Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις που δρομολογούνται στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις back to back εκλογικές συντριβές από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Με δεδομένο πως ο Αλέξης Τσίπρας μετά την απόφασή του να δρομολογήσει διαδικασίες αλλαγών στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στις οποίες ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος παρέπεμψε στο καταστατικό του κόμματος, οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις του.
Με βάση αυτές, θα συγκληθεί σύντομα η Κοινοβουλευτική Ομάδα για να εκλέξει τον νέο πρόεδρό της. Αυτό κατά πληροφορίες θα συμβεί στις αρχές της επόμενης εβδμομάδας μετά την εκλογή προέδρου της Βουλής, με την Όλγα Γεροβασίλη να είναι αυτή τη στιγμή η επικρατέστερη για να εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ στις «μάχες» εντός του Κοινοβουλίου.
Παράλληλα, η Πολιτική Γραμματεία μετατρέπεται σε Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου που θα «τρέξει» τις διαδικασίες για εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ από τα μέλη του κόμματος.
Τα δύο συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ
Οι συνεδριακές διαδικασίες που ορίζονται στο καταστατικό είναι η διενέργεια εκτάκτου συνεδρίου ενώ υπάρχει και η δυνατότητα διαρκούς συνεδρίου. Οι διαφορές των δύο εκδοχών συνίστανται στο ότι στην πρώτη περίπτωση εκλέγονται εκ νέου οι σύνεδροι ενώ στην δεύτερη μετέχουν οι σύνεδροι που εξελέγησαν στο τελευταίο συνέδριο.
Σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ το έκτακτο συνέδριο -που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι αυτό που θα επιλεγεί- «εγκρίνει τις υποψηφιότητες για τη νέα Κεντρική Επιτροπή και τις υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος».
Επίσης ορίζεται πως στην συνέχεια «η εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής γίνεται σε πανελλαδικό επίπεδο με καθολική ψηφοφορία όλων των μελών με ενιαία λίστα. Με τον ίδιο τρόπο και την ίδια μέρα, σε χωριστή κάλπη, γίνεται και η εκλογή του Προέδρου του κόμματος».
Επίσης στο καταστατικό επισημαίνεται πως «η προκήρυξη του συνεδρίου, η οργάνωση της προσυνεδριακής διαδικασίας, τα προσυνεδριακά κείμενα και το μέτρο αντιπροσώπευσης είναι αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής».
Σε «άγνωστα νερά» ο ΣΥΡΙΖΑ
Η φράση του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ των εκλογών της 25ης Ιουνίου, σύμφωνα με την οποία, θα είναι παρών στην επόμενη μέρα του κόμματους είναι σίγουρο πως έδειχνε τις προθέσεις του προέδρου του κόμματος να παραμείνει στην ηγεσία.
Τρεις μέρες αργότερα όμως ο 49χρονος πολιτικός αποφάσισε να θέσει εαυτόν εκτός της επόμενης μέρας του ΣΥΡΙΖΑ και να οδηγήσει το κόμμα σε ανάδειξη νέου προέδρου, αποδεχόμενος ότι ο κύκλος που άνοιξε το 2008 με την εκλογή του στην ηγεσία και αυτός μεταξύ 2015 και 2019 (πρώτη φορά αριστερή διακυβέρνηση στη χώρα) κλείνουν και πρώτος αυτός αναλαμβάνει τις ευθύνες.
Μένει να φανεί πώς θα ανταποκριθούν τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος, καθώς η παραίτηση Τσίπρα είναι ξεκάθαρα ένα τέλος εποχής. Πρόκειται εξάλλου για τον άνθρωπο που μετέτρεψε ένα κόμμα του 3% σε κόμμα εξουσίας, παραμένοντας στη θέση του «τιμονιέρη» τα τελευταία 15 χρόνια.