Σε δύο παράλληλες τροχιές κινείται τις τελευταίες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η κατάθεση τεσσάρων υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του κόμματος και ταυτόχρονα η προσπάθεια σχεδιασμού εκ μέρους τους του «νέου ΣΥΡΙΖΑ» συναντάται καθημερινά με τον αντιπολιτευτικό λόγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Επιστρέφοντας στην… κανονικότητα, η Κουμουνδούρου προσανατολίζεται στο «όχι» στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, απαντώντας στην κυβερνητική πρωτοβουλία με την κατάθεση δύο τροπολογιών.
Όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα επιμείνει στην άσκηση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι για όλους και όλες και πρόκειται να καταθέσει ξανά τη σχετική τροπολογία που είχε καταθέσει το 2021.
Το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει τον ορισμό μεγάλων εκλογικών περιφερειών (Βορείου Αμερικής, Νοτίου Αμερικής, Ωκεανίας κτλ), όπου οι ομογενείς θα ψηφίζουν στην Περιφέρεια, όπου εντάσσεται ο τόπος διαμονής τους.
Ως δεύτερη τροπολογία, η Κουμουνδούρου αναμένεται να καταθέσει ρύθμιση για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην εκλογική διαδικασία και για τους εκλογείς εσωτερικού, που δεν μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα τους λόγω εργασίας τους σε διαφορετικό τόπο από τον τόπο κατοικίας τους (εποχικοί εργαζόμενοι).
Όπως μετέδιδαν χθες κομματικές πηγές, ο ΣΥΡΙΖΑ «θα αναδείξει τα παιχνίδια εντυπώσεων της ΝΔ, που προσβάλουν το συνταγματικό πνεύμα και αντιμετωπίζουν τους απόδημους ως εκλογικό κοινό», τη στιγμή που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οικοδομούσε την επιχειρηματολογία, με την οποία θα καταψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο τίθεται από σήμερα προς επεξεργασία στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές.
Πλην του τρέχοντος κοινοβουλευτικού έργου, στις επείγουσες εκκρεμότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει η επιλογή υποψηφίων για τις 13 Περιφέρειες και τους κεντρικούς δήμους της χώρας, όπου η εκλογική συντριβή και η αναζήτηση νέας ηγεσίας λειτουργούν ανασταλτικά, ακόμη και για τα ίδια τα κομματικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απέναντι στο ενδεχόμενο να διεκδικήσουν μια από τις κεντρικές θέσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Για παράδειγμα, ούτε ο Διονύσης Τεμπονέρας, για τον οποίο έγινε λόγος, προκειμένου να κατέλθει ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ούτε ο Νίκος Φαραντούρης που δέχτηκε κρούση για το δήμο Αθηναίων έδειξαν ενδιαφέρον για τα αυτοδιοικητικά, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καλείται να επιλέξει τα πρόσωπα που θα υποστηρίξει μέχρι τα τέλη του μήνα.
Μεγάλος πονοκέφαλος εξακολουθεί να είναι ο Δήμος Αθηναίων, για τον οποίο η Κουμουνδούρου επιθυμεί ηθικά να τοποθετηθεί από πλευράς του ο γνωστός μπασκετμπολίστας, Νίκος Παππάς αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι με την υποψηφιότητά του, παρότι στο παρασκήνιο ακούγεται ολοένα και πιο συχνά τις τελευταίες ώρες το όνομα του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσού.
Ο «τεχνοκράτης ΣΥΡΙΖΑ»
Εν τω μεταξύ, την πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη μετά την ανακήρυξη της υποψηφιότητάς της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία παραχώρησε χθες η Έφη Αχτσιόγλου, δηλώνοντας πως προτίθεται να προχωρήσει σε ανασύνταξη του κόμματος με διαφορετική μεθοδολογία, αν και παραδέχτηκε πως «ένα πρώτο μήνυμα θα το λάβουμε στις ευρωεκλογές».
Περιγράφοντας τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ», η κ. Αχτσιόγλου έκανε λόγο για ένα κόμμα δομών που θα λειτουργεί μεθοδικά και τεχνοκρατικά και θα έχει κανόνες που θα είναι σεβαστοί από όλους.
«Νομίζω πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λειτουργήσει πιο μεθοδικά. Να είναι ένα κόμμα των δομών. Δηλαδή συγκεκριμένες δομές, συγκεκριμένοι κανόνες για να μπορεί να λειτουργεί διαχρονικά» περιέγραψε η υποψήφια Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Ερωτηθείσα για τον Αλέξη Τσίπρα, η ίδια απάντησε πως «είναι ένας μοναδικός ηγέτης, έχει τα εξαιρετικά του χαρακτηριστικά και ως προσωπικότητα.
Κατάφερε να ανεβάσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε συγκεκριμένες συνθήκες και από το 3% να τον κάνει κυβέρνηση και να τον φέρει στο 32% πριν από λίγα χρόνια. Ούτε θα μπορούσα, ούτε θα ήταν σκόπιμο εγώ να μιμηθώ τον Αλέξη Τσίπρα.
Οποιοσδήποτε προσπαθεί να μιμηθεί κάποιον άλλον, μάλλον σε καρικατούρα καταλήγει», κατέληξε η κ. Αχτσιόγλου.
Μηνύματα για τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ», με έμφαση στην εξωστρέφεια ως προς την επιχειρηματικότητα, προέκυψαν και κατά τη συνάντηση του υποψήφιου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά με τον Γιάννη Χατζηθεοδοσίου.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους τέθηκαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν την επιχειρηματική κοινότητα, με τα κρισιμότερα εξ αυτών να είναι η έλλειψη ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη γενναία στήριξη των ΜμΕ και την ισότιμη πρόσβασή τους στα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως επισήμανε ο κ. Παππάς, καθώς και η επιτακτική ανάγκη μιας συνολικής ρύθμισης των οφειλών των ΜμΕ.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο κύμα της ακρίβειας που πλήττει, εδώ και πολλούς μήνες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και το οποίο έχει οδηγήσει σε αύξηση τιμών, μείωση της κατανάλωσης και πτώση του τζίρου, ενώ το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί υπέρμετρα.
«Οι αλλεπάλληλες κρίσεις έχουν οδηγήσει τον κλάδο των ΜμΕ σε ασφυξία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εκμεταλλευόμενη την πανδημική και την ενεργειακή κρίση, υλοποιεί το “μεγάλο σχέδιο” εκκαθάρισης της αγοράς» ανέφερε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε: «Η γενναία στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με την ενεργοποίηση και της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ο μη αποκλεισμός τους από τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τον τραπεζικό δανεισμό, η ρύθμιση των χρεών τους, θα διατηρήσουν ζωντανή την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση, τα έσοδα του κράτους».
Τις θέσεις του αναφορικά με την επιχειρηματικότητα, την οικονομία, τα δικαιώματα, αλλά και τη διαδικασία διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών αναμένεται να διατυπώσει με λεπτομέρειες και ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησής του σήμερα το μεσημέρι με δημοσιογράφους.
Πλην του ντιμπέιτ, ζητούμενο αποτελεί το εάν και κατά πόσο η πλευρά Τσακαλώτου διάκειται θετικά απέναντι στην προοπτική να αξιοποιηθούν και άλλα εργαλεία για την αύξηση του αριθμού των συμμετεχόντων, όπως η διαδικτυακή ψηφοφορία ή η δυνατότητα ψήφου για «φίλους», δηλαδή πολίτες που επιθυμούν να συμμετέχουν στη διαδικασία, να μπορούν να ψηφίσουν για πρόεδρο του κόμματος, χωρίς να είναι εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος.