Πρώην συνεργάτης του Νίκου Φίλη, απαντά στη Δώρα Αυγέρη, η οποία έκανε λόγο για «πραξικόπημα», αναφερόμενη στο άρθρο του Τάκη Κατσαρού στην «Εφημερίδα των Συντακτών» με το οποίο έθεσε ζήτημα καθαίρεσης του Στέφανου Κασσελάκη από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Κατσαρός, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στους λόγους για τους πρέπει, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ «να απαλλάξει από τα καθήκοντά του στον Στέφανο Κασσελάκη», αναφερόμενος στα «ψέματα και το διάτρητο βιογραφικό του, η ανατριχιαστική τοποθέτησή του υπέρ της “ευγονικής”, η κατάπτυστη συμπαράταξή του με την πολεμική μηχανή του Ισραήλ και του Νετανιάχου, η αντιγραφή και προπαγάνδιση των θέσεων του κ. Μητσοτάκη στον ΣΕΒ, οι απειλές του ιδίου και του “ναυάρχου-στρατοπεδάρχη” προς τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος».
Χαρακτηριστικά αναφέρει:
«Η κυρία Αυγέρη χαρακτήρισε “πραξικόπημα” την απολύτως νόμιμη, δημοκρατική και σύμφωνη με το καταστατικό του κόμματος πρότασή μου να εξετάσει η ΚΕ κατά πόσον συντρέχουν οι λόγοι σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ. 4, προκειμένου να άρει την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη. Απόφαση που λαμβάνεται με το 50%,+1 της ΚΕ και ισχύει μόνο αν επικυρωθεί από Έκτακτο Συνέδριο του κόμματος.
Ζήτησα από τα μέλη της ηγεσίας του κόμματος να πάρουν την πρωτοβουλία αυτή, ώστε η ΚΕ να απαλλάξει από τα καθήκοντά του τον Στ. Κασσελάκη για μια σειρά λόγους. Για τα ψέματα και το διάτρητο βιογραφικό του, για την ανατριχιαστική τοποθέτησή του υπέρ της “ευγονικής”, για την κατάπτυστη συμπαράταξή του με την πολεμική μηχανή του Ισραήλ και του Νετανιάχου, για την αντιγραφή και την προπαγάνδιση των θέσεων του κ. Μητσοτάκη στον ΣΕΒ, για τις απειλές του ιδίου και του “ναυάρχου-στρατοπεδάρχη” προς τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος. Για όλα αυτά που κατά παράδοξο τρόπο ΔΕΝ συνιστούν καθημερινά πραξικοπήματα και προσβολές στην ιστορία, στο παρόν και το μελλον της Αριστεράς για την κυρία Αυγέρη και τους υποστηρικτές του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Όλα αυτά τα ανήκουστα και εξοργιστικά, που η κυρία Αυγέρη τα υπερασπίζεται, από τη σκοπιά μιας δικής της εμπνεύσεως “καλής Αριστεράς”.
Το επιχείρημα της κυρίας Αυγερη ότι ο κ. Κασσελάκης είναι πρόσφατα εκλεγμένος Πρόεδρος και μάλιστα με σημαντική πλειοψηφία και συνεπώς δεν μπορεί να τεθεί καταστατικό θέμα για τις θέσεις και τη συμπεριφορά του, είναι ο ορισμός της αντιδημοκρατικότητας.
Το Καταστατικό ισχύει έναντι οποιουδήποτε Προέδρου είτε έχει εκλεγεί με 56% όπως ο Στ. Κασσελάκης είτε με 99% όπως ο Α. Τσίπρας.
Σε ζητήματα δημοκρατικής τάξης, ήθους, εντιμότητας και διαφάνειας, τα ποσοστά εκλογής δεν έχουν καμία απολύτως αξία. Είτε είναι το “41 τακατό” του κ. Μητσοτάκη, είτε το “56 τακατό” του κ. Κασσελάκη.
Ελπίζω να συνεννοηθήκαμε και η νέα εκπρόσωπος τύπου στο μέλλον να είναι πολύ πιο προσεκτική όταν χρησιμοποιεί όρους με βαριά ιστορική φόρτιση όπως «πραξικόπημα».
ΥΓ: Έχω υπάρξει μέχρι πρόσφατα στενός συνεργάτης του Νίκου Φίλη στο υπουργείο Παιδείας και στο βουλευτικό του γραφείο. Είμαστε στενοί φίλοι και σύντροφοι εδώ και δεκαετίες. Είναι λάθος πολιτικό και δημοσιογραφικό διά της φράσης “πρώην στενός συνεργάτης του Νίκου Φίλη”, δίπλα από το όνομά μου, να επιχειρούν ορισμένοι να με εμφανίσουν ως εκπρόσωπο του Νίκου Φίλη ή τον ίδιο ως δήθεν ταυτιζόμενο με τις δικές μου απόψεις. Επιπλέον, για όσους μας γνωρίζουν καλά και τους δύο, είναι άδικο».
Στο άρθρο του, ο κ. Κατσαρός χαρακτήριζε, μεταξύ άλλων, ως μόνη διέξοδο, την «ενεργοποίηση του άρθρου 20 παρ.4 του Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την καθαίρεση του Προέδρου από την ΚΕ», ενώ εξήγησε ότι: «τα μέλη της ΠΓ και της ΚΕ που διαφωνούν έχουν ιερή υποχρέωση έναντι του κόμματος και της ιστορίας της Αριστεράς να αναλάβουν τη σχετική πρωτοβουλία. Εγκριθεί δεν εγκριθεί από τους υπάρχοντες συσχετισμούς στην ΚΕ, θα έχουν επιτελέσει το καθήκον τους απέναντι στον κόσμο της Αριστεράς και στους εαυτούς τους».
Τονίζεται πάντως, ότι το άρθρο του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο αναφέρεται ο κ. Κατσαρός, προβλέπει την καθαίρεση του προέδρου μέσω της πλειοψηφίας της Κεντρικής Επιτροπής των 300 μελών, που εκλέχτηκε με ανοικτή ψηφοφορία στο προηγούμενο συνέδριο.
Σήμερα, κληθείσα να σχολιάσει σχετικά, η εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δώρα Αυγέρη, ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Στα πραξικοπήματα μας έχει συνηθίσει ιστορικά η κακιά Δεξιά, όχι η καλή Αριστερά. Εκτός αν αυτή δεν είναι καν Αριστερά, αλλά μια ντεμέκ Αριστερά. Δεν ξέρω καμία καλή Αριστερά που να προσπαθεί, μέσα από μεθοδεύσεις, να ανατρέψει την πρόσφατη λαϊκή έκφραση των 150.000 ανθρώπων, που με πολύ μεγάλη πλειοψηφία ανέδειξαν ως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον Στέφανο Κασσελάκη. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το άρθρο απηχεί μόνο την προσωπική άποψη του αρθρογράφου. Δεν θέλω να πιστέψω ότι απηχεί κάτι άλλο».