Η κόντρα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την υπόθεση Ανδρουλάκη έχει χτυπήσει… κόκκινο και πλέον αρκετοί αναρωτιούνται αν υπάρχει έστω η παραμικρή πιθανότητα συνεργασίας ανάμεσα στον Ανδρουλάκη και τον Τσίπρα. Αυτό που τονίζουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη είναι πως πλέον τα χάσμα είναι μεγάλο και δύσκολα μπορεί να υπάρξει αντιστροφή του κλίματος.

Οι τοποθετήσει βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και στελεχών ουσιαστικά, τονίζουν, αποδεικνύει πόσο πολλά τους χωρίζουν. Μάλιστα, σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Μάντζος υπογράμμισε με νόημα, στρέφοντας τα βέλη του προς τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Τσίπρας ας ερμηνεύει τον εαυτό του, αν μπορεί. Ας μην κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Ό,τι έχουμε πει είναι σταθερή θέση την οποία δεν έχουμε ως φετίχ ή ως υπεκφυγή. Την έχουμε επειδή την πιστεύουμε. Ο τόπος δεν θέλει την αναπαραγωγή ούτε του μοντέλου Μητσοτάκη ούτε του μοντέλου Τσίπρα. Θέλει αλλαγή πολιτικών, αλλαγή προσώπων και αλλαγή πολιτικού παραδείγματος».

Την ίδια ώρα, ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Σπυρόπουλος ξεκαθάρισε: «Θέλω να υπενθυμίσω στον κ. Τσίπρα πως εμείς ό,τι λέμε προεκλογικά, θα το εφαρμόσουμε μέχρι κεραίας και μετεκλογικά». Θυμίζουμε ότι ο Ν. Ανδρουλάκης σε πλείστες δημόσιες τοποθετήσεις του έχει υπογραμμίσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει κυβέρνηση που στο τιμόνι της θα έχει τον Αλέξη Τσίπρα ή τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας είναι απολύτως υπεύθυνοι για τη λειτουργία ενός ψηφιακού παρακράτους, “κουκουλοφόρων”, ψηφιακών συμμοριών, που στοχοποιούν προσωπικότητες ανθρώπων, που είτε θεωρούν ότι μπαίνουν εμπόδιο στα σχέδια τους είτε για άλλους δικούς τους λόγους», είπε εξάλλου από την Μυτιλήνη ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ίσες αποστάσεις

Ωστόσο, από τον Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύουν ότι η αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ αποτελεί μια ξεκάθαρη θέση. «Ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με τη ΝΔ, με το ΠΑΣΟΚ», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά. Αυτή, πάντως, η στάση προβληματίζει αρκετά «πράσινα» στελέχη, καθώς θα ήθελαν μια όχι τόσο δυσδιάκριτη γραμμή. Όχι απαραίτητα το κόμμα να γίνει παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ, αλλά τουλάχιστον να γίνει εμφανές ποια είναι η πολιτική κατεύθυνση.