ισχυρή κοινωνία. Σημαίνει υγιής δημοκρατία».

Σε ερώτηση για τις ευθύνες του λιμενικού στο ναυάγιο είπε ότι οι όποιες ευθύνες δεν αφορούν τους εργαζόμενους αλλά την ηγεσία του Λιμενικού και τον «επιχειρησιακό σχεδιασμό», ενώ σχολίασε πως η πολιτική Μητσοτάκη είναι εναρμομνισμένη με την πολιτική της ΕΕ σε αυτό το θέμα και έχει και αυτή «ευθυνες» σχετικά με τις αξίες του ανθρωπισμού και του πολιτισμού.

Στο θέμα της Ροδόπης, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για «ανεύθυνη στάση» σε ένα «ευαίσθητο θέμα που αφορά την κοινωνική ειρήνη στη Θράκη» και έκανε λόγο για «απύθμενο θράσος» καθώς υπήρχε στο έγγραφο «σαφή αναφορά και για τον υποψήφιο της ΝΔ» ότι ήταν «στρατευμένος στα σχέδια της ‘Αγκυρας και του τουρκικού προξενίου».

Άξια αναφοράς ήταν, τέλος, η ατάκα του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του στο προσφυγικό – μεταναστευτικό την περίοδο που ασκούσε κυβέρνηση. «Ήταν η εποχή που η Ελλάδα έγινε συνώνυμο της ανθρωπιάς και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό».